Mulliga Barn lurar föräldrar att lura barn

Mulliga Barn i Rättvik

Jag var på ett seminarium som Mulliga Barn anordnade i Rättvik den 6 september 2012.
Det var massiv radioreklam i Radio Dalarna från tidig morgon och under hela dagen. Så det kom ungefär 30 personer till seminariet i Kulturhuset.

Där väntade Rättvik kommuns hälsosamordnare som hälsade oss välkomna. Hon berättade att i Rättvik har man satt ned foten för att komma till rätta med överviktsproblematiken i samhället.

Men hon berättade inte hur eller var man satte ned foten. Men hon berättade att antalet överviktiga barn i Rättvik hade ökat från 12 % år 2009 till 13 % år 2011.

Vidare hade hon funnit att folk rör sig mer än någonsin och ändå ökar BMI. (Kan det finnas en orsak till att BMI ökar på grund av att folk motionerar mer?).

Det pratas mycket om att få ned BMI hos befolkningen men inget verkar göras. Vart hade lördagsgodiset tagit vägen?

Sedan kom huvudtalaren, Linda Åstrand, dietist vid överviktsenheten, Barnkliniken, Falu lasarett.

Linda berättade flera faktoider (faktoid=falsk uppgift som liknar äkta fakta) under sitt föredrag. En faktoid var att det var en fördel på stenåldern att kunna lägga på sig fett eftersom det var brist på mat på stenåldern. (Min kommentar: Jägare har sällan haft brist på mat, agrarsamhället orsakar svält.) Så en del har utvecklat ”kaloriallergi” i form av fetma i det moderna samhällets överflöd på mat. (Min kommentar: Överflödet på kolhydrater är orsaken till ”överätning.)

Hon ansåg att mycket handlar om smakupplevelser, en normalviktig äter några chokladrutor, sedan tröttnar man medan en överviktig tycker alla chokladbitar är lika goda och överäter.

Linda konstaterade att vikten går upp av Livsmedelsverkets Bra mat men det handlar om mängden mat, inte om sammansättningen.

Livsmedelsverkets Riksmaten-undersökning 2003 visade att 25 % var utrymmesmat med för mycket salt, fett och socker. 120 kcal kom från socker, alltså 30 g, och 30 g kom från söta drycker som läsk och saft. Och då har man inte räknat med ”vanliga” kolhydrater.

Det rekommenderades sunda kostvanor åt alla. Sedan kördes Livsmedelsverkets fem rekommendationer, Fruktogrönt, Fullkorn, Nyckelhål, Fisk, Flytande margarin.

Sedan kommer en del bra info blandat med faktoider.
Rätt Faktoid
Vi behöver fett  men välj bra fett
  Välj bra kolhydrater, fullkorn
Vi behöver protein  
Vi behöver mineraler och vitaminer.
Tallriksmodellen minskar mängden riktig mat
  Ät långsamt, måltid ska ta 20’


Det föreslogs att man skulle äta enligt 2 olika idéer

Förslag 1      
Pasta  150 g      
Korv 80 g      
Ketchup 25 g      
  kcal prot g fett g KH g
Normal  702 29 10 120
    prot E% fett E% KH E%
    17 11 69


Denna måltid för Lisa borde räcka energimässigt i 7 h men hon blir hungrig efter knappt 3 h då kolhydraterna tar slut. Vilket barn orkar gå i skolan på denna kost?


Förslag 2      
Pasta  75 g      
Korv 50 g      
Ketchup 25 g      
  kcal prot g fett g KH g
Minskad  382 16 6 64
    prot E% fett E% KH E%
    17 14 68


Denna måltid för Kalle borde räcka energimässigt i knappt 4 h men han blir hungrig efter drygt en timme då kolhydraterna tar slut. Vilket barn orkar gå i skolan på denna kost?

Min kommentar:
Om man provar LCHF i stället  
Pasta  10 g      
Korv 80 g      
Ketchup 10 g      
Gräddsås  1,2 dL      
  kcal prot g fett g KH g
LCHF  703 12 67 16
    prot E% fett E% KH E%
    7 84 9


Denna måltid för Kalle/Lisa borde räcka energimässigt i 7 h och ha/on blir inte hungrig förrän efter mer än sju timmar då fettet tar slut. Alla barn orkar gå i skolan och lära sig något på denna kost!

Det blir en råvarukostnad på 6:40 SEK för förslag nr 1, 3:40 SEK för förslag nr 2 och 7:80 SEK för förslaget med LCHF-kost. Driftskostnaden för ett barn enligt
förslag 1 blir 2:13 SEK/h,
förslag 2 blir 3:08 SEK/h,
förslag 3 blir 1:11 SEK/h,

Så det är klart bra om barnen får en LCHF-kost i stället för Livsmedelsverkets kost.

Energi, gram och E% är uträknat via www.kostbevakningen.se , ett lättanvänt och bra fristående kostberäkningsprogram. Kostnaderna har författaren beräknat


Tillbaka till föreläsningen.
Linda rekommenderade som vanligt lättmjölk och andra lättprodukter. Men Linda hade ingen aning om mängden kolhydrater i sina rekommendationer, hon hade lämnar beräkningarna hemma.

Hon föreslog att man skulle äta utrymmesmat i enlighet med SNÖ, max 80-200 kcal/dag.

Men då jag frågade om utrymmesmat och påpekade att man måste räkna in alla bullar, även pasta, pizza, fiberbröd, knäckebröd så protesterade några ur publiken. När Livsmedelsverkets rekommendationer om mera omega 6 presenterades så tog jag upp att Livsmedelsverket Irene Mattisson skrivit en artikel 2002 där omega-6 som enda fett gav mer bröstcancer.
 
Då grep Malin Agn in. Hon tillhöll mig att ”här föreläste en expert från sjukvården som man kan lita på”.

Effektivt sätt att tysta sanningen.

På slutet kom den oundvikliga frågan från en BVC-sjuksköterska ”Hur kan man motivera föräldrarna att acceptera lättmjölk och lättmargarin i förskola och skola?”

Svaret blev ”Hänvisa till Livsmedelsverkets rekommendationer!

Barnen skulle äta enligt modifierad tallriksmodell, en fjärdedel kolhydrater, en fjärdedel proteinkälla och hälften fruktogrönt. Då jag påpekade att fruktogrönt även var kolhydrater påstods att fruktogrönt innehöll så litet kolhydrater så det räknades inte. Var fettet fanns kunde man inte redovisa, ”kanske insprängt i köttet”.

Jag finner det fantastiskt att dietisten inte kunde redovisa var fettet fanns på tallriksmodellen.

Efter förläsningen försökte jag prata med Malin Agn. Hon svarade bara ”Jag respekterar din åsikt!” även när jag påpekade att jag har inga åsikter, bara kunskaper.

Tänk om Malin Agn kunde ta till sig verkligheten i stället för Livsmedelsverkets Potemkinkulisser

Föräldrarna luras att lura sina barn

Sjukvården har inte dragit några slutsatser av sina flera decennier gamla erfarenheter. Antingen kan personalen inom vården inte tänka själv eller så struntar man i att tänka själv, man fungerar i båda fallen som en skock får som följer en fåraherde som får betalt för att lura vården och patienterna.

Principen under hela seminariet var att föräldrarna skulle lura sina barn att äta mindre portioner och springa mer. Barnen får bara äta en (liten) portion mat, ville de ha mer så fick de gärna äta mer men bara av fruktogrönt. De påstods få äta hur många tallrikar fruktogrönt som de ville. Men man blir inte mätt på för litet mat som innehåller för litet protein och fett med mycket kolhydrater och voluminöst fruktogrönt.

Sjukvården lurar med flit föräldrar att lura sina barn att äta mer kolhydrater och därmed oundgängligen öka i vikt, precis som grisbonden förr i världen gjorde med julgrisen. Julgrisen fick gröpe, kokt potatis och ister för att maxa vikten. Idag rekommenderar Livsmedelsverket oss att äta gröpe (modernt namn: fiberpasta, fiberbröd) och kokt potatis med ister (modernt namn: pommes frites).
Så Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fetmagenererande grismat!

Allt detta fuskande och lurande tyder på att sjukvården helt saknar kunskap om fysiologi, biokemi och endokrinologi. Sedan hävdar sjukvårdens representanter att detta lurande är den enda metoden att gå ned i vikt.

Sjukvården har inte läst SBUs rapport Mat vid diabetes från 2010 däe Livsmedelsverkets kostråd sågades som ovetenskapliga. Alltså är kostråden politiska.

Sjukvården har inte läst Socialstyrelsens beslut av 2008-01-16 att en lågkolhydratkost är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Sjukvården bryter mot lag

Sjukvården bryter mot Patientsäkerhetslagens 6 kapitel 1 § genom att rekommendera en extrem högkolhydratkost i stället för en fysiologisk lågkolhydratkost.

Sjukvården bryter mot grundlagens 1 kapitel 9 § genom att försöka lura föräldrar att ge sina barn en extrem högkolhydratkost i stället för en fysiologisk lågkolhydratkost.
Myndighetsperson får inte ljuga eller luras, myndighetsperson måste tala/skriva sanning och behandla alla lika.


Björn Hammarskjöld
F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
Kommentarer

Potemkinkuliss (egentligt uttal Potjomkinkuliss) eller Potëmkinby [patjå'mkin-] är en beteckning på ytbehandling för att dölja någots verkliga utseende eller syfte. Namnet sägs ha kommit från den ryska fursten Grigorij Potemkin som inför kejsarinnan Katarina II:s resa till Krim 1787 lät bygga kulisser av byar för att ge intryck av det välstånd han snabbt åstadkommit på den nyerövradehalvön. Enligt Simon Sebag Montefiore som har skrivit biografin Potemkin och Katarina den stora - en kejserlig förbindelse, är "Potemkinkulisserna" en myt uppfunnen av Potemkins politiska fiender.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Potemkinkuliss

 Författarens kommentar: Så även Potemkinkulisserna blev potemkinkulisser skapade av Potemkins fiender

PSL 6 kapitlet 1 § Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. En patient ska ges sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård som uppfyller dessa krav. Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten ska visas omtanke och respekt.

Grundlagen 1 kapitlet 9 § Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Lag (2010:1408).

 

Kommentarer:

1 Lehna:

skriven

Hur högt var ditt blodtryck under denna kväll ? Mitt steg under tiden jag läste vad du skrivit. Beundrar dig om du lyckades hålla dig "cool". När ska dietister m.fl ta till sig den information/fakta/nya forskning som finns att tillgå, istället för att stenhårt hålla fast vid gamla Tallriksmodellen och att jogging gör dig smal ? Gibraltar kommer nog att vända på sig först innan denna yrkesgrupp gör det. ARGH! vad trött jag är på dessa bakåtsträvare.

Svar: Lehna,det är bara att jaga dem med Socialstyrelsens blåslampa för att de ska följa lag i stället för politik
Björn Hammarskjöld

Kommentera här: