Folkhälsomyndigheten och Gardasil

Hörde just på radion att nu kommer Folkhälsomyndigheten med ny rekommendation om att även pojkar ska vaccineras med Gardasil för att förhindra att pojkarna får svalgcancer och analcancer.

Hur många får svalgcancer per år enligt Socialstyrelsen?
Hur många får analcancer per år enligt Socialstyrelsen?

För att rättfärdiga kostnaderna för vaccineringen bör det nog vara mer än tusen cancerfall per år av de 65 000 olika cancerfall som upptäcks per år.

För att rättfärdiga kostnaderna för vaccineringen bör det nog vara mindre än 10 fall av biverkningar (=livslånga handikappande skador) per år.

Jaha, då är det bara att gå in på Socialstyrelsens hemsida och se på statistiken för olika typer av cancer.

Svalgcancer ligger stabilt på mellan två och fem fall per 100 000 om året och analcancer omkring 0,5 till ett fall per 100 000 om året. Detta gäller alla åldrar från 0 år och upp till över 85 års ålder.

Ser vi bara på åldersintervallet 10-29års ålder så har det upptäckts sammanlagt 14 fall av analcancer under 45 års tid sedan 1970. Det är ett tredjedels fall per år.

Svalgcancer har man funnit sammanlagt 37 fall hos kvinnor och 66 fall av svalgcancer hos pojkar mellan 10 och 29 års ålder alltsedan 1970. Det blir mindre än två fall per år.

Sammanlagt finns det under de senare åren omkring 350 fall per år av svalgcancer hos dem som är äldre än 45 år. Det blir en halv promille av samtliga cancerfall.

Effekten av att vaccinera 50 000 pojkar per år ser vi tidigast om 30 till 60 år.

Det är osäkert om man med hjälp av vaccination mot några få papillomvirusstammar kanske kan minska antalet fall av svalgcancer och analcancer. Samtidigt saknar Läkemedelsverket uppgifter om hur många som drabbats av livslånga handikappande skador av Gardasil.

Jag tycker det är oetiskt att Folkhälsomyndigheten går ut med rekommendationen att vaccinera 50 000 pojkar om året när vi saknar långtidseffekter, både positiva och negativa, av vaccinet.