Fakta om GMO

GMO betyder Genetiskt Modifierade Organismer.

 

  1. Man lägger till den gen i form av DNA i en organism för att den genmodifierade organismen ska producera det protein som man önskar att GMO ska tillverka.
  2. Den tillagda genen är alltid kopplad till en resistensfaktor.
  3. Resistensfaktorn gör att man kan återfinna GMO som växer medan alla normalvarianter (a.k.a. vildtypen) dör av det gift som resistensfaktorn motverkar.
  4. Sedan måste man i fortsättningen hålla GMO under armarna med hjälp av giftet. GMO växer alltid något långsammare än vildtypen eftersom GMO har mer genetiskt material (DNA) som tar längre tid att kopiera. Så utan gift kommer vildtypen snart att ta över och i stort sett utrota GMO.
  5. Utsätts vildtypen för giftet kommer vildtypen alltid att förr eller senare utveckla resistens mot giftet. Det går lika bra att utveckla resistens med bakterier som med växter och djur.
  6. GMO-växter lämnar alltid ifrån sig pollenkorn med GMO-genen kopplad till resistensfaktorn. Genom korspollinering så får vildtypen också snar tillgång till resistensfaktorn. Även bakterier har ett sexliv och kan överföra DNA mellan olika bakteriearter.
  7. Efter en tid så behövs mer gift för att hålla GMO under armarna och så är vi tillbaka där vi började men med ännu mer gifter för att söka hålla GMO under armarna.
  8. GMO-gener kan spridas horisontellt mellan olika bakterier.
  9. GMO-gener kan spridas horisontellt mellan bakterier och däggdjur och alla andra djur
  10. Det kan inte vara bra att människan bär på en Bt-gen (insektsgift) erhåller från GMO-växt via födan till en ko som tagit upp genen via sina egna bakterier och att människan sedan äter kon.

Slutsats:

Förbjud storskalig GMO för att mänskligheten ska överleva!

Skriv till regeringen och begär att Sverige ska förbjuda GMO i likhet med Ungern och Polen

E-post till regeringen:

registrator at primeminister.ministry.se

 

Björn Hammarskjöld

Molekylärbiolog som arbetat med HIVs höljprotein med hjälp av GMO

Filosofie licentiat i biokemi

F.d överläkare i pediatrik