Zikavirus och myggvirus

Zikavirus och gentransfer mellan insekter med hjälp av insektsvirus

 

Nu har man visat att virus kan ta upp värdcells-DNA från mygga och transportera det till nästa mygga, även till annan myggart. http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1005838

 

Så detta ställer till det när man vill använda myggvirus för att slå ut myggpopulationer.

 

Ska man slå ut myggor som bär på Zika-virus kommer man med andra ord att få mer problem än man redan har.

De problem man har idag med Zikavirus är att området där man funnit majoriteten av fosterskadorna har man sedan 2015 försökt att utrota myggorna med hjälp av genmodifierade hanmyggor där myggan har en gen som gör att mygglarverna dör i 97 %.

http://www.oxitec.com/press-release-oxitec-mosquito-works-to-control-aedes-aegypti-in-dengue-hotspo/

 

Genmodifieringen innebär att det finns minst en gen som gör att larverna dör. Men det finns säkert ännu fler gener i den genmodifierade hanmyggan. Vad dessa gener gör kan man bara spekulera i.

 

Om larven utsätts för låga doser av tetracyklin (ett antibiotikum med brett antibakteriellt spektrum) så överlever mygglarverna. Det är därför som man kan producera hanmyggorna, annars skulle de dö som larver, precis som avkomman är avsedd att göra.

 

Det lär finnas stora mängder tetracyklin i området för att tetracyklin används flitigt i matproduktionen. . . . .   

 

Det är både varmt och fuktigt i området vilket gör att även bakterier växer så det knakar. Så för att ”skydda sig” mot bakterierna så använder man antibiotika som tetracyklin. Annars kan man använda sig av bra hygienregler för att slippa använda antibiotika. Men de kostar mycket mer.

 

Det kan nämnas att tetracykliner är våra bästa antibiotikaresistensutvecklare och som underlättar att bakterier tillverkar och sprider antibiotikaresistensfaktorer.

 

Går man sen vidare och finner att myggorna drabbas av ett myggvirus som kan transportera mygg-DNA till andra arter så kommer det snart att uppträda en resistens mot att larverna dör.

 

Så hur vi än gör så sitter vi fast med skägget i brevlådan.

 

Det hade varit bättre att låta bli att försöka leka Gud, det slår alltid tillbaka på oss själva.

 

Björn