Tårtor! Helenatårta och björntårta

Tårtor med mycket grädde
Helenatårta och Björntårta är två likartade tårtor baserade på den klassiska Schwarzwaldstårtan. Den består av mandelmarängbottnar och vispgrädde som fyllning. Garneras med chokladplattor stående runt tårtan, mer plattor på toppen och till sist litet kakao doftat över tårtan.
I dessa varianter har jag lagt till bär efter tycke och smak och man kan givetvis garnera dem med frukter, bär och choklad enligt egen smak
Botten
2 dL äggvita
½ dL socker
1 kapsyl ättika
1 msk potatismjöl
vispas vitt och pösigt och fast
Rör försiktigt ned
2 hg finriven mandel
Rita två rundlar som precis får rum på ett bakplåtspapper
Rita upp två sådana bakplåtspapper
Fördela mandelmarängsmeten på de fyra rundlarna
Baka i ugn 125ºC omkring 10-20 minuter till gyllenfärg
Ta loss bottnarna från bakplåtspapperet så snart som möjligt
Fyllning
Helenatårta
6-9 dL vispgrädde vispas till fasthet (gärna med litet vaniljsocker i)
några dL bär (valfria)
Björntårta
5 dL cispgrädde vispas till fasthet (gärna med litet vaniljsocker i)
3 dL vaniljkräm (Finns recept här: http://kostkunskap.blogg.se/2012/january/bjorns-vaniljsas.html men vispa mer för en fastare kräm)
några dL bär (valfria)
Tårtbygge
Lägg första bottnen på en liten klick grädde eller vaniljkräm så slipper tårtan slira av tårtfatet
X Lägg på ett lager fyllning (grädde/vaniljkräm), lägg dit lagom med bär,
Lägg nästa botten på fyllningen och upprepa från X (från den klassiska stickbeskrivningen) tills bottnarna tar slut
Toppa med sista grädden och bären
Garnering
Välj själv vad du vill ha, bär och/eller choklad nedstoppad i grädden..
Enkelt sätt att fixa chokladplattor  är att ta 100 g mörk choklad, smälta över vattenbad och sedan hälla en sträng med smält choklad på ett bakplåtspapper liggande på en plåt som i sin tur ligger på några kylklampar (eller vintertid ut i snön med plåten)
Bred ut chokladsträngen så den blir ett par-tre mm tjock.
När den stelnat ordentligt tar man ta en kniv och skära av lagom stora bitar av chokladsträngen till garneringen.
Njut sedan av tårta!
Energifördelning: Protein 7 E%, fett 85 E%, kolhydrater 8 E%