LCHF och sockersjuka i radio

P4Exta med Lotta Bromé har just (2016-04-13) haft Mikael Rydén som gäst
Jag kunde inte låta bli att skicka ett brev till redaktionen

 

Hej!

Kul att ni tar upp LCHF vid sockersjuka.

Men varför tar ni bara en sida av debatten? Det blev en monolog nu när Mikael Rydén fick stå oemotsagd. Kalla in någon debattör från lågkolhydratsidan som docent Ralf Sundberg

Om man kan den gamla hederliga fysiologin, biokemin och hormonläran från tidigare millennier så finner man att barn alltid har ätit samma mat som föräldrarna utom de senaste 60 åren då barnmatsindustrin tagit över rollen som matförsörjande förälder.

Man vet att personer oavsett ålder som äter en lågkolhydratkost slipper stora P-glukossvängningar som kräver stora insulinmängder.

Det blir som en berg- och dalbana där kolhydrattåget ibland ligger före insulintåget och ibland ligger efter insulintåget. Men de är aldrig hopkopplade annat än på plan mart och de står stilla.

Mikael synes sakna information att Livsmedelsverkets kostrekommendationer då det gäller sjukdom som sockersjuka kastade Livsmedelsverket i knät på Socialstyrelsen redan 2007.

Det är därför som Socialstyrelsen redan 2008 i ett beslut fann att en lågkolhydratkost är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenget vid sockersjuka och övervikt. Likaså fann SBU 2010 att det helt saknades vetenskap bakom Livsmedelsverkets kostråd

Ger man litet kolhydrater så behövs inte så mycket insulin
Ger man litet insulin så behövs inte så mycket kolhydrater
Lågt P-glukos (insulinkoma) beror på en överdos av insulin, inte på underskott av kolhydrater.
Högt P-glukos beror på en överdos av kolhydrater som den tillgängliga mängden insulin inte klarar av

Alla med sockersjuka typ 1 får lära sig kolhydraträkning för att kunna dosera tillräckligt mycket insulin.
Men de får inte lära sig hur mycket kolhydrater de måste äta för att kompensera en viss dos insulin. Alltså se det från andra hållet.

Så för att må bra som patient med sockersjuka oavsett typ 1 eller typ 2 ska man äta som rekommenderades för mer än 100 år sedan med då millenniegammal erfarenhet. Stekt fläsk med gräddstuvad vitkål och andra gamla hederliga svenska husmanskoster. Upp till 40 % av alla med sockersjuka typ 1 har en kvarvarande men liten insulinproduktion i upp till 40 år efter diagnos. Så med få kolhydrater i kosten krävs få enheter insulin. 
Men med de mängder kolhydrater som rekommenderas av vården så krävs stora mängder tillfört insulin som stänger av den egna insulinproduktionen.

Nästa gång ni diskuterar kost och sockersjuka se till att ni fullföljer ert journalistiska uppdrag att ge båda sidor tillfälle att diskutera samtidigt.
Att det blir en dialog och inte en till synes okunnig monolog

Vänligen
Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik

#1 - - http//nouw.com/joannaofamiljen:

Sockersjuka!?!? Diabetes.

Svar: Diabetes är ett påhitt omkring 1980 för att förvirra patienter med sockersjuka.Det gamla svenska uttrycket sockersjuka talar om vad man inte tål, socker.
Diabetes betyder egentligen bara "flöde" och talar inte om vilket flöde det gäller och inte heller orsaken till flödet.
Så det korrekta namnet är sockersjuka, det anändes inom vården ännu upp till 1980.
Björn Hammarskjöld

#2 - - Erik Edlund / MatFrisk Blogg:

Insulinbehandlade får instruktioner om att kompensera en alltför stor insulinmängd (lågt blodsocker, hypoglykemi) med kolhydrater. Detta sker ofta med ren glukos som utgör blodsocker. Många gör det regelbundet och anser det som en normal och logisk åtgärd. Att resonera tvärtom, minska kolhydrater för att behöva mindre insulin, betraktas av konventionellt indoktrinerade som främmande och onaturligt. Skrämmande.

Svar: Allt för att öka försäljningen av läkemedel och processade livsmedel
Björn Hammarskjöld