GMO är en katastrof ur etisk synpunkt

Payam Moula (S)-debattör skrev en debattartikel i SVT.se/opinion 2015-01-18

”Miljöpartiet måste sluta hyckla i GMO-frågan” 

 

Jag håller med Payam Moula att etiken då det gäller GMO är viktig i hans debattartikel ”Miljöpartiet måste sluta hyckla i GMO-frågan”. Men kunskapen om de biokemiska och molekylära effekterna är oändligt mycket viktigare.

 

Dessutom är etiken mycket enkel:

 

Ur etisk synpunkt är GMO en katastrof.

 

  1. Ingen har en susning om hur skadligt GMO kan vara ur genetisk synpunkt. Och kunskapen om genetisk spridning av DNA mellan arter finns sedan länge.
  2. Enda sättet att få makten över folket är att kontrollera maten.
  3. Enda sättet att kontrollera maten är att patentera växter och djur genom GMO. Då kan ingen komma undan kontrollen, man får inte odla annat än GMO till skyhöga kostnader.

 

Att påstå att genmodifierade grödor inte skiljer sig från andra grödor av samma art är ett ytterst falskt påstående. Definitionen av GMO är just att det finns främmande DNA i GMO. Om GMO-grödan är patenterbar så är den definitionsmässigt inte samma sak som vildtypen som inte är patenterbar.

 

Att grödor är bra eller dåliga för människa och miljö beror på vad människan vill.

Moula tycker att debatten för eller emot en viss teknik skulle handla om hur tekniken används på bästa sätt.

 

Kärnkraften är en annan modern teknik som kan användas på ett bra eller dåligt sätt. Det är precis samma sak med GMO.

 

Golden rice må innehålla betakaroten. Det gör morötter också. Alla som har haft småbarn vet att om ett barn äter mycket morotspuré blir barnet lätt orangefärgat i huden. Det beror på att människan saknar enzymer att bryta ned betakaroten till två vitamin-A-molekyler. Så Golden Rice är inte lösningen på A-vitaminbristorsakad blindhet.

 

GMO ger ökad användning av bekämpningsmedel och konstgödsel som utarmar jorden på flera sätt. Dels försvinner mullagret som betande djur har byggt upp under tiotusentals år och dels förbrukas Jordens ändliga fosfatreserver. Glyfosat har visat sig slå ut inte bara ogräs utan även vår egen tarmbakterieflora.

 

Både GMO och den antropgena klimateffekten är färdigutredda. Antropogen klimateffekt saknas då 95 % av klimateffekten orsakas av dihydrogenoxid (vattenånga) och GMO skadar allt på jorden inklusive människa.

 

Det dröjer inte länge efter det vi eller våra djur matas med mat innehållande genen för neonikotinoider (insektsgift) förrän den genen har tagits upp av kons bakterier som sedan kan tillverka neonikotinoider som lagras i koköttet som vi sedan får i oss. Kons bakterier kan sprida genen för insektsgift till våra egna tarmbakterier så att vi och våra bakterier tillverkar insektsgift. Detta kallas horisontell spridning av gener, beskrivet redan på 1940-talet i bakteriologin.
Dessutom är glyfosat (det bekämpningsmedel som används inom GMO-odlingarna) mycket giftigt och är hormonstörande minst lika mycket som bisfenol A.

 

”Naturligt” jordbruk är den ekologiska och uthålliga formen av jordbruk som fanns även i Sverige fram till 1970-talet då alla små familjejordbruk skulle läggas ned till förmån för storjordbruk.

 

Kritiken angående maktfördelning bör tas på allvar men handlar om att se över patentlagstiftning, inte att förbjuda en hel teknik med enorm potential.

 

Potentialen för GMO saknas eftersom man ännu inte opartiskt visat att GMO är bättre än konventionellt odlade grödor. Och patentlagstiftningen kan inte ändra på redan beviljade patent. Sedan är det naivt att tro att storföretagen ens vill ha annan patentlagstiftning som begränsar deras makt. Det finns alldeles för mycket pengar på spel för att någon enda politiker skulle våga gå emot de stora genteknikföretagen.

 

Hela GMO-konceptet är ett enda stort projekt för att ta kontroll över maten och befolkningen.

"If people let the government decide what foods they eat and what medicines they take, their bodies will soon be in as sorry a state as are the souls who live under tyranny" Thomas Jefferson (1743 - 1826)

 

Björn Hammarskjöld

Assisterande professor i pediatrik vid Strömstad Akademi

F.d. överläkare i pediatrik

Filosofie licentiat i biokemi

Post doc i molekylärbiologi vid University @ Buffalo, NY, 1988-9.

 

#1 - - Tobias Lindberg:

Det här var en mycket informativ och viktig text av dig Björn som jag tänker länka till från min blogg. Tack för den!

Angående det du säger om att vi inte borde förbjuda GMO-teknik i sig då den kan användas för bra saker så håller jag med dig, men kan nog tycka att det kan vara bra med ett förbud tills dess att vi (folket och den riktiga vetenskapen, inte storföretagens köpta vetenskap) har full kontroll över tekniken. Som det är nu så är riskerna för stora att det man tillåter inte är vad det sägs vara.