Allmänt, LCHF, Livsmedelsverket, Sjukvård Kostråd, Livsmedelsverket

Aspiremetoden skadar patienten

Sedan några år sätter man en avloppsslang från magsäcken och tömmer ut den mat patienten nyss har ätit. 
Allt för att en överviktig patient ska gå ned i vikt.

Denna metod ä helt sjuk.

Men den har fått godkänt av en etisk kommitté.

Så man ska först äta den mat som får patienten att gå upp i vikt.

Sedan ska man tömma ut den nyss ätna maten för att begränsa kaloriintaget.

Kan det bli sjukare? Här är i alla fall deras förslag.

 

 

 

Aspiremetoden [1] är pricipiellt fel och strider mot grundläggande fysiologi, biokemi och hormonlära.

 

Det som är bra med Aspiremetoden är:

  1. Mindfulness är bra är som ger en själsro som minskar kortisolpåslaget och därmed minskar fettinlagringen.
  2. Support i gemenskap ger det extra stöd som personer med sockerberoende behöver under lång tid.
  3. Begränsa intaget av ”extra kalorier” är utmärkt och visar återigen på kolhydratkällor som innehåller rikligt med kolhydrater inklusive fruktsocker som är fetmagenererande och som därför överhoppas helt.

 

Det som är fel är förslagen

  1. Dricka vatten ger bara urininkontinens utan att begränsa matintaget.
  2. Bättre matval. Kul att man visar bild på endast ”fruktogrönt” som innehåller fetmagenererande kolhydrater i stället för att visa animaliskt fett som ger viktminskning utan hunger.
  3. Träning. Ger ökad aptit, känt sedan millennier, och ökat kortisolpåslag som ger ökad glukosnivå i blodet som ger ökad insulinnivå i blodet som ökar fettlagringen.

 

Att sedan sätta in en ”avloppskran” är ett majestätiskt logikfel. Att tugga maten extra noga innebär att man mekaniskt frisätter mer kolhydrater=socker snabbare redan i munhålan då man inte utesluter de fetmagenererande kolhydraterna i maten.

Detta med att sätta dit en avloppskran för att förhindra överätning är som att göra abort var gång en kvinna älskar och blir gravid.

 

Slutsats:

Aspiregänget synes sakna grundläggand kunskap då man fortsätter att rekommendera fetmagenererande kolhydrater i stället för att ge kostråd som vetenskapligt bevisat ger en viktminskning utan att behöva vara hungrig.

 

Hippokrates (400 år F.K.), Carl von Linné (1732), Brillat-Savarin (1825), William Banting (1864), Julius Lagerholm (1921) samt alla grisbönder och gåsleverproducenter har alla vetat hur man ökar fetman hos individen, ge mer kolhydrater. Samma stora vetenskapare visste också hur man genom att utesluta kolhydrater och ersätta energiförlusterna med animaliskt fett kunde normalisera kroppsvikten. Och man slipper gå hungrig och få undernäring på grund av matbrist. Och onödigt dyrt blir det samtidigt som matsvinner ökan kraftigt.

 

De till synes okunniga charlatanerna [2] i Aspiremetoden rekommenderar patienterna en metod som man redan vet gör patienterna fetare, hungrigare och beroende av sjukvården. Detta ger garanterade och ökande kostnader för Vårdsverige.

 

Tänk om de hade kunnat sin grundläggande fysiologi, biokemi och hormonlära, använt sina kunskaper i Mindfulness, Support i gemenskap och rekommenderat en kost som inte får symboliseras med fyra bokstäver [3]. Då hade de kunnat hjälpa patienterna på ett etiskt och professionellt sätt, på samma sätt som de gamla mästarna.

 

Man vet att deras ”forskning” skadar patienten. Men det ökar nog inkomsterna någon annanstans än hos patienterna och sjukvården.

 

Björn Hammarskjöld 
Assisterande professor
F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
Oberoende Senior Vetenskapsman i Nutrition

 



[1] Aspiremetodens varumärke ägs av ett privat företag MINA Medical AB i Limhamn.

[3] Eftersom man enligt Livsmedelsverket inte får skriva fyra bokstäver i viss ordning så räknar jag upp dem i bokstavsordning: C, F, H, L som bör läsas i ordningen 4, 1, 3, 2 (liknar förvånande nog tändföljden i en fyrcylindrig bilmotor)