SvD och Medelhafskost 2

Även detta inlägg verkar sitta på en tefloniserad yta

Bildspelet om vad vi ska äta är intressant.
Summerar man alla procentsiffror blir det 105 % av dagens behov. Men vad dagens energibehov är framgår inte.
Då får man räkna baklänges. 8 hg grönsaker med 5 % av vikten i form av kolhydrater utgör 5 % av energin. Det blir.  . m m m 3 200 kcal.
Det blir samma med 4 dL frukt, 3 200 kcal.
Räknar vi på bönor måste det bli dubbla mängden mot uppgivet, 2 dL
Spannmål blir drygt 6 hg per dag
Mejeriprodukter blir hela 0,26 hg per dag, det är två ostskivor.
Socker och honung blir 0,16 hg eller 5 sockerbitar
Kött, fisk blir 1,6 hg per dag eller 2 ägg per dag (varför har man då uppgett 0-4 ägg per dag?)
Alkoholen utgör 1 % an energin, det blir 4 cL vin per dag inte 15-30 cL som uppges.
3 200 kcal per dag är vad en man ska äta enligt Livsmedelsverkets egna uppgifter. En kvinna ska äta 2 500 kcal och här har man redovisat enbart männens energibehov.
Slutsats man kan dra efter dessa beräkningar är att den som har gjort dem inte kan sitt jobb utan har glatt förfalskat siffrorna och trott att man ska komma undan!
Den som ”uppfann” medelhafskosten var den gamle forskningsfuskaren Ancel Keys som var på medelhavsresa efter andra världskriget, då det var ransonering på det mesta. Europa låg i spillror och matbristen var stor även i Sverige.
Ancel Keys som 1953 tog ut 6 länders statistik om fettätande och hjärtinfarkter och fann en rät linje, ju mer fett man åt desto mer hjärtinfarkt. Hade han tagit med statistik från alla 22 länder där det fanns statistik så hade det blivit en rund hagelsvärm i stället för en falsk rät linje som också faktiskt stämmer överens med sockerkonsumtionen i länderna.
SvD, uselt jobb!
Bildspelet om vad vi ska äta är intressant.
Summerar man alla procentsiffror blir det 105 % av dagens behov.
Men vad dagens energibehov är framgår inte.
Då får man räkna baklänges.
8 hg grönsaker med 5 % av vikten i form av kolhydrater utgör 5 % av energin. Det blir.  . m m m 3 200 kcal.
Det blir samma med 4 dL frukt, 3 200 kcal.
Räknar vi på bönor måste det bli dubbla mängden mot uppgivet, 2 dL
Spannmål blir drygt 6 hg per dag
Mejeriprodukter blir hela 0,26 hg per dag, det är två ostskivor.
Socker och honung blir 0,16 hg eller 5 sockerbitar
Kött, fisk blir 1,6 hg per dag eller 2 ägg per dag (varför har man då uppgett 0-4 ägg per dag?)
Alkoholen utgör 1 % an energin, det blir 4 cL vin per dag inte 15-30 cL som uppges.
3 200 kcal per dag är vad en man ska äta enligt Livsmedelsverkets egna uppgifter. En kvinna ska äta 2 500 kcal och här har man redovisat enbart männens energibehov.

Slutsats man kan dra efter dessa beräkningar är att den som har gjort dem inte kan sitt jobb utan har glatt förfalskat siffrorna och trott att man ska komma undan!
Den som ”uppfann” medelhafskosten var den gamle forskningsfuskaren Ancel Keys som var på medelhavsresa efter andra världskriget, då det var ransonering på det mesta. Europa låg i spillror och matbristen var stor även i Sverige.
Ancel Keys som 1953 tog ut 6 länders statistik om fettätande och hjärtinfarkter och fann en rät linje, ju mer fett man åt desto mer hjärtinfarkt. Hade han tagit med statistik från alla 22 länder där det fanns statistik så hade det blivit en rund hagelsvärm i stället för en falsk rät linje som också faktiskt stämmer överens med sockerkonsumtionen i länderna.
SvD, uselt jobb!
Björn Hammarskjöld
Fristående kreativ kostkonsult och kostexpert