Allmänt, Hälsa, Kost, LCHF, Sjukvård, sockersjuka Kostråd, NNR5 kolhydrater

”Utan resurser blir det bara tomma löften”:

Jag skrev en kommentar till Läkartidningens artikel 

http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/12/Utan-resurser-blir-det-bara-tomma-loften/

Ännu värre försämring

2017-12-15 18:35

Detta förslag från regeringen innebär att vårdgarantin försämras ytterligare. Idag måste man kontakta sjuksköterska som enligt lag måste ge en tid till läkare inom sju dagar. 

Allt annat är lagbrott. Men tyvärr saknas sanktionsmöjligheter för brott mot administrativa lagar sedan 1975 då det personliga tjänstemannaansvaret togs bort av Annika Strandhälls föregångare.

Det nya förslaget tar bort möjligheten att träffa läkare över huvud taget då det är vårdgivaren, det vill säga landstinget, inte de enskilda vårdarbetarna som beslutar om patienten ska få träffa läkare.

Det är fortfarande patienten som känner sin kropp bäst och vilka behov som patienten har.

Fortfarande gäller 6 kapitlet 1 § Patientsäkerhetslagen där vården ska ges efter överenskommelse med patienten. Men även denna lag bryter vårdgivarna och de enskilda vårdarbetarna alltför ofta mot. 

För att få vården att fungera måste man minska antalet patienter som söker vård. Det finns kunskaper om hur man minskar antalet patientbesök med omkring fem patientbesök per primärvårdsläkare och dag. Men vården verkar vägra att använda sig av de gamla vetenskapliga kunskaperna från tidigare millennier som synes ha förträngts av modern läkemedelsstyrd ”forskning”. 

Björn Hammarskjöld, Assisterande professor, Landstinget Dalarna

 

Jag fick en kommentar som intresserade mig

2017-12-19 00:26

@Björn H: Det låter mycket intressant, vilka studier menar du? Om du skickar referenser så läser jag dem gärna!

Torbjörn Westerlund, st-läkare, Sandens hc

 

Så jag skickade in kommentaren nedan och den kom in efter något dygn. I väntan på att den skulle komma in skrev jag en något utvidgad kommentar till Torbjörn Westerlund och det är den versionen som återfinns nedan.

 

@Torbjörn W

Du frågar om referenser. Här kommer en del och det finns mer om du vill.

Det räcker med att läsa en gammal hederlig bok i fysiologi från tidigare millennier där det framgår att vi filtrerar ut 1-2 kg salt (NaCl) per dag i glomeruli och hämtar tillbaka mer än 99 % av natriumjonerna i tubuli.  Det är flera olika mekanismer som gör denna reabsorption möjlig. Den sista skvätten Na+ reabsorberas med hjälp av aldosteron och angiotensin II, blodtryckshöjande hormoner.

Äter man mindre än 5 g salt per dag är nivån av BT-höjande hormoner minst trefaldigt förhöjda vilket ger ett förhöjt blodtryck som uppmärksammas av primärvården som då sätter patienten på blodtrycksmediciner som även blockerar natriumåterupptaget i tubuli vilket leder till ännu mer blodtryckshöjande hormoner för att säkra återupptaget av Na+. Härvid genereras minst tre läkarbesök per primärvårdsläkare och arbetsdag då det enligt Socialstyrelsens statistik finns 2,5 miljoner svenskar på blodtrycksmediciner. Bara i Dalarna finns det omkring 75 000 som står på blodtrycksmediciner.

Genom att äta en normal mängd salt om 20-60 g salt per dag normaliseras blodtrycket och  primärvården behöver inte kontrollera 3 blodtryckspatienter per dag. Läs mer här:

http://kostkunskap.blogg.se/2013/february/comments-to-the-public-consultation-on-salt-in-nnr5.html

http://kostkunskap.blogg.se/2015/march/nytt-svar-till-livsmedelsverket.html

Och det finns mer att läsa på bloggen.

Lägger man sedan till att sluta äta kolesterolsänkande statiner så slipper primärvården minst 1 patient till per dag. Det är 932 166 patienter som helt i onödan hämtat ut statiner 2016.  I Dalarna var det 34 127 och i Norrbotten var det 28 645 som stod på statiner 2016

http://kostkunskap.blogg.se/2016/june/sluta-at-statiner.html

Till sist finns det 453 741 patienter med sockersjuka som använder sockersjukeläkemedel IATC A10) enligt Socialstyrelsens statistik.

Genom att låta patienter med sockersjuka slippa äta en överdos (mer än 25 g) av socker=kolhydrater så kommer mer än 70 % av patienterna att helt slippa symtom på och annan behandling av sin sockersjuka. Övriga kan minska sina läkemedelsdoser och det påtvingade ”naturalförloppet)” ganska radikalt, på samma sätt som man behandlade sockersjuka för 100 år sedan.

Se exempelvis 

Julius Lagerholm, Hemmets läkarebok, Fröhléen & co,Stockholm 1921

Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base
Richard D. Feinman Ph.D. a,*, Wendy K. Pogozelski Ph.D. b , Arne Astrup M.D. et al

http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/pdf

Zoë Harcombe,1 Julien S Baker,1 Stephen Mark Cooper,2 et al  Evidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis
http://openheart.bmj.com/content/openhrt/2/1/e000196.full.pdf

Pure, white and deadly - how sugar is killing us and what we can do to stop
av 
John Yudkin

 Detta ger ytterligare minst ½ patient till som varje primärvårdsläkare slipper hantera per dag.

 Sammanlagt ger detta en minskning om cirka 5 läkarbesök per dag till varje primärvårdsläkare och dag.

 Sammanlagt skulle vården i Dalarna spara minst 1 000 MSEK per år av en omsättning på 8 GSEK. På nationell nivå skulle besparingen bli omkring 30 000 MSEK per år bara genom att följa den gamla hederliga fysiologin, biokemin och endokrinologin från tidigare millennier och sluta följa läkemedelsindustrins vinstmaximeringspolitik. Men hittills vill inte Landstinget Dalarna ta till sig denna kunskap.

 Det gäller att vara barn i landet där teorierna i Kejsarens nya kläder tillämpas.

 Björn Hammarskjöld
BARNdoktor