Läkares arbetsmiljö kan bli bra

Jag har läst ordförnaden för Läkarförbundet Heidi Stensmyrens drapa om vidareutbilsning för läkare.
http://www.mynewsdesk.com/se/sveriges_lakarforbund/blog_posts/sjukvaardens-kvalitet-och-saekerhet-beror-paa-laekarens-kompets-och-skicklighet-67727

Varför ska vi ha en förordning som reglerar vår vidareutbildning? Det är bara passiva latmaskar som vill bli matade med reglerad ”kunskap”, den ligger alltid i bakkant på kunskapen.
Vi måste ta befälet själva och se till att vi, var och en, tar ansvar för vår internutbildning för att ligga i framkant på kunskapen.
Före 1990 var det självklart att kollegerna träffades en eftermiddag i veckan för konsultationer och internutbildning. Var och en drog sitt strå till den samlade kunskapsstacken.
Där man har förmånen att ha hyrläkare kan man få den senaste kunskapen genom att kräva att alla externa kollegor berättar om just sitt eget specialområde på en timme per vecka.
Så det gäller återigen den gamla hederliga devisen man fick lära sig i det militära: Giv akt! Jag tar befälet! Manöver!

Hur ska vi fixa till vår arbetsmiljö om vi inte tar befälet över vår vidareutbildning själva?

Då kan man läsa gammal fysiologi från förra millenniet för att minska antalet patienter med omkring tre patienter per dag för varje primärvårdsläkare och få en klart bättre arbetsmiljö.

Då vi rannsakar vår gamla kunskap så kommer man ihåg att njurarna filtrerar ut 1-2 kilogram salt per dag i glomeruli och återhämtar mer än 99 % i tubuli, de små U-formade rören som kommer efter glomeruli. Det finns många olika sätt att reabsorbera inte bara natrium utan alla små molekyler och joner som vi behöver. Exempelvis reabsorberas varje glukosmolekyl i tubuli så länge P-glukos är under 10 mmol/L. Är det mer än 12 mmol/L så läcker njurarna glukos i urinen.

Den sista skvätten Na+ reabsorberas med hjälp av blodtryckshöjande hormoner som aldosteron och angiotensin II. Äter man mindre än 5 g salt (NaCl) per dag så är nivåerna av aldosteron och angiotensin II minst trefaldigt förhöjda och man fastnar i primärvårdens blodtrycksgarn, sätts på blodtrycksmediciner som blockerar natriumåterupptaget i tubuli vilket gör att man får hyponatremi som delvis kan kompenseras av att minska blodvolymen vilket leder till en blodtrycksminskning om 1-3 mm Hg.

Inget försök har mer än två armar, litet salt och 3 gram mindre salt. Inget försök har en tredje arm där man äter mer än 30 g salt per dag. Den tredje armen skulle ju olyckligtvis falsifiera hypotesen att ju mindre salt man äter desto lägre blir blodtrycket. Ju mer salt (under 100 g salt per dag) desto normalare blir blodtrycket, det blir helt normaliserat på grund av att nivåerna av aldosteron och angiotensin II sjunker till normala värden.

Bra, då kan 2 500 000 personer bara i Sverige slippa äta blodtrycksmediciner som enligt en SBU-rapport från 1994 ökar dödligheten jämfört med dem som inte äter blodtrycksmediciner.

Det blir tre patientbesök mindre per dag per primärvårdsläkare om blodtryckspatienterna går på kontroll en gång per år.

Sedan finns det ett par diagnoser till med onödig medicinering som kan minska antalet besök med ytterligare ett par patienter per dag per primärvårdsläkare. Men det är en annan historia. Och landsting/regioner skulle kunna spara 10-25 % av sin budget inom et par år. Men det går ju inte på grund av läkemedelsindustrins vinstkrav.
 
Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik
F.d. överläkare i pediatrik
Fil lic i biokemi
#1 - - Marcus :

Har någon människa en bokrekommendation angående LCHF recept?

Så enkla rätter, med så lite konstiga ingridienser som möjligt.
Tycker alla nya recept har så märkliga imgridienser och svåra recept.

Tusen tack på förhand!

Svar: Gå in på Facebook "Olydiga recept" där finns mycket recept.
Björn Hammarskjöld