Att man inte lär sig

Alltid lika roligt!

Svar på Uffe Ravnskovs brev har kommit från 1,6 och 2,6 M-klubben (finns längre ned på denna sida).

Det är intressant att de papegojlikt upprepar Livsmedelsverkets kostråd.

Men de har inte testat länkarna själva. Jag har däremot gjort det.

De två första länkarna ger ett 404-fel, sidan saknas på Livsmedelsverkets hemsida.

Livsmedelsverket har av okänd anledning tagit bort dessa två sidor. En av länkarna är publicerad i ett av Livsmedelsverkets protokoll nr 45 från 2010-03-05.
http://www.slv.se/upload/dokument/om_oss/expertgrupper/Kosthalsa/Protokoll%20nr%2045%202010%20fr%C3%A5n%20m%C3%B6tet%20den%205%20mars.pdf
Men den är lika död därifrån som från 1,6- och 2,6-M-klubbarna.

Den tredje länken till SLV lever. Men man har noga undvikit Wirfält, Mattisson et als artikel 2002 i Cancer Causes Control att postmenopausala kvinnor som äter mer än 20 g omega-6 per dag har ökad risk för bröstcancer.

Det är alltså 1,6 M-klubbens målgrupp som skadas mest av Livsmedelsverkets kostråd om att äta ökad mängd omega-6-fett!

Att sedan Irene Mattisson inte använder (eller får hon inte använda?) sin kunskap om fleromättade fetters påverkan på kvinnor tillhörande 1,6 M-klubbens medlemmar strider mot grundlagens 1 kapitel 9 §.

Så Becel pro active är det sämsta och mest riskfyllda matfett som målgruppen kan välja. Och det är 10 år gammal kunskap som till och med Livsmedelsverket skulle ha kunskap om. Men icke.

Se referensen nedan!

Uffe Ravnskov har vidarebefordrat svar på hans brev till Konsument- och Livsmedelsverken som han även skickat till 1,6- och 2,6 M-klubbarna
Vänligen
Björn

Här kommer svaret från 1,6 och 2.6 miljonerklubben
”Vidarebefordrat brev:


Från: Info 1.6 <wlmailhtml:/mc/[email protected]>
Datum: 15 augusti 2012 10.52.38 CEST
Till: "wlmailhtml:/mc/compose?to='[email protected]'" <wlmailhtml:/mc/[email protected]>
Ämne: SV: SV: Vilseledande reklam och ojust marknadsföring


Hej Uffe,
Tack för ditt mejl. Det finns verkligen många teorier idag om vad som är bra för oss eller inte, alla är vi olika och har rätt att välja det som känns bäst för oss.
Vad gäller margarin tar vi i 1,6miljonerklubben inte ställning utan vi lyssnar på Livsmedelsverkets rekommendation gällande val av matfett och hjärthälsa, läs om det här. Livsmedelsverket rekommenderar att intaget av fleromättat fett bör öka på bekostnad av mättat fett. För att uppnå detta rekommenderas att ett matfett med hög andel omättat fett används istället för smör.
Du kan läsa de blå länkarna genom att klicka på dem.
Becel stödjer vår kampanj ”Woman in Red” för att samla in pengar till oberoende forskning på kvinnors hjärthälsa, det är vi mycket glada för.
Vänliga hälsningar
1,6 & 2,6 miljonerklubben
Pia Gefvert
Grev Turegatan 27
114 38 Stockholm
växel: 08-20 51 59
telefontid: månd-torsd 10-17, fre 10-15 (lunchstängt 12-13 alla dagar)
för info om aktiviteter, anmälan, medlemsregistrering mm se vår hemsida www.1.6miljonerklubben.com ”


Här är referensen!
Cancer Causes Control. 2002 Dec;13(10):883-93.
Postmenopausal breast cancer is associated with high intakes of omega6 fatty acids (Sweden).
Wirfält E, Mattisson I, Gullberg B, Johansson U, Olsson H, Berglund G.
Malmö Diet and Cancer Study: Department of Medicine, Surgery and Orthopedics, Lund University, Sweden. [email protected]
Abstract
OBJECTIVE: To estimate the postmenopausal breast cancer risk associated with total fat intake, different types and relative proportions of dietary fat using a nested, matched case-control study within the Malmö Diet and Cancer (MDC) cohort, Sweden. METHODS: Among women 50 years or older at baseline (n = 12,803), incident breast cancer cases (n = 237) were matched to controls (n = 673) on age and screening date. Data were obtained by a "novel" diet history method, a structured questionnaire, and anthropometric measurements. Conditional logistic regression examined breast cancer risks associated with quintiles of fat intake residuals adjusted for energy and potential confounders. RESULTS: Saturated fat and the omega3-omega6 fatty acid ratio were not related to increased risks, but positive trends were seen for total (p = 0.031), monounsaturated (p = 0.002), and polyunsaturated fat (p = 0.0009), especially omega6 fatty acids and the polyunsaturated-saturated fat ratio (p = 0.004). With mutual adjustment for different types of fat, an elevated risk remained significant in the highest omega6 fatty acid quintile (RR= 2.08, 95% CI 1.08-4.01). CONCLUSIONS: Postmenopausal breast cancer was positively associated with total, monounsaturated, and polyunsaturated fat. However, with mutual adjustment for other types of fat, specifically high intakes of omega6 fatty acids were associated with an increased risk.
PMID: 12588084 [PubMed - indexed for MEDLINE]