Vissa ger sig inte, kul!

Tack Daniel för ditt svar på mitt förra inlägg som finns här

http://kostkunskap.blogg.se/2016/april/tack-daniel-animalisk-mat-ar-battre.html

 

Det bidde ett nytt långt svar som ger en ny krönika. Kul!

 

Du skriver: ”Att vegetabiliskt aminoryreprofil skulle vara 1/5 – 1/10 del av animaliskt är inkorrekt.” Det gäller den totala aminosyraprofilen. Men jag talar om de omkring 10 enskilda essentiella aminosyrorna. Om en essentiell aminosyra bara finns i 10-20 % i en vegetabilie så krävs 5-10 gånger mer av det vegetabiliska proteinet jämfört med det animaliska proteinet så måste man äta 5-10 gånger mer av den proteinkällan, annars får man essentiell aminosyrabrist. Kroppen kan slakta litet av sina egna muskler för att få tillräckligt med essentiella aminosyror men det går inte hur länge som helst.

 

Självfallet har en normalt fungerande kropp normala och tillräckliga nivåer av kolesterol. Men fungerar kroppen inte normalt så trasslar även kolesterolfunktionen. Det värsta exemplet är väl de personer som står på kolesterolsänkande statiner. De får en onormalt fungerande kropp med kolesterolbrist och därav följande demensutveckling, muskelvärk, erektil dysfunktion, hjärtsvikt och sockersjuka. Växter saknar kolesterol men har växternas motsvarighet, steroler, som stör kroppens kolesterolfunktion och kolesterolproduktion

 

Ska du nu äta kolhydrater så kan man inte basera dagsbehovet av energi på mer än 100 g kolhydrater per dag, annars riskerar du att överbelasta kroppens hantering av kolhydrater.

 

Så då kan du äta max 1,7 hg havregryn eller 10 hg jordnötter (dock värdelöst för jordnötsallergiker) eller 5,5 hg sojabönor (men du får i dig på tok för mycket fytoöstrogener, hormonstörande ämne, och energi) eller 2 hg gula ärtor (gasgenererande) per dag. Men då slipper du äta andra källor för kolhydrater.

 

För att täcka energibehovet måste du då äta 1 410 kcal extra utöver havregrynen, högst 3,4 hg jordnötter, högst 5,5 hg sojabönor och 1 400 kcal extra utöver de gula ärtorna.

 

Personer med metabola sjukdomar kan inte äta kolhydrater över huvud taget. Så det blir ingen favör annat än de av dig körsbärplockade litet (i fler bemärkelser) torra förslagen.

 

Kor är metansänkor! Läs här så slipper jag skriva så mycket.

http://newsvoice.se/2015/03/14/replik-fjorton-forskare-saknar-kunskap-om-notkott-och-flygresor/

 

Att jaga djur är mest ekonomiskt. Se på kor som äter i stort sett dygnet runt. Jämför med lejon där honorna någon gång i veckan lägger fram ett nytt byte för hanarna som ligger och vilar sig hela veckan. Att klättra i träd har en hög skaderisk så vegetarisk mat är inte ofarligt.

 

Människans föda har ändrats de senaste 10 000 åren och med  en katastrofal förändring från 1977 då McGovernkommitténs arbetsmarknadsjournalist och vegan Nick Mottern totade ihop den nuvarande kostråden. Vetenskapen protesterade men med politiker av det rätta virket fick forskarna underordna sig de ekonomiska ramarna. Se gärna videon ”Big Fat Lies” på youtube www.youtube.com/watch?v=v8WA5wcaHp4

Det är väl värda de 2:34 minuter det tar att se.

 

Du skriver ”Åt de 200-300 gram fett om dagen men bara 1 gram protein per kg?”

Du kan inte jämföra 1 g protein/kg med 200-300 g fett, de har olika sorter och måste få en gemensam nämnare. Här blir svaret att man visst åt 200-300 g fett och minst 200 g animalisk föda per dag eftersom 70 g protein finns i 210 g animalisk föda. Beskrivet redan av Linné 1732.

Jag föredrar att äta upp till ett halvkilo mat per dag i stället för att äta tiotals kilo grönsaker per dag.

 

Vänligen
Björn Hammarskjöld
Assisterande professor

#1 - - per:

Daniels kommentar ligger på samma nivå som Svensk Mat- och Miljöinformations och Köttfri måndags debattartiklar. I dessa lobbar man för förbud mot animalier i de svenska skolorna och för införande av vegansk regim. Baljväxter skall då ersätta kött, men man berättar inte att en i skolan optimalt balanserad vegansk biff väger 350 gram och har samma mängd protein som en köttbit på 125 gram, men betydligt sämre proteinvärde och ett oacceptabelt högt innehåll av snabba kolhydrater, varför "kolhydratbiff" är en mer rättvisande benämning än "proteinbiff".