LCHF och sockersjuka i radio
P4Exta med Lotta Bromé har just (2016-04-13) haft Mikael Rydén som gäst
Jag kunde inte låta bli att skicka ett brev till redaktionen
Hej!
Kul att ni tar upp LCHF vid sockersjuka.
Men varför tar ni bara en sida av debatten? Det blev en monolog nu när Mikael Rydén fick stå oemotsagd. Kalla in någon debattör från lågkolhydratsidan som docent Ralf Sundberg
Om man kan den gamla hederliga fysiologin, biokemin och hormonläran från tidigare millennier så finner man att barn alltid har ätit samma mat som föräldrarna utom de senaste 60 åren då barnmatsindustrin tagit över rollen som matförsörjande förälder.
Man vet att personer oavsett ålder som äter en lågkolhydratkost slipper stora P-glukossvängningar som kräver stora insulinmängder.
Det blir som en berg- och dalbana där kolhydrattåget ibland ligger före insulintåget och ibland ligger efter insulintåget. Men de är aldrig hopkopplade annat än på plan mart och de står stilla.
Mikael synes sakna information att Livsmedelsverkets kostrekommendationer då det gäller sjukdom som sockersjuka kastade Livsmedelsverket i knät på Socialstyrelsen redan 2007.
Det är därför som Socialstyrelsen redan 2008 i ett beslut fann att en lågkolhydratkost är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenget vid sockersjuka och övervikt. Likaså fann SBU 2010 att det helt saknades vetenskap bakom Livsmedelsverkets kostråd
Ger man litet kolhydrater så behövs inte så mycket insulin
Ger man litet insulin så behövs inte så mycket kolhydrater
Lågt P-glukos (insulinkoma) beror på en överdos av insulin, inte på underskott av kolhydrater.
Högt P-glukos beror på en överdos av kolhydrater som den tillgängliga mängden insulin inte klarar av
Alla med sockersjuka typ 1 får lära sig kolhydraträkning för att kunna dosera tillräckligt mycket insulin.
Men de får inte lära sig hur mycket kolhydrater de måste äta för att kompensera en viss dos insulin. Alltså se det från andra hållet.
Så för att må bra som patient med sockersjuka oavsett typ 1 eller typ 2 ska man äta som rekommenderades för mer än 100 år sedan med då millenniegammal erfarenhet. Stekt fläsk med gräddstuvad vitkål och andra gamla hederliga svenska husmanskoster. Upp till 40 % av alla med sockersjuka typ 1 har en kvarvarande men liten insulinproduktion i upp till 40 år efter diagnos. Så med få kolhydrater i kosten krävs få enheter insulin.
Men med de mängder kolhydrater som rekommenderas av vården så krävs stora mängder tillfört insulin som stänger av den egna insulinproduktionen.
Nästa gång ni diskuterar kost och sockersjuka se till att ni fullföljer ert journalistiska uppdrag att ge båda sidor tillfälle att diskutera samtidigt.
Att det blir en dialog och inte en till synes okunnig monolog
Vänligen
Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik
Sockersjuka!?!? Diabetes.