Patienter och äldre svälter

Jag sitter i Nämnden för kostsamverkan mellan Landstinget Dalarna och Mora kommun.

Nämnden har ansvaret för kosten till de äldre i Mora som behöver matleveranser.
Nämnden har ansvaret för patientmaten på Mora lasarett.
Nämnden ska övervaka att maten patienter och äldre får följer Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens rekommendationer.
Vad sägs om följande lunch som serverades på Saxnäs den 11 maj 2011? Jag var där och mätte och vägde maten till patienterna.

41 g rimmad oxbringa (två tunna skivor om 20,5 g styck, 0,33 portion enligt Livsmedelsverkets portionsdefinition), 71 g pepparrotssås (1,01 portion), 104 g potatis (0,69 portion), 46 g ärter (0,46 portion), 66 g mandariner (0,53 portion), 33 g vispgrädde (1,32 portion). Det blev 503 kcal eller 81 % av Livsmedelsverkets energirekommendation för lunch om 625 kcal för kvinnor, för män 65 % av 800 kcal.
Till middag serverades:

Köttfärslimpa, tomatsås, potatis och amerikansk grönsaksblandning. Den gav 310 kcal eller 50 % av Livsmedelsverkets energirekommendation för lunch om 625 kcal för kvinnor, för män 39 % av 800 kcal.

För hela dagen blev det sammanlagt 813 kcal vid två av de tre huvudmålen eller 65 % för kvinnor och 51 % för män av rekommendationen för de två målen. Hela dagens energi blev med frukost, två varma mål och tre mellanmål endast 1 586 kcal eller 63 % av energibehovet för kvinnor, 50 % för män. Sjuka kan behöva upp till fyra gånger mer mat än friska.

Jag har nu begärt att Nämnden tar tag i sim övervakningsmöjlighet och ser till att maten fungerar. Nämnden har nästa sammanträde den 26 maj.

Jag kommer att fortsätta kolla själv tills det fungerar.