Livsmedelsverket på turné

Jag var på ett av Livsmedelsverkets senaste propagandaturnémöte i Leksand 2013-01-21 om ”Offentlig kost”. Eva Sundberg och Anna-Karin Quetel var de med tåg hitresta stjärnorna.

 

Det var ett trettiotal intresserade som fick åhöra en många gånger fin presentation med många positiva råd och rekommendationer.

 

De visade upp ett fint pussel med bitarna God, Trivsel, Integrerad, Säker, Miljövänlig och till sist Näringsriktig.

 

Fortfarande kan man inte definiera ordet ”Näringsriktig”. Man hänvisar till Livsmedelsverkets av SBU underkända och ovetenskapliga kostråd. Även övriga pusselbitar/mål är luddiga och omätbara. Så pusslet är ett luddigt kapitel.

 

Vad som var bra var att man erkände att det äts för litet mat inom den offentliga sektorn. Vidare erkände man att det finns flera olika budskap i broschyren Bra mat i skola och förskola, så den skulle nog omarbetas en aning.

 

Man rekommenderade att kunderna skulle få säga till mera om vad man skulle få äta. Det är positivt. Jag tycker att mycket av det de sade var verkligen positivt och nytänkande.

 

Men sedan slåss man med näbbar och klor om enstaka procent i Livsmedelsverkets makronutrientfördelning. Man påstår att det är något som Livsmedelsverket inte har hittat på och hänvisar till den samlade konsensusen i stället för vetenskap. Så handuppräckning är bättre än vetenskap enligt Livsmedelsverket. SBU tyckte annorlunda men det bryr man sig inte om. SBUs besiktning av Livsmedelsverkets kostråd gav underkänt, hade det varit en bil så hade den fått körförbud. 

 

Det går enligt Livsmedelsverket inte att ge annat än vattenskadat margarin med mycket cancerframkallande omega-6-oljor.

 

Låt oss då syna Livsmedelsverkets påståenden.

 

Byt ut 2 g fett från vattenskadat margarin (5 g Becel) mot 4 gram fett från smör (5 g bregottvariant). Man förändrar mängden fleromättat fett från 0,32 g fleromättat fett till 0,32 g fleromättat fett per smörgås. Mättat fett från 0,16 g till 1,4 g och enkelomättat fett från 0,22 g till 1,0 g.

 

Det blir ingen skillnad på fleromättat fett, det blir en obetydlig ändring av enkelomättat fett och mättat fett. Det blir en ändring av mättat fett på 11 kcal av totalt 2 500 kcal eller 0,4 procent. Av den mättade fettmängden blir det en ändring på sammanlagt 4 %. Felet vid matlagning är betydligt större, man lägger i 97 g fett i form av 122 g smör eller 244 g vispgrädde med en noggrannhet på 20 %. Då spelar 1,4 g mättat fett ingen roll.

 

Så jag begriper inte varför de håller så stenhårt fast vid att det SKA vara margarin i stället för smör/Bregottvariant. Men det är som vanligt, ingen roar sig med att räkna. Ingen kontrollerar Livsmedelsverkets uppgifter. De kan som myndighet tydligen häva ur sig vilka villfarelser som helst utan att riskera upptäckt. 

 

Utom i Dalarna.

Testfakata och Livsmedelsverket kunskapsbefriade

Testfakta har mätt D3-vitamintillskott med stor osäkerhet

Har kommenterat på Testfaktas hemsida:
http://www.testfakta.se/incoming/article85470.ece

Det står:”Mätosäkerheten (två gånger standardavvikelsen) är +/- 30% ca.”
Om mätosökerheten är plus/minus 30 % kan man inte ange några resultat med mer än en siffras noggrannhet. Testfakta har angett med upp till fyra siffrors noggrannhet, 232,8 µg. Selfs preparat kan då med 95 % sannolikhet ligga inom intervallet 163-303 µg.med 99 % sannolikhet ligga mellan 128-338 µg/tablett. Detta är alldeles för stor spridning för att man ska kunna ange mer än en siffras noggrannhet, 0,2 plus/minus 0,05 milligram.
Det verkar som om Testfakta saknar tillräckliga kunskaper i statistik och matematik.

EFSA anger 25 µg per dag till nyfödingar.
Det motsvarar 583 µg till vuxen om 70 kg. Det blir 23 333 IE/dag, godkänt av EFSA och därmed även av Livsmedelsverket.
Så Livsmedelsverket visar än en gång sin totala okunnighet inom nutritionen.
Brohult och Jonsson provade 2 500 µg D2 (100 000 IE) per dag i ett års tid utan tecken på överdosering. Men det gjordes 1972 så då tittar inte Livsmedelsverket på så gamla resultat.
1947 rekommenderades gravida kvinnor i England att äta 125 – 250 µg/dag
I Finland gav man på 1950-talet nyfödda barn 125 µg/dag, motsvarar 2 900 µg till vuxen (116 000 IE) per dag.
Så Livsmedelsverkets ylande saknar helt vetenskaplig grund.

Bångstyrig

På min mottagning hade jag en skylt med följande text:

"I likriktningens tid är den bångstyrige vårt enda hopp."

Annika Dahlqvist och Jörgen Vesti Nielsen med flera bångstyriga individer gör sitt bästa att visa upp den korruption som finns inom kostrådgivningen.

Jag har läst någonstans följande:
”Skillnaden mellan korruptionen i Sverige och i många andra länder är att de köpta i Sverige inte ens fattat att de är köpta, och att de sålt sig oerhört billigt. Det skulle inte gå att få eminenserna att erkänna att de är köpta eftersom de inte uppfattar sig som köpta.. De är alltså inte bara mutkolvar utan andra klassens realisations-mutkolvar.”.

Från annat håll har jag hört följande: ”Jag kallar det samarbete” (Chefen för en underrättelsetjänst).