ICA skyller dyr skinka på bonden

.Insändare till tidningen Land

I Land nummer 52/1 2014 finns en annons över ett helt uppslag,

”Därför är den svenska skinkan flera kronor dyrare.”

  1. ”Sverige har ett av världens bästa djurskydd.” Här följer en text som slutar med:
    ”Detta innebär merarbete för den svenska bonden och dyrare stallbyggnader.”
    .
  2. ”Svensk skinka är fri från salmonella.” Nu följer en text som slutar med: ”I Sverige och Finland hittades ingen salmonella”.
    .
  3. ”Svenska grisar får minst antibiotika i EU.” Sen följer en text som slutar med: ”Djuren i EU får i genomsnitt drygt 10 gånger mer antibiotika än de svenska.”

ζ

                                                          skinka-flaggor

Kommentar

ICA, det är helt rätt och samtidigt en mycket ohederlig vinkling. Det är viktigt för oss och våra grisar att Sverige har världens bästa djurskydd, frihet från salmonella och minst antibiotika.

 

Men det rättfärdigar inte ICA:s prispolitik.

Vi slipper GMO tack vare att våra kloka svenska bönder vägrar köpa GMO-foder åt sina djur trots att LRF (av alla!) vill det.

                                                           LRF-text2

Alla dessa orsaker skulle motivera ett mycket högre slaktpris för svensk gris än dagens ynka 15,81 SEK/kg slaktvikt.

ζ

En jämförelse inom EU

EU-m

Jämför man grispriser i hela EU finner man att i 16 av 27 EU-länder får bönderna mer för grisen än svenska bönder, trots sämre djurvård, mer salmonella och mer antibiotika. Till och med sistaplatsen Danmark (med GMO-foder, knorrkapning, MRSA och salmonella) får 14:57 SEK/kg eller bara 8 % lägre pris än svenska bönder.

Men varför kostar då skinka mellan 40 SEK/kg och 158 SEK/kg på ICA?

ICA synes ge bonden skulden för dyrt svenskt kött. Men det är ICA:s förtjänst som håvar in pengar på svenskt kött. Det $yne$ vara de giriga mellanhänderna mellan bonden och kunden som tjänar stora pengar! Annonsen är typisk spinning för egen vinning för ICA.

 ζ

Förslag till ICA och andra mellanhänder

Bönderna ska ha 40 SEK per kg (då skulle fler satsa). Sälj sedan skinkan för normalpris omkring 67 SEK/kg till kunden (se en grovkalkyl nedan). Det är bra för grisbonden, kunden och Sveriges självförsörjningsgrad och samtidigt tillräckligt till mellanhänderna och till moms. Det är också bra för svenska grisar då ett rimligt pris till bönderna ger utrymme för investeringar som ytterligare förbättrat livet för grisarna och som ytterligare ökar köttets kvalitet.

Allt annat torde vara ocker och falsk marknadsföring!

Att ge bonden mer för köttet är ett utmärkt sätt att bevara det svenska jordbruket för framtiden. Vårt oberoende kan då öka från nuvarande mindre än 50 % självförsörjningsgrad då det gäller kött.

                                                                            frågetecken-bw

Varför ska svenska animaliska jordbruksprodukter med sin höga kvalitet betalas med usla internationella priser när de går att sälja i Sverige till rimliga priser till konsument (trots ett mer än fördubblat slaktpris)?

Varför ska svenska animaliska jordbruksprodukter med sin höga kvalitet betalas med usla internationella priser när de går att sälja utomlands till rimliga priser till konsument (trots ett mer än fördubblat slaktpris)? Utländska konsumenter betalar gärna mer för kvalitet.

.
Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik vid Strömstad Akademi
F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
Oberoende senior vetenskapsman i nutrition
Politisk sekreterare Dalarnas Sjukvårdsparti
Sekreterare Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS)

ζ

Extrainformation

Skinkpriser 2014

  Bonden får
Mellanhänder tar
Moms Skinkpris mot kund
ICA lågpris på svensk skinka
16 kr
20 4 40 kr
ICA högpris på svensk skinka
16 kr
125 17 158 kr
Bordepris på svensk skinka
40 kr
20 7 67 kr

.

Mellanhändernas arbete/kg är lika i alla tre fallen, men betalas olika.

Skinka för 40 SEK/kg till bönderna ger mellanhänderna tillräckligt, 20 SEK/kg, för att generera vinst (visat genom att ICA lyckas sälja sin billigaste skinka för 40 SEK/kg). Alltså kan ICA sälja bondens skinka för 67 SEK så att bonden kan få 40 SEK/kg slaktvikt och mellanhänderna får lika mycket som för svensk lågprisskinka.

Exemplen visar att svenskt kött inte alls är dyrare, det är handeln som tar tillfället i akt och fläskar på priset. De borde istället se till att svenska bönder får rimligt betalt för sitt arbete och att kunderna erbjuds svenskt högkvalitativt GMO-fritt smakrikt kött (som dessutom är fritt från antibiotika och sjukdomsframkallande bakterier), och detta till ett rimligt pris även för kunderna.

ζ

Systemfel – som måste rättas till

Detta visar på ett allvarligt systemfel som behöver rättas till. De detaljhandelskedjor som inte medverkar till en lösning, medverkar istället till att på ett bedrägligt sätt konkurrera ut svenskt lantbruk, och förtjänar inga kunder.

 

                                          plånbok-sedlar

Detta systemfel hotar alla medborgares möjlighet att kunna köpa hälsosam mat även i morgon. Det hotar också djurens möjligheter till bra levnadsvillkor och GMO hotar allt levande. Det hotar svenska jobb. Vilken affärskedja vill skylta med detta?

Hög tid för oss konsumenter att rösta med fötterna, med plånboken. Det är inte OK att sko sig på bekostnad av svinbönder till den grad att de nu är på konkursens brant, vilket i slutänden drabbar alla svenska medborgare. Vi kommer att tvingas äta GMO, antibiotika, MRSA och salmonella från tallriken.

ζ

Slaktpriser i EU 2014

(det pris som betalades till grisbonden i respektive land)

Hämtade via Internet 2014-12-22 … http://www.grisportalen.se/egris.html

”Slaktsvin, faktisk betalning” (utbetalning belopp per slaktade kg), vid olika tidpunkter under 2014

Medelpris

Land

v -

v -

v -

v -

v -

SEK

 

euro

euro

euro

euro

euro

15,56

EU, medelpris

1,804

1,812

1,828

1,858

1,893

  -          

19,07

Cypern

2,210

2,210

2,220

2,340

2,340

18,66

Malta

2,163

2,163

2,120

2,120

2,160

18,02

Grekland

2,089

2,089

2,089

2,114

2,114

17,80

Bulgarien

2,063

2,060

2,051

2,038

2,012

17,51

Italien

2,030

2,061

2,086

2,144

2,178

17,12

Lettland

1,984

1,948

1,955

1,934

2,003

16,84

England

1,952

1,957

1,938

1,903

1,903

16,72

Rumänien

1,938

1,957

1,954

1,945

1,945

16,63

Slovakien

1,928

1,926

1,939

1,968

1,963

16,54

Österrike

1,917

1,917

1,818

1,914

1,914

16,33

Litauen

1,893

1,896

1,917

1,944

1,926

16,11

Tyskland

1,867

1,867

1,877

1,887

1,928

16,10

Tjeckien

1,866

1,894

1,912

1,952

1,961

16,04

Luxemburg

1,859

1,860

1,856

1,888

1,926

15,98

Slovenien

1,852

1,789

1,835

1,847

1,891

15,87

Polen

1,839

1,847

1,840

1,882

1,946

15,81

Sverige

1,832

1,846

1,840

1,825

1,827

15,68

Ungern

1,818

1,830

1,834

1,877

1,918

15,65

Estland

1,814

1,813

1,835

1,825

1,825

15,53

Portugal

1,800

1,830

1,880

1,940

1,970

15,25

Finland

1,768

1,769

1,769

1,748

1,758

15,22

Spanien

1,764

1,785

1,825

1,860

1,903

15,18

Frankrike

1,760

1,660

1,680

1,730

1,780

14,71

Irland

1,705

1,702

1,701

1,700

1,700

14,62

Belgien

1,695

1,694

1,714

1,756

1,814

14,58

Holland

1,690

1,689

1,690

1,711

1,759

14,57

Danmark*

1,689

1,689

1,728

1,759

1,759

 

De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
.
Svenska slakteriers priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma. OBS! Priset är utan huvud.grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 SEK.
.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till SEK vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna. Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.

ζ slut citat ζ


Tack till Leif Lundberg på www.kostdemokrati.se för hjälp med redigeringen och publicering på Kostdemokrati.

Kommentera här: