CDC medger vad jag skrev

Jaha. Då är det klart.
 
CDC medger att man har skapat en Zikavirushysteri.
 
http://yournewswire.com/cdc-admits-fabricating-link-between-zika-virus-and-microcephaly/
 
Det saknasalltså en kopplingmellan Zikavirus och mikrocefali.
 
Då slipper man utveckla det nya vaccinet som skulle rädda OS och vaccinindustrin.
 
Nu klarar OS sig på egen hand.
 
Läs mer vad jag skrev i januari 2016
http://kostkunskap.blogg.se/2016/january/
 
 
 
 

LCHF och sockersjuka i radio

P4Exta med Lotta Bromé har just (2016-04-13) haft Mikael Rydén som gäst
Jag kunde inte låta bli att skicka ett brev till redaktionen

 

Hej!

Kul att ni tar upp LCHF vid sockersjuka.

Men varför tar ni bara en sida av debatten? Det blev en monolog nu när Mikael Rydén fick stå oemotsagd. Kalla in någon debattör från lågkolhydratsidan som docent Ralf Sundberg

Om man kan den gamla hederliga fysiologin, biokemin och hormonläran från tidigare millennier så finner man att barn alltid har ätit samma mat som föräldrarna utom de senaste 60 åren då barnmatsindustrin tagit över rollen som matförsörjande förälder.

Man vet att personer oavsett ålder som äter en lågkolhydratkost slipper stora P-glukossvängningar som kräver stora insulinmängder.

Det blir som en berg- och dalbana där kolhydrattåget ibland ligger före insulintåget och ibland ligger efter insulintåget. Men de är aldrig hopkopplade annat än på plan mart och de står stilla.

Mikael synes sakna information att Livsmedelsverkets kostrekommendationer då det gäller sjukdom som sockersjuka kastade Livsmedelsverket i knät på Socialstyrelsen redan 2007.

Det är därför som Socialstyrelsen redan 2008 i ett beslut fann att en lågkolhydratkost är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenget vid sockersjuka och övervikt. Likaså fann SBU 2010 att det helt saknades vetenskap bakom Livsmedelsverkets kostråd

Ger man litet kolhydrater så behövs inte så mycket insulin
Ger man litet insulin så behövs inte så mycket kolhydrater
Lågt P-glukos (insulinkoma) beror på en överdos av insulin, inte på underskott av kolhydrater.
Högt P-glukos beror på en överdos av kolhydrater som den tillgängliga mängden insulin inte klarar av

Alla med sockersjuka typ 1 får lära sig kolhydraträkning för att kunna dosera tillräckligt mycket insulin.
Men de får inte lära sig hur mycket kolhydrater de måste äta för att kompensera en viss dos insulin. Alltså se det från andra hållet.

Så för att må bra som patient med sockersjuka oavsett typ 1 eller typ 2 ska man äta som rekommenderades för mer än 100 år sedan med då millenniegammal erfarenhet. Stekt fläsk med gräddstuvad vitkål och andra gamla hederliga svenska husmanskoster. Upp till 40 % av alla med sockersjuka typ 1 har en kvarvarande men liten insulinproduktion i upp till 40 år efter diagnos. Så med få kolhydrater i kosten krävs få enheter insulin. 
Men med de mängder kolhydrater som rekommenderas av vården så krävs stora mängder tillfört insulin som stänger av den egna insulinproduktionen.

Nästa gång ni diskuterar kost och sockersjuka se till att ni fullföljer ert journalistiska uppdrag att ge båda sidor tillfälle att diskutera samtidigt.
Att det blir en dialog och inte en till synes okunnig monolog

Vänligen
Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik


Vissa ger sig inte, kul!

Tack Daniel för ditt svar på mitt förra inlägg som finns här

http://kostkunskap.blogg.se/2016/april/tack-daniel-animalisk-mat-ar-battre.html

 

Det bidde ett nytt långt svar som ger en ny krönika. Kul!

 

Du skriver: ”Att vegetabiliskt aminoryreprofil skulle vara 1/5 – 1/10 del av animaliskt är inkorrekt.” Det gäller den totala aminosyraprofilen. Men jag talar om de omkring 10 enskilda essentiella aminosyrorna. Om en essentiell aminosyra bara finns i 10-20 % i en vegetabilie så krävs 5-10 gånger mer av det vegetabiliska proteinet jämfört med det animaliska proteinet så måste man äta 5-10 gånger mer av den proteinkällan, annars får man essentiell aminosyrabrist. Kroppen kan slakta litet av sina egna muskler för att få tillräckligt med essentiella aminosyror men det går inte hur länge som helst.

 

Självfallet har en normalt fungerande kropp normala och tillräckliga nivåer av kolesterol. Men fungerar kroppen inte normalt så trasslar även kolesterolfunktionen. Det värsta exemplet är väl de personer som står på kolesterolsänkande statiner. De får en onormalt fungerande kropp med kolesterolbrist och därav följande demensutveckling, muskelvärk, erektil dysfunktion, hjärtsvikt och sockersjuka. Växter saknar kolesterol men har växternas motsvarighet, steroler, som stör kroppens kolesterolfunktion och kolesterolproduktion

 

Ska du nu äta kolhydrater så kan man inte basera dagsbehovet av energi på mer än 100 g kolhydrater per dag, annars riskerar du att överbelasta kroppens hantering av kolhydrater.

 

Så då kan du äta max 1,7 hg havregryn eller 10 hg jordnötter (dock värdelöst för jordnötsallergiker) eller 5,5 hg sojabönor (men du får i dig på tok för mycket fytoöstrogener, hormonstörande ämne, och energi) eller 2 hg gula ärtor (gasgenererande) per dag. Men då slipper du äta andra källor för kolhydrater.

 

För att täcka energibehovet måste du då äta 1 410 kcal extra utöver havregrynen, högst 3,4 hg jordnötter, högst 5,5 hg sojabönor och 1 400 kcal extra utöver de gula ärtorna.

 

Personer med metabola sjukdomar kan inte äta kolhydrater över huvud taget. Så det blir ingen favör annat än de av dig körsbärplockade litet (i fler bemärkelser) torra förslagen.

 

Kor är metansänkor! Läs här så slipper jag skriva så mycket.

http://newsvoice.se/2015/03/14/replik-fjorton-forskare-saknar-kunskap-om-notkott-och-flygresor/

 

Att jaga djur är mest ekonomiskt. Se på kor som äter i stort sett dygnet runt. Jämför med lejon där honorna någon gång i veckan lägger fram ett nytt byte för hanarna som ligger och vilar sig hela veckan. Att klättra i träd har en hög skaderisk så vegetarisk mat är inte ofarligt.

 

Människans föda har ändrats de senaste 10 000 åren och med  en katastrofal förändring från 1977 då McGovernkommitténs arbetsmarknadsjournalist och vegan Nick Mottern totade ihop den nuvarande kostråden. Vetenskapen protesterade men med politiker av det rätta virket fick forskarna underordna sig de ekonomiska ramarna. Se gärna videon ”Big Fat Lies” på youtube www.youtube.com/watch?v=v8WA5wcaHp4

Det är väl värda de 2:34 minuter det tar att se.

 

Du skriver ”Åt de 200-300 gram fett om dagen men bara 1 gram protein per kg?”

Du kan inte jämföra 1 g protein/kg med 200-300 g fett, de har olika sorter och måste få en gemensam nämnare. Här blir svaret att man visst åt 200-300 g fett och minst 200 g animalisk föda per dag eftersom 70 g protein finns i 210 g animalisk föda. Beskrivet redan av Linné 1732.

Jag föredrar att äta upp till ett halvkilo mat per dag i stället för att äta tiotals kilo grönsaker per dag.

 

Vänligen
Björn Hammarskjöld
Assisterande professor


Tack Daniel animalisk mat är bättre

Tack Daniel för en lång kommentar som kan läsas här :
http://kostkunskap.blogg.se/2016/march/det-har-inte-bara-dumt-det-ar-fullkomligt-vansinnigt.html

Andra kommentaren nedanför blogginlägget
 

På grund av kommentarslängden så blev det ett eget inlägg för att söka besvara Daniels alla frågor.

 

Det går inte att jämföra vegetabiliskt protein med animaliskt protein.

De essentiella aminosyrorna finns hos växtprotein i storleksordningen 1/5-1/10 av vad motsvarande mängd animaliskt protein innehåller. Så växterna kan inte täcka behovet av essentiella aminosyror. Kor äter ganska mycket protein per dag då gräs innehåller omkring 15 g/100 g TS. Och de är anpassade att äta gräs vilket vi inte är och kor har därför litet andra essentiella aminosyror än människan. Men köttet innehåller alla de för människan essentiella aminosyrorna.

 

Animaliskt fett innehåller knappt 50 % mättat fett knappt 50 % enkelomättat fett och resten fleromättat fett. Animaliskt fett ändrar inte kolesterolmängden i blodet eller kroppen och kolesterol är livsviktigt för att kroppen ska fungera. Kolesterolbrist ger sockersjuka, minnessvårigheter, muskelvärk med mera. Att kolesterol skulle orsaka hjärtsjukdom är en av läkemedelsbolagen välunderhållen och ekonomiskt lönande myt. Men det är bevisat att omega-6-rika oljor som solros-, majs-, tistelolja är cancerframkallande och inflammationsdrivande.

 

Orsaken till sockersjuka är extrem överbelastning av kroppen med socker=kolhydrater. Jag har omkring 2,5 g glukos i min hela blodvolym, har jag mer än 25 g glukos i blodet så dör jag av akut glukosförgiftning. Sen vill Livsmedelsverket att jag ska äta 480 g glukos per dag, 200 gånger mer än jag har i mitt blod.

 

Att WHO vill att man bara ska äta 3-5 hg kött i vecken beror på att ”experterna” sitter på fler än en stol, det finns många stolar utplacerade av livs- och läkemedelsindustrin. Och när man anger rött kött så innebär det en hamburgare med strips och läsk där köttet bara är en bråkdel av allt det andra. Det visar på den seriositet som ”experterna” lägger ned i frågan. Cancer och sockersjuka orsakas fortfarande av kraftig överdosering av socker och vegetabila omega-6

 

Räkna på vad grönsaker kostar per 100 kcal och jämför med animalisk mat. Vad kostar vitkål/100 kcal? Vad kostar vispgrädde per 100 kcal?

 

Senast kända priser är

vitkål 9,90 SEK/kg, 123 kcal/100g = 3,3 SEK/100 kcal,

vispgrädde 35 SEK/L, 3 750 kcal/L =0,93 SEK/100 kcal.

 

Den jämförelsen utfaller bara till animaliematens fördel.

 

Grönsaksodling kräver fossilt bränsle, konstgödsel, specialjord och växthus (allt ändliga resurser) medan kor kan gå på skogen och förse sig med tillräckligt med mat samtidigt som de är självgående ekologiska automatgödslare. Så ur kretsloppssynpunkt och näringssynpunkt är animalisk föda långt överlägsen grönsaksodling.

 

De långsiktiga konsekvenserna av att äta en LCHF-kost är att man blir friskare, orkar mer och slipper kandera kroppen med socker. Vilket redan Linné påpekade 1732.

 

Vänligen

Björn Hammarskjöld 
Assisterande professor 
F.d.överläkare i pediatrik 
Filosofie licentiat i biokemi


”Det här inte bara dumt. Det är fullkomligt vansinnigt."

Jag håller med Stefan Svensson:

http://www.svt.se/opinion/svensson-om-veganmat

”Det här inte bara dumt. Det är fullkomligt vansinnigt. Det behöver inte vara så här.”

 

Men hans lösning om att alla ska äta veganmat är tyvärr helt fel.

 

Följande fakta är grundstenarna till kosten.

 

Protein och fett är livsnödvändiga liksom mineraler och vitaminer. Även Livsmedelsverket uppger att kolhydrater = socker helt saknar livsnödvändighet för rovdjur som människa.

 

Protein är livsnödvändigt för människan, det är alla överens om. Men man behöver bara omkring 1 gram animaliskt protein per dag och kg kroppsvikt.

 

Vegetabiliskt protein saknar många av de för människan livsnödvändiga byggstenarna, aminosyrorna. Då måste man äta fem till tio gånger (viktmässigt) mer protein vid vegetarisk mat. Visserligen innehåller de av Livsmedelsverket älskade bönorna upp till lika mycket protein som kött, omkring 20 % protein. Men det gäller torkade bönor. För att få dem ätbara för människan kokar man bönorna med vatten och ökar volymen ungefär trefaldigt.

 

Av bruna bönor krävs det bara 500-1 000 g torkade bruna bönor för att ersätta 100 g kött. Men där finns 225-450 g socker i form av stärkelse.

 

Så i stället för att äta 0,1 kg kött måste man äta 1,5 till 3,0 kg kokta bruna bönor. Och men får i sig mycket mer än dagsbehovet av kolhydrater.

 

Alla andra grönsaker och frukter innehåller mycket mindre mängd protein. Gurka innehåller 0,81 gram protein per 100 gram eller 1/25 av vad kött innehåller. För att få tillräckligt med de livsnödvändiga aminosyrorna behöver man äta 125-250 gånger mer gurka än kött. Så för att ersätta proteinmängden i 0,1 kg kött krävs 12,5 kg till 25 kg gurka.

 

Då kommer fettet härnäst.

 

Det har visat sig under evolutionen att människan mår bäst av animaliskt fett, det fett människan liksom alla varmblodiga djur innehåller till normalt minst 10 % av kroppsvikten.

 

Animaliskt fett är livsnödvändigt ur mer än två synpunkter.

1. Animaliskt fett, till skillnad från vegetabiliska fetter, innehåller långa fettsyror av omega-3 som människan normalt har svårt att tillverka själv.

2. Fett behövs som energikälla. Det krävs ungefär 200-300 g animaliskt fett för att förse oss med den dagliga energin.

3. Animaliskt fett har rätt smälttemperatur för rätt funktion i kroppen.

 

Animaliskt fett är smör, vispgrädde, tran, ister och talg. En del fett finns också redan i kött, fisk och ägg.

 

Vegetabiliska fetter, utom kokos, raps och olivolja, innehåller för mycket fleromättade omega-6-fetter som är inflammationsdrivande och canceframkallande i större dos än 20 g per dag.

 

Vegetabilier kan människan äta till viss liten del. Det beror på att alla växter är uppbyggda av socker = kolhydrater och det ”näringsämnet” bör alla personer med övervikt och andra ämnesomsättningssjukdomar som sockersjuka låta bli. Socker är giftigt i större mängd än 3 gram i blodvolymen i kroppen. Mer än 25 g glukos i blodet leder till död i akut glukosförgiftning.

 

Så då går vegetabilier bort som proteinkälla men de är utmärkta som mineralkällor.

Till detta kommer att vegetabilier kräver dyrbar jordbruksmark och konstgödsel medan animalisk föda är självgående automatgödslande gräsätare som klarar sig på ängs- och skogsmark. 

 

Så den optimala kosten för 70 kg människa är minst 2 hg kött, fisk och ägg per dag och sedan mellan 200-300 g animaliskt fett per dag.

 

Kosten blir då energität så att även personer med dålig aptit orkar äta maten. I tillägg kan man äta grönsaker efter smak och lust.

 

Den kosten blir mycket billigare och godare än vegankosten och alla kan äta den om man utesluter mjölkprotein.  25 kg gurka kostar omkring 500-1 000 SEK medan 200 g oxfilé kostar omkring 50-70 SEK Och det finns mycket billigare kött av god kvalité.

 

 


Folkhälsomyndigheten och Gardasil

Hörde just på radion att nu kommer Folkhälsomyndigheten med ny rekommendation om att även pojkar ska vaccineras med Gardasil för att förhindra att pojkarna får svalgcancer och analcancer.

Hur många får svalgcancer per år enligt Socialstyrelsen?
Hur många får analcancer per år enligt Socialstyrelsen?

För att rättfärdiga kostnaderna för vaccineringen bör det nog vara mer än tusen cancerfall per år av de 65 000 olika cancerfall som upptäcks per år.

För att rättfärdiga kostnaderna för vaccineringen bör det nog vara mindre än 10 fall av biverkningar (=livslånga handikappande skador) per år.

Jaha, då är det bara att gå in på Socialstyrelsens hemsida och se på statistiken för olika typer av cancer.

Svalgcancer ligger stabilt på mellan två och fem fall per 100 000 om året och analcancer omkring 0,5 till ett fall per 100 000 om året. Detta gäller alla åldrar från 0 år och upp till över 85 års ålder.

Ser vi bara på åldersintervallet 10-29års ålder så har det upptäckts sammanlagt 14 fall av analcancer under 45 års tid sedan 1970. Det är ett tredjedels fall per år.

Svalgcancer har man funnit sammanlagt 37 fall hos kvinnor och 66 fall av svalgcancer hos pojkar mellan 10 och 29 års ålder alltsedan 1970. Det blir mindre än två fall per år.

Sammanlagt finns det under de senare åren omkring 350 fall per år av svalgcancer hos dem som är äldre än 45 år. Det blir en halv promille av samtliga cancerfall.

Effekten av att vaccinera 50 000 pojkar per år ser vi tidigast om 30 till 60 år.

Det är osäkert om man med hjälp av vaccination mot några få papillomvirusstammar kanske kan minska antalet fall av svalgcancer och analcancer. Samtidigt saknar Läkemedelsverket uppgifter om hur många som drabbats av livslånga handikappande skador av Gardasil.

Jag tycker det är oetiskt att Folkhälsomyndigheten går ut med rekommendationen att vaccinera 50 000 pojkar om året när vi saknar långtidseffekter, både positiva och negativa, av vaccinet.

Vem lurar idrottens elit?

De är lurade!

 

Meldonium, det dopningsmedels som ett stort antal idrottare nu har åkt fast för doping med, har intressanta egenskaper.

 

Som gammal biokemist utbildad i tidigare millennium är det bara att läsa om hur meldonium fungerar för att omedelbart finna att idrottarna är lurade, grundlurade. Och de drabbas hårt av sin och sin omgivnings totala okunnighet.

 

Sanningen är brutal. Meldonium försämrar idrottarens fysiska kapacitet.

 

Den bästa källan för information är i detta fall Wikipedia [1]. De har referenser till originalartiklar där funktionen av meldonium förklaras.

 

Här framkommer att meldonium fungerar genom att

  1. minska fettsyraoxidationen,
  2. minska carnitinproduktionen,
  3. minska carnitine O-acetyltransferase och
  4. öka produktionen av formaldehyd

 

Dessa effekter minskar den tillgängliga energin i form av ATP i cellerna. ATP (AdenosinTriPhosphate) är cellernas energimolekyler som behöver förnyas hela tiden allt eftersom de förbrukas. Cellen har inget lager av ATP utan det måste tillverkas efter behov. Muskler i vila behöver inte så mycket medan muskler i arbete kan behöva mångdubbelt mer.

 

Låt oss nu se vad meldonium gör inne i cellerna.

 

  1. Minskar fettsyraoxidationen. Som en följd av detta minskar mängden tillgänglig acetylcoenzym A (AcCoA) som är den molekyl som är det enda bränslet i mitokondrierna (cellernas energifabriker). Följden blir minskad ATP-produktion i cellen och personen orkar inte lika mycket.
  2. Minskar carnitinproduktionen som återigen minskar ATP-produktion i cellen och personen orkar inte lika mycket.
  3. När carnitine O-acetyltransferase minskar leder det till att även carnitinproduktionen och därmed ATP-produktionen minskar
  4. Då carnitinproduktionen minskas ökar produktionen av formaldehyd som används för att konservera anatomiska preparat.

 

Lägger jag ihop informationen från Wikipedia med de gamla hederliga kunskaperna i biokemi, fysiologi och endokrinologi från tidigare millennier så blir effekten ganska förskräcklig, för att inte säga förödande, för en idrottsperson som dessutom drabbas av dopningsstraff.

 

Meldonium minskar den fysiska arbetsförmågan genom att förgifta de enskilda cellerna och därmed minska produktionen av ATP.

 

Slutsats:

 

Meldoniun skadar alla användare på grund av att mängden tillverkad ATP minskar. Idrottare såväl som andra med hjärtfel som använder preparatet är grundlurade av läkemedelsindustrins ”snake oil”-försäljare. Allt för att en liten läkemedelsproducent skulle få en omsättning 2013 på knappt 650 MSEK tack vare ett ännu (lyckligtvis!) ej av EMA och FDA godkänt preparat.

 

Idrottare ska låta bli läkemedel och tillskott, de skadar nästan undantagslöst och försämrar då prestationen. Fråga alltid vem som står bakom nya läkemedel och tillskott. Alltid är de någon som vill tjäna pengar på idrottarens godtrogenhet, okunnighet och prestationsångest.

 

Om man har kunskap så inser man snart följande:

 

Mitokondriens arbetsförhållanden är ganska enorma.

 

1 ättiksyramolekyl ger upphov till 15 molekyler ATP. Det innebär att 60 g ättiksyra ger upphov till 15*507 = 7,6 kg ATP. Så omsättningshastigheten på ATP är stor, annars får ATP inte rum i mitokondrien. ATP transporteras aktivt ut i cellens cytoplasma. ATP kan också tillverkas i fettceller insprängda i muskulaturen och det finns även kedjor av citronsyracykelns enzymer hängande utanför fettcellerna i musklerna för att hjälpa muskelcellerna med att göra mer ATP då man anstränger sig maximalt.

 

890 g fett (tristearylglycerat) ger 535 moler ATP eller 271 245 g (ett kvarts ton!) ATP.

 

Varje gram fett ger 305 g ATP

 

180 g glukos ger 38 moler ATP eller 19 266 g ATP

 

Varje gram kolhydrat ger 107 g ATP

 

Så fett ger tre gånger mer ATP än kolhydrater per gram räknat.

 

När man ska optimera kosten för alla, inklusive elitidrottare, gör man följande:

 

Se till att äta en ketogen kost som hos de allra flesta ger en klart förbättrad styrka och uthållighet. Det behövs ungefär 1 g animaliskt protein per kg kroppsvikt och dag. Vegetabiliska proteiner måste tas i fem till tio gånger större mängder vilket innebär fem till femtio gånger större volym bönor och andra grönsaker. Man orkar inte äta 25 kg gurka per dag och attans vad dyrt det blir.

 

Animaliskt fett är det bästa, animaliskt fett från varmblodiga djur har alla ungefär samma fettsyrasammansättning då de alla ska fungera vid 37ºC. Fisk har mer fleromättade fettsyror per 100 g mat men gris och nöt kommer inte långt efter. Så det går lika bra med gris eller nöt som källa till animaliska fettsyror som fisk. Så vi behöver inte fiska ut havet för att få tillräckligt med animaliskt fett.

 

Kolhydrater behöver vi inte äta en enda molekyl av, kolhydraterna bara förgiftar kroppen och kroppen kan tillverka alldeles på egen hand alla de sockerarter som behövs.

 

Lägg sedan till mineraler som finns i havsvatten med 86 % natriumklorid och 14 % andra salter, minst 30 g äkta havssalt per dag.

 

Vissa vitaminer behövs som vitamin C, flera gram per dag, framför allt elitidrottare behöver vitamin C för att få citronsyracykeln att fungera optimalt. Vidare behövs vitamin D3 minst 125 µg/dag (5 000 IE), mer än 99 % av alla i Sverige har en brist på vitamin D3 då man i sällsynta fall testar och finner att nivån ligger under den fysiologiska undre gränsen 125 nmol/L. Övriga vitaminer behövs inte utan konstaterad brist De finns i kosten, framför allt grönsakena.

 

Björn Hammarskjöld
Assisterande professor 
F.d. överläkare i pediatrik 
Filosofie licentiat i biokemi
Oberoende Senior Vetenskapsman i Nutrition

 

 



[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Meldonium

 
 
 

Zikavirus och myggvirus

Zikavirus och gentransfer mellan insekter med hjälp av insektsvirus

 

Nu har man visat att virus kan ta upp värdcells-DNA från mygga och transportera det till nästa mygga, även till annan myggart. http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1005838

 

Så detta ställer till det när man vill använda myggvirus för att slå ut myggpopulationer.

 

Ska man slå ut myggor som bär på Zika-virus kommer man med andra ord att få mer problem än man redan har.

De problem man har idag med Zikavirus är att området där man funnit majoriteten av fosterskadorna har man sedan 2015 försökt att utrota myggorna med hjälp av genmodifierade hanmyggor där myggan har en gen som gör att mygglarverna dör i 97 %.

http://www.oxitec.com/press-release-oxitec-mosquito-works-to-control-aedes-aegypti-in-dengue-hotspo/

 

Genmodifieringen innebär att det finns minst en gen som gör att larverna dör. Men det finns säkert ännu fler gener i den genmodifierade hanmyggan. Vad dessa gener gör kan man bara spekulera i.

 

Om larven utsätts för låga doser av tetracyklin (ett antibiotikum med brett antibakteriellt spektrum) så överlever mygglarverna. Det är därför som man kan producera hanmyggorna, annars skulle de dö som larver, precis som avkomman är avsedd att göra.

 

Det lär finnas stora mängder tetracyklin i området för att tetracyklin används flitigt i matproduktionen. . . . .   

 

Det är både varmt och fuktigt i området vilket gör att även bakterier växer så det knakar. Så för att ”skydda sig” mot bakterierna så använder man antibiotika som tetracyklin. Annars kan man använda sig av bra hygienregler för att slippa använda antibiotika. Men de kostar mycket mer.

 

Det kan nämnas att tetracykliner är våra bästa antibiotikaresistensutvecklare och som underlättar att bakterier tillverkar och sprider antibiotikaresistensfaktorer.

 

Går man sen vidare och finner att myggorna drabbas av ett myggvirus som kan transportera mygg-DNA till andra arter så kommer det snart att uppträda en resistens mot att larverna dör.

 

Så hur vi än gör så sitter vi fast med skägget i brevlådan.

 

Det hade varit bättre att låta bli att försöka leka Gud, det slår alltid tillbaka på oss själva.

 

Björn


WHO, Zikavirus och vaccin

Det är väldigt lägligt att WHO varnar oss för att Zikavirus orsakar hjärnförminskning, mikrocefali, i Brasilien. Precis inför OS i Brasilien.

 

Vi vet att Zikavirus är ett virus som inte ger så mycket symtom och att man brukar tillfriskna inom en vecka. Zikavirus ger normalt inga allvarliga symtom. Viruset smittar via myggstick, inte från människa till människa, virus är vektorburet.

 

Vi vet också att Brasilien är världens näst största odlare av genmodifierade, GMO, grödor. Det går inte att undvika att GMO-grödor kräver ogräsbekämpningsmedel som glyfosat (RoundUp®) i stora mängder.

 

Det är vetenskapligt känt att glyfosat orsakar mikrocefali och andra missbildningssjukdomar [1].

 

När man sammanställer data ovan finner man att det nya under utveckling varande anti Zika-vaccinet måsta var värt miljarder nu inför OS.

 

Vaccinet kan vara bra för kvinnor som är eller vill bli gravida och vill åka till OS i Brasilien och områden med Zika-virus och blir bitna av en Zikabärande mygga.

 

Naturligtvis är vaccinet baserat på den välprövade universalvaccinbasen med skvalen och mertiolat (kvicksilver) som användes vid H1N1- (även kallat svininfluensa-) vaccinet.

 

Det spelar ingen roll att viruset är vektorburet utan smittväg mellan människor, man måste uppnå flockimmunitet för att skydda de utsatta kvinnorna.

 

Efter att ha läst Dödliga mediciner och organiserad kriminalitet av professor Peter Gøtsche är ovanstående scenario mer än troligt.

 

Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik
Filosofie licentiat i Biokemi
Virolog



[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/


WHO, Zika virus and microcephaly

It is interesting that WHO suddenly finds an increased rate of microcephaly connected to zika virus in Brazil, just in time for the Olympics

 

Zika virus is a vector transmitted RNA flavi virus causing a mild infection that is self curing in less than a week.

 

It is interesting that Brazil is #2 in the world growing Genetically Modified Organisms (GMO) crops. Brazil is second only to USA in growing GMO crops.

 

To be able to grow GMO crops the farmer is required to spray the GMO crops with glyphosate to get rid of all the weed.

 

It is scientifically well known that Glyphosate is causing microcephaly among other birth defects [1].

 

I just wonder if there is any kind of coincidence?

 

So the brand new anti Zika virus vaccine under development must be worth billions and need some PR.

 

The anti Zika vaccine may be good for females in child bearing age that are or want to be pregnant and want to go to a Zika virus infested location and to be bitten of a Zika infested mosquito.

 

Of course the vaccine is based on the well proven universal vaccine base containing squalene and mertiolate (mercury), the very same as is the base in the well known H1N1 swine flu vaccine.

 

It doesn't matter that the virus is vector borne so the virus is not transmitted between persons, only via blood sucking mosquitos. But we must all be vaccinated to get herd immunity to protect those sensitive women.

 

After reading ”Deadly medicines and organized crime” by Peter Gøtzsche this scenario is more than plausible. 

 

Björn Hammarskjöld
Assistant professor in Pediatics
Ph.D. in Biochemistry
Virologist



[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/


Experternas jävsdeklarationer

Här är listan på Livsmedelsverkets experter och deras jäv. Nu är den uppdaterad med de senaste uppgifterna 2016-01-23
 
Livsmedelsverkets expertgrupp i nutrition och folkhälsa 2016
         
Namn Titel Säte Jäv SLVs beslut
Roger Andersson Läkare SLU Svenska Cerealieföriningen OK
      Lantmännens forskningsstiftelse 2015-12-22
      Tvärsur  
      Vinnova  
      Flera ospecificerade företag  
      Barley Fun Food  
      Culinar  
      BioGaia  
         
Magnus Domellöv Läkare UmU Baxter OK
      Nestle 2015-12-22
         
Ulf Gerdtham Läkare LU   OK
        2015-12-22
         
Agneta Hörnell Dietist UmU EFAD OK
    Ej uppgivet Med i NNR5 2015-12-22
         
Christel Larsson Dietist GU SNF forskningsnämnd OK
      SNF nutritionsråd 2015-12-22
      SBU Mat vid fetma  
      SNFs rapport Socker  
         
Ingrid Larsson Dietist SU IGL Nutrition OK
      SoS Nat riktlinjer 2015-12-22
      SBU Mat vid diabetes  
      SBU Mat vid fetma  
      Sc Adv Board EUFIC  
      Lilly föreläsning  
      Nestle föreläsning  
      AstraZeneka föreläsning  
    Ej uppgivet SNFs rapport Socker  
    Ej uppgivet Med i NNR5  
         
Maria Magnusson Dietist GU Kellogg's föreläsningar OK
        2015-12-22
         
Paulina Nowicka Dietist UU SFO OK
      ECOG 2015-12-22
      Sv Barnfetmaföreningen  
      EASO  
         
Elisabeth Rothenberg Dietist, bitr professor HKR Ordf DRF OK
      SWESPEN 2015-12-22
      ESDN Older adults ordf  
      Nutricia föreläsningar  
      Vinnova  
    Ej uppgivet Med i NNR5  
         
Emily Sonestedt Docent LU Sv förening näringslära OK
      Nutricia föreläsning 2015-12-22
    Ej uppgivet SNFs rapport Socker  
    Ej uppgivet Med i NNR5  
         
Cornelia Witthöft Professor Linnéuniversitetet Cerealia OK
      Tvärlivs 2015-12-22
      SIK/SP  
      SIDA  
      Merck  
      Harvest Food Co  
      BiscoMirs  
      Canning Company Best  
      Lantmännen  
      Heffni & Witthöft  
    Ej uppgivet Med i NNR5  
Alicja Wolk Professor KI Eget företag OK
    Ej uppgivet SNF editorial board 2015-12-22
    Ej uppgivet SNF forskningsnämnd  
    Ej uppgivet Med i NNR5  
    Ej uppgivet SBU Mat vid diabetes  
         
Agneta Yngve Professor ÖU Kung G V & Drorrning Victorias forskningsfond OK
    Ej uppgivet Med i NNR5 2015-12-22
         
Agneta Åkesson Professor KI    
    Ej uppgivet Med i NNR5  
         
         
         
         
Experter som låtit bli att redovisa jäv        
         
Emily Sonestedt   Ej uppgivet SNFs rapport Socker  
Ingrid Larsson   Ej uppgivet SNFs rapport Socker  
Agneta Yngve   Ej uppgivet Med i NNR5  
Alicja Wolk   Ej uppgivet Med i NNR5  
    Ej uppgivet SNF editorial board  
    Ej uppgivet SNF forskningsnämnd  
    Ej uppgivet SBU Mat vid diabetes  
Elisabeth Rothenberg   Ej uppgivet Med i NNR5  
Agneta Hörnell   Ej uppgivet Med i NNR5  
Agneta Åkesson   Ej uppgivet Med i NNR5  
         
         
Ulf Gerdtham   Synes sakna jäv    
 

Byt ut Livsmedelsverkets experter

Uppdaterad vesion med hittills kända fakta 2016-01-23

Livsmedelsverket har skaffat sig en ny grupp med experter kallad

Expertgruppen i nutrition och folkhälsa

 

Jag har beställt och fått ut jävsdeklarationerna från Livsmedelsverket

 

Efter att ha läst jävsdeklarationerna och andra källor kräver jag att Emily Sonestedt, Agneta Yngve, Alicja Wolk, Elisabeth Rothenberg, Agneta Hörnell, Agneta Åkesson och Ingrid Larsson omedelbart ska skiljas från uppdraget på grund av att de underlåtit att korrekt ange de jäv de har.

 

Vad jag kan finna är att Ulf Gerdtham saknar jäv. Jag har ännu inte fått fram något komprometterande i jävsdeklarationerna eller annorstädes.

 

Emily Sonestedt och Ingrid Larsson som båda till synes överlagt och uppsåtligt har underlåtit att uppge att de är medförfattare eller granskare i Swedish Nutrition Foundations (SNF) lilla sockerpropagandaskrift

Socker

Socker - fakta och hälsomässiga aspekter

Socker och beroende - en vetenskapsbaserad kunskapsöversikt

Källa:

http://snf.ideon.se/wp-content/uploads/2015/01/Socker_FINAL_december_20141.pdf 
från december 2014.

 

Detta häfte är en vetenskaplig katastrof med många felaktiga och kraftigt vinklade "fakta" om socker.

 

SNF är en ren lobbyorganisation förklädd till forskningsinstitut med stora livsmedelsjättar som medlemmar. http://snf.ideon.se/medlemsforetag/

 

Christel Larsson har uppgett att hon är medförfattare och har därmed redogjort korrekt men hon har även andra oacceptabla jäv som att sitta i SNFs forskningsnämnd.

 

Agneta Yngve, Alicja Wolk, Elisabeth Rothenberg, Agneta Hörnell, Agneta Åkesson har samtliga till synes överlagt och uppsåtligt underlåtit att uppge att de suttit i den stora gruppen Nordiska NäringsRekommendationer 5, den grupp som tog fram den selekterade forskningen som ligger till grund för Livsmedelsverkets nya kostråd benämnda NNR12. NNR12 skiljer sig obetydligt från NNR4 som Statens Beredning för medicinsk och social Utvärdering (SBU) i sin rapport ”Mat vid diabetes” 2010 fann helt sakna vetenskaplig grund.

 

Alicja Wolk har också till synes överlagt och uppsåtligt underlåtit att meddela att hon varit med i SNRs Editorial board och SNRs forskningsnämnd samt att hon medverkade i SBUs rapport Mat vid diabetes. I den jävsdeklaration Alicja Wolk ingav till SBU 2008 fanns två ”eventuella” jäv. I de tre slutliga versionerna av rapporten hade Alicja Wolk uppgett sammanlagt 24 jäv och samtidigt underlåtit att uppge att Alicja Wolk suttit med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa. Alicja Wolk har i sin roll som expert i SBU bedömt vetenskapen bakom de kostråd från Livsmedelsverket som Alicja Wolk själv i sin roll som expert i Livsmedelsverket varit med att fastställa/godkänna.

 

Dessa fakta innebär att Alicja Wolk, Emily Sonestedt, Agneta Yngve, Elisabeth Rothenberg, Agneta Hörnell, Agneta Åkesson och Ingrid Larsson omedelbart ska skiljas från uppdraget på grund av att de till synes uppsåtligen och överlagt underlåtit att korrekt ange de jäv de har. De kan därmed även till synes överlagt och uppsåtligt ha brutit mot 1 kapitlet 9 § Regeringsformen samt även 9 kapitlet 1 och 3 §§ Brottsbalken.

 

Övriga ledamöter Roger Andersson, Magnus Domellöv, Christel Larsson, Maria Magnusson, och Paulina Nowicka (utom Ulf Gerdtham som hittills synes sakna jäv) har, liksom även Alicja Wolk, Emily Sonestedt, Agneta Yngve, Elisabeth Rothenberg, Agneta Hörnell, Agneta Åkesson och Ingrid Larsson, alltför grava jäv till livsmedelsföretag, läkemedelsföretag, lobbyorganisationer, NNR5 och internationella dietistorganisationer och därför bör de avsättas under mer ordnade former.

 

Det är bekymmersamt att ett par av Livsmedelsverkets högsta tjänstemän med oläsliga namnteckningar, synes godkänna precis vilka jäv som helst.

 

Det är bekymmersamt att de experter som föreslagit expertgruppens medlemmar utgörs av Ursula Schwab, Finland, och Inga Thorsdottir, Island, som har varit ledande i den totalhavererade arbetsgruppen för NNR5/NNR12. Livsmedelsverket kan inte uppge dessa experters jävsdeklarationer trots att jävsdeklarationerna borde finnas på Livsmedelsverket som var värdorganisation för NNR5 och därmed hade hand om all dokumentation inom NNR5. Den information med länkar som fanns tidigare till NNR5/Livsmedelsverkets hemsida kan inte längre återfinnas

 

SLUTSATS:

Livsmedelsverket har tillsatt en expertgrupp med hjälp av jäviga externa experter.

 

Alla experter i gruppen utom en synes ha oacceptabla bindningar och jäv till livsmedelsföretag, läkemedelsföretag, lobbyorganisationer och internationella dietistorganisationer som dock ett par av Livsmedelsverkets högsta tjänstemän godkänt i strid med 11 och 12 §§ Förvaltningslagen.

 

Värst är dock att två av Livsmedelsverkets högsta tjänstemän godkänt att sju av experterna, Alicja Wolk, Emily Sonestedt, Agneta Yngve, Elisabeth Rothenberg, Agneta Hörnell och Ingrid Larsson, till synes överlagt och uppsåtligen underlåtit att i sina jävsdeklarationer uppge att de har allvarliga jävsbindningar.

 

Jag begär att Livsmedelsverket omedelbart skiljer

Emily Sonestedt, Agneta Yngve, Alicja Wolk, Elisabeth Rothenberg, Agneta Hörnell, Agneta Åkesson och Ingrid Larsson

från uppdraget som experter och anmäls till åklagare på grund av att de till synes överlagt och uppsåtligt synes ha brutit mot 1 kapitlet 9 § Regeringsformen samt även 9 kapitlet 1 och 3 §§ Brottsbalken (undanhållande av information som kan ge upp till sex års fängelse).

 

Jag begär att Livsmedelsverket snarast skiljer

Roger Andersson, Magnus Domellöv, Christel Larsson, Maria Magnusson och Paulina Nowicka från uppdraget som experter i Livsmedelsverkets Expertgrupp i nutrition och folkhälsa på grund av att de har alltför många och allvarliga jäv till livs- och läkemedelsindustri samt ökända organisationer med koppling till industrin.

 

Björn Hammarskjöld
Assisterande professor
F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
Oberoende Senior Vetenskapsman i Nutrition


Aspiremetoden skadar patienten

Sedan några år sätter man en avloppsslang från magsäcken och tömmer ut den mat patienten nyss har ätit. 
Allt för att en överviktig patient ska gå ned i vikt.

Denna metod ä helt sjuk.

Men den har fått godkänt av en etisk kommitté.

Så man ska först äta den mat som får patienten att gå upp i vikt.

Sedan ska man tömma ut den nyss ätna maten för att begränsa kaloriintaget.

Kan det bli sjukare? Här är i alla fall deras förslag.

 

 

 

Aspiremetoden [1] är pricipiellt fel och strider mot grundläggande fysiologi, biokemi och hormonlära.

 

Det som är bra med Aspiremetoden är:

  1. Mindfulness är bra är som ger en själsro som minskar kortisolpåslaget och därmed minskar fettinlagringen.
  2. Support i gemenskap ger det extra stöd som personer med sockerberoende behöver under lång tid.
  3. Begränsa intaget av ”extra kalorier” är utmärkt och visar återigen på kolhydratkällor som innehåller rikligt med kolhydrater inklusive fruktsocker som är fetmagenererande och som därför överhoppas helt.

 

Det som är fel är förslagen

  1. Dricka vatten ger bara urininkontinens utan att begränsa matintaget.
  2. Bättre matval. Kul att man visar bild på endast ”fruktogrönt” som innehåller fetmagenererande kolhydrater i stället för att visa animaliskt fett som ger viktminskning utan hunger.
  3. Träning. Ger ökad aptit, känt sedan millennier, och ökat kortisolpåslag som ger ökad glukosnivå i blodet som ger ökad insulinnivå i blodet som ökar fettlagringen.

 

Att sedan sätta in en ”avloppskran” är ett majestätiskt logikfel. Att tugga maten extra noga innebär att man mekaniskt frisätter mer kolhydrater=socker snabbare redan i munhålan då man inte utesluter de fetmagenererande kolhydraterna i maten.

Detta med att sätta dit en avloppskran för att förhindra överätning är som att göra abort var gång en kvinna älskar och blir gravid.

 

Slutsats:

Aspiregänget synes sakna grundläggand kunskap då man fortsätter att rekommendera fetmagenererande kolhydrater i stället för att ge kostråd som vetenskapligt bevisat ger en viktminskning utan att behöva vara hungrig.

 

Hippokrates (400 år F.K.), Carl von Linné (1732), Brillat-Savarin (1825), William Banting (1864), Julius Lagerholm (1921) samt alla grisbönder och gåsleverproducenter har alla vetat hur man ökar fetman hos individen, ge mer kolhydrater. Samma stora vetenskapare visste också hur man genom att utesluta kolhydrater och ersätta energiförlusterna med animaliskt fett kunde normalisera kroppsvikten. Och man slipper gå hungrig och få undernäring på grund av matbrist. Och onödigt dyrt blir det samtidigt som matsvinner ökan kraftigt.

 

De till synes okunniga charlatanerna [2] i Aspiremetoden rekommenderar patienterna en metod som man redan vet gör patienterna fetare, hungrigare och beroende av sjukvården. Detta ger garanterade och ökande kostnader för Vårdsverige.

 

Tänk om de hade kunnat sin grundläggande fysiologi, biokemi och hormonlära, använt sina kunskaper i Mindfulness, Support i gemenskap och rekommenderat en kost som inte får symboliseras med fyra bokstäver [3]. Då hade de kunnat hjälpa patienterna på ett etiskt och professionellt sätt, på samma sätt som de gamla mästarna.

 

Man vet att deras ”forskning” skadar patienten. Men det ökar nog inkomsterna någon annanstans än hos patienterna och sjukvården.

 

Björn Hammarskjöld 
Assisterande professor
F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
Oberoende Senior Vetenskapsman i Nutrition

 



[1] Aspiremetodens varumärke ägs av ett privat företag MINA Medical AB i Limhamn.

[2] http://www.aspiremetoden.com/sv/sidor/om-oss.aspx

[3] Eftersom man enligt Livsmedelsverket inte får skriva fyra bokstäver i viss ordning så räknar jag upp dem i bokstavsordning: C, F, H, L som bör läsas i ordningen 4, 1, 3, 2 (liknar förvånande nog tändföljden i en fyrcylindrig bilmotor) 


Klimatbluffen och HC Andersen

Är det ingen som kan räkna längre?

Fakta: Det finns 0,4 g CO2/cm2 över hela jorden (varje cm2 har 1 kg luft ovanför sig som innehåller 400 PPM eller 0,04 procent. (1 kg * 400 / 1 000 000 = 0,0004 kg eller 0,4 g CO2/cm2)

Då finns det finns 4 000 ton CO2 ovanför varje kvadratkilometer (km2) av Jordens yta

Jordens totala area är 510 100 000 km2 (Wikipedia)

Totalmängden CO2 är då 510 100 000*4 000 = 2 040 400 miljoner ton CO2 i Jordens atmosfär

Kina påstås ha "glömt" att redovisa 600 miljoner ton CO2.  Det är den mängd CO2 som redan finns över 150 000 km2

150 000/510 100 000=0,000294 eller 0,29 promille av Jordens totala CO2-mängd i atmosfären.

Så Kinas "extra" utsläpp om 600 miljoner ton CO2 kan höja CO2 i atmosfären med hela 0,12 PPM då atmosfären innehåller 400 PPM. 

Totala utsläppet av CO2 lär vara 7 000 miljoner ton CO2 per år.

Det blir en total ökning av CO2 över hela jorden med 0,34 % eller 1,4 PPM av 400 PPM. Mätfelet är betydligt större än 0,34 % och mätvärdet varierar 20 % över året.

Koldioxiden är helt oskyldig till den globala uppvärmningen om 0,8 ºC på 150 år.

Havet har inte stigit med  en sjättedel av två meter eller 300 mm under de första 15 åren av detta århundrade. Det har stigit med högst 10 mm på en sjättedel av århundrandet.

SMHI redovisar i sjövädersrapporten troget att havsnivån är stadigt densamma med smärre avvikelser från dag till dag beroende på lufttryck och tidvatten.

SMHI erkänner att vattenånga är en mycket större klimatgas än alla andra tillsammans.Vattenångan finns i mer än tio gånger högre koncentration än koldioxid. Vattenånga absorberar mer än fem gånger mer energi än motsvarande mängd koldioxid.

Men man redovisar inga siffror, det skulle skada deras trovärdighet.

Stiger temperaturen så ökar avdunstningen av vattenånga som stiger uppåt och kondenseras till moln på himlen. Molnen reflekterar solljuset ut i rymden och temperaturen under molnen minskar och mängden avdunstande vattenånga minskar som leder till att molnen skingras och temperaturen ökar igen. 

Se bara vad som händer om du ligger och solar på sommaren. Det är varmt och skönt. Sedan kommer ett elakt cumulusmoln och skuggar solen och du börjar frysa tills molnet har blåst bort och solen åter skiner på dig.

Detta är ett klassiskt exempel på ett självstabilt system med negativ återkoppling.

Koldioxid kondenseras inte till fast form som vattenånga gör på himlen. Kondenserad vattenånga reflekterar solljuset så ju mer moln desto svalare Jord. Så SMHI har helt rätt, vattenånga med moln har mer än 95 % av den totala "klimateffekten", koldioxid är helt betydelselöst.

Slutsats: Ska människan försöka sänka temperaturen på Jorden ska hon flyga ännu mer eftersom flyget ger kondensstrimmor på himlen som reflekterar solvärmen ut i rymden och sänker Jordens temperatur.

Genom ökad temperatur ökar växternas tillväxthastighet med 10 % per grads temperaturökning (van't Hoffs lag) och ger ökad avkastning i jodrbruket. Men då behövs högre koldioxidkoncentration som man har i växthus.

Vår boskap ger gödsel och kött i ett evigt kretslopp och kan föda hela Jordens befolkning medan vegetabilier utan boskap kräver konstgödsel baserad på fossila kolkällor och betydligt större arealer än idag.

Så hela klimatbluffen är ett vackert exempel på att forskare söker pengar för att forska på ett bedrägeri och myndigheter funnit ett sätt att skrämma folket till underkastelse och ökad beskattning (koldioxid går att mäta per person medan vattenånga är omätbart) att ingen verkar vilja försöka genomskåda bedrägeriet utom Donald Trump.

 Hela klimatbedrägeriet påminner alltför mycket om H.C. Andresens saga ”Kejsarens nya kläder”.

Men ingen verkar ha förstånd nog att genomskåda klimatbluffen eftersom ingen verkar ifrågasätta IPCC och de politiker och forskare som hungrar efter MAKT och PENGAR.

Björn Hammarskjöld 
Assisterande Professor i BARNmedicin vid Strömstad Akademi 
F.d. överläkare i BARNmedicin 
Filosofie licentiat i biokemi 
Låghastighetsaerodynamiker (BARNsligt intresserad av modellflyg)

Uppdatering 2015-12-17
Kurvan nedan visar IPCC:s predikterade kurva över koldioxiden.
Om IPCC:s hypotes är rätt ska temperaturen helt följa mängden koldioxid.


Green curve, UAH (University of Alabama, Huntsville), blue is Hadley Center 
Climate Research Unit. Both temperature curves are smoothed.
Black line is unsmoothed CO2 measured at Manua Loa Observatory, Hawaii.
Graph from Dr. Clive Best

Då temperaturen ligger still sedan 2000 och inte stiger är det det finala beviset
att IPCC:s hypotes är falsifierad

Från http://www.mikesmithenterprisesblog.com/2011/06/explanation-of-popular-global-warming.html 

 


Vi kan bli bäst på sockersjuka!

Vi har en ekonomisk problematik i Landstinget Dalarna. Sjukvården gör av med ett par hundra miljoner mer än de 5 000 miljoner man har i budget. Man har så gjort i ett större antal år utan att det lett till konsekvenser för ledningen av sjukvården. 
 
Landstinsstyrelsens ordförande Inga-Lill Persson skrev en debattartikel i Dalademokraten 2015-11-07 är hon retoriskt frågade  "Är Landstinget Dalarna verkligen sämst i Sverige?"
 
Svaret är givetvis ja med tanke på att landstingsstyrelsen är driftsstyrelse för landstingets verksamhet inklusive sjukvården. Ordförande Inga-Lill Persson är ytterst ansvarig för att även sjukvården håller sin budget.
 
Sedan kommer det intressanta.

Ordförande  Ingalill Persson hävdar i sin artikel att
"--vi har Sveriges bästa resultat vad gäller barndiabetes."

Det är bara att gå till den senaste rapporten från Nationellt register för barn- och ungdomsdiabetes för att finna att Ingalill synes vara felinformerad.

Här finner man snabbt att Falun som bäst ligger på åttonde plats av 42 (medianvärdet av HbA1c) och på 28:e plats av 42 i två områden (Medelvärde HbA1c och Årsmedelvärde HbA1c) i de fem områden där data ges för individuella sjukhus. De övriga är tionde plats (HbA1c <57 mmol/mol) och elfte plats (HbA1c <52 mmol/mol).

I genomsnitt hamnar Falun på sjuttonde plats bland alla 42 olika barnkliniker.

Vill Landstinget Dalarna verkligen bli bäst i landet på att behandla barn (och vuxna) med sockersjuka typ 1 så är det enkelt när man har grundläggande kunskaper i fysiologi, biokemi och hormonlära.

För att uppnå målet för HbA1c mindre än 50 mmol/mol bör patienter med sockersjuka typ 1 ha en kontinuerlig glukosmätare (CGM) och en insulinpump. Då kan den enskilda patienten snabbt lära sig vilken mat som ökar P-glukos så att personen låter bli att äta det som höjer P-glukos. Då kan man minska mängden tillfört insulin till minsta möjliga nivå.

Denna kunskap är millenniegammal samtidigt som modern vetenskap har visat samma sak.

Upp till 40 procent av patienter med sockersjuka typ 1 har kvar en egen insulinproduktion i upp till 40 år efter diagnos, visserligen liten men den kan vara tillräcklig. Dessa patienter kan slippa sina symtom på sockersjuka och även sitt insulin.

Men det förutsätter att man äter den goda mat som rekommenderades patienter med sockersjuka fram till 1923 och som även Carl von Linné beskrev redan 1732.

Hemligheten är att man låter bli att äta kolhydrater som består av eller kan brytas ned till P-glukoshöjande glukos.

Så det är bara att gå hem och testa med CGM och insulinpump. 

Så länge P-glukos ligger mellan 3 och 6 mmol/L är det bra, då behövs inget tillfört insulin eller socker. 

Stiger P-glukos över 10 mmol/L bör man låta insulinpumpen ge ½ E insulin för att normalisera P-glukos hos vuxen, för barn mindre. Sedan får man vänta för att se vad som händer.

Stiger P-glukos ytterligare inom en halvtimme bör man ge ytterligare ½ E insulin för att normalisera P-glukos hos vuxen, för barn mindre. Sedan får man vänta för att se vad som händer.

Om P-glukos sjunker under 3 mmol/L kan man ge 1 gram glukos (mindre hos barn). Sedan får man vänta för att se vad som händer.

När P-glukos har stabiliserats inom några dagar bör man sedan summera mängden insulin över dygnet för att se hur stor mängden basalinsulin individen egentligen behöver.

Hypoglykemi (för lågt P-glukos) tyder enbart på överdos av insulin. Så låt bli att ge insulin i onödan, det kräver bara mer glukos.

Hyperglykemi (för högt P-glukos) tyder enbart på överdos av glukos. Så låt bli att äta kolhydrater i onödan, det kräver bara mer insulin.

Testa för att se om just du med sockersjuka typ 1, du kan slippa både symtom på sockersjuka och insulin. Både du och Landstinget sparar pengar.

Men detta vågar inte sjukvården göra. Patienten skulle då inte behöva sjukvården längre och personalen blir arbetslös.

Björn Hammarskjöld

Assisterande professor i pediatrik
F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi


RSS 2.0