SvD och Medelhafskost 3

Här är länken!
http://www.svd.se/mat-och-vin/medelhavskost-bast-for-halsan_6741937.svd

Medelhafskosten har 58 E% fetmagenererande kolhydrater i 2 kg kolhydratkällor samt 1,39 dL olivolja.
Totalmängden mat per dag är 2,3 kg.
Hade man ätit tre goda måltider med
Frukost ett par ägg med ett paket bacon på morgonen. Det blir 688 kcal och 242 g.
Till lunch en bit kyckling (100 g) med 1,5 dL gräddsås och 1 hg grekisk sallad, ger 929 kcal och 350 g.
Middaen består av 1250g köttbullar med en potatisgratäng om 150 g potatis, 30 g lök och 3,5 dL vispgrädde. Det blir 1 661 kcal och 705 g.
Inga mellanmål behövs, man är mätt hela tiden.
Det blir sammanlagt 3 350 kcal och en vikt av 1,3 kg mat, man är mätt hela dygnet och energifördelningen blir 13 E% protein, 7 E% kolhydrater och 81 E% animaliskt fett.
Klart mycket godare och bättre mat till 52 kr, lägre kostnad än medelhafkostens 68 kr.
Mängden kött är vid medelhafskost 160 g plus en mängd spannmåls- och bönprotein som kräver resurser motsvarande 480 g köttproduktion eller sammanlagt 640 g kött.
Lågkolhydratkosten kräver inklusive ägget 367 g köttproduktion, litet mer än hälften av Medelhafskosten.
Så det är både billigare och resurssnålare att äta en lågkolhydratkost.
Vetenskapen finns, det är bara att läsa. Börja gärna med Linnés Lappländska resa.
Vad väntar SvD och Livsmedelsverket på? Norrsken och vackert väder?
Medelhafskosten har 58 E% fetmagenererande kolhydrater i 2 kg kolhydratkällor samt 1,39 dL olivolja.
Totalmängden mat per dag är 2,3 kg.
Hade man ätit tre goda måltider med
Frukost ett par ägg med ett paket bacon på morgonen. Det blir 688 kcal och 242 g.
Till lunch en bit kyckling (100 g) med 1,5 dL gräddsås och 1 hg grekisk sallad, ger 929 kcal och 350 g.
Middaen består av 125 g köttbullar med en potatisgratäng om 150 g potatis, 30 g lök och 3,5 dL vispgrädde. Det blir 1 661 kcal och 705 g.
Inga mellanmål behövs, man är mätt hela tiden.
Det blir sammanlagt 3 350 kcal och en vikt av 1,3 kg mat, man är mätt hela dygnet och energifördelningen blir 13 E% protein, 7 E% kolhydrater och 81 E% animaliskt fett.
Klart mycket godare och bättre mat till 52 kr, lägre kostnad än medelhafkostens 68 kr.
Mängden kött är vid medelhafskost 160 g plus en mängd spannmåls- och bönprotein som kräver resurser motsvarande 480 g köttproduktion eller sammanlagt 640 g kött.
Lågkolhydratkosten kräver inklusive ägget 367 g köttproduktion, litet mer än hälften av Medelhafskosten.
Så det är både billigare och resurssnålare att äta en lågkolhydratkost.
Vetenskapen finns, det är bara att läsa. Börja gärna med Linnés Lappländska resa.
Vad väntar SvD och Livsmedelsverket på? Norrsken och vackert väder?

Björn Hammarskjöld
Fristående kreativ kostkonsult och kostexpert

Kommentera här: