Allmänt, Hälsa, Kost, LCHF, Salt Kostråd, Salt

Överdos av socker ger sockersjuka och övervikt

Orsaken till övervikt och sockersjuka (typ 2) är överdosering av kolhydrater = socker.

Denna överdosering av kolhydrater ger en stegring av glukos i blodet från normala 3-6 mmol/L till högre nivåer.

 En person om 70 kg har mellan 1,5 och 3 gram glukos i hela blodvolymen om 5,6 L. Sprutar man in 5 g glukos i blodet stiger P-glukos till omkring 15 mmol/L. Har man mer än 25 g glukos i blodet dör man i akut glukosförgiftning.

Sedan vill Livsmedelsverket att en man ska äta 480 g glukos per dag, de vill att en man ska begå harakiri mer än 20 gånger per dag genom att äta en tjugofaldigt dödlig överdos av glukos.

Kroppen är fantastisk. Den klarar att en frisk man kan äta mer än 20 gånger dödlig dos av glukos per dag tack vare många skyddsmekanismer där insulin och glukagon försöker att upprätthålla den normala nivån av 3-6 mmol/L av glukos i blodet.

Stiger P-glukos kommer insulin att utsöndras för att blockera glukosupptag från tarmen, minska glukagonmedierad glukosproduktion i levern, stänga av fettförbränning, lagra det fett som finns i blodet och mycket mer. Allt för att söka normalisera glukosnivån.

För att slippa överdos av socker måste man låta bli att äta socker.

Protein måste man äta för att överleva, protein krävs för att man ska kunna bygga upp kroppen. Men mer än 200 g kött, fisk eller ägg per dag behövs inte.

Fett måste man äta för att överleva, animaliskt fett som smör, grädde, ister, talg eller tran behövs som byggmaterial i kroppen och som energikälla. Det räcker med omkring 2-3 hg animaliskt fett om dagen för att man ska må bra.

Kolhydrater behöver man inte äta alls, kroppen kan tillverka alla former av socker som kroppen behöver. Socker är inte livsnödvändigt. Men det behövs 1,5-3 g glukos i blodet för att röda blodkroppar ska kunna förjäsa glukos till mjölksyra för att röda blodkroppar ska få energi och kunna lasta av syremolekyler från hemoglobin (det röda syrgastransporterande förgämnet) och försörja kroppen med syre. En förhöjd sockerkoncentration är inflammationsdrivande i kroppen.

Vegetabiliska proteiner innehåller mindre mängder av de livsnödvändiga proteinbyggstenarna (aminosyror) varför man måste äta 5-10 gånger mer vegetabiliskt protein än animaliskt protein. Äter man de av Livsmedelsverket rekommenderade kokta bönorna kan man ersätta 2 hg kött med 80 hg = 8 kilogram kokta bönor.

Vegetabiliska oljor (utom kokos- och linfröolja) innehåller för stora mängder inflammationsdrivande fleromättade omega-6 fetter. Jag låter därför bli dessa oljor.

För att slippa sockersjuka och övervikt behöver man bara begränsa mängden kolhydrater = socker i maten. Men det är inte så enkelt eftersom mycken mat innehåller just socker = kolhydrater för att locka till ökad konsumtion och försäljning. Socker är beroendeframkallande hos många människor. Socker är giftigt, för hög halt av socker i blodet gör att sockermolekyler binder till proteiner i kroppen och gör att proteiner kan sluta att fungera.

Se exempelvis på HbA1c även kallat långtidssocker. HbA1c ska hos en frisk person ligga på mindre än 50 mmol/mol. HbA1c är en hemoglobinmolekyl där det har fastnat en sockermolekyl som hindrar syret från att koppla fast på hemoglobinmolekylen. HbA1c kan alltså inte transportera syre längre. Blir HbA1c-värdet för högt så får kroppens celler inte så mycket syre och cellerna kan dö av syrebrist.

Fruktos (fruktsocker), som finns i vanligt strösocker, frukt och grönsaker, är fem till tio gånger mer reaktivt mot proteiner än glukos och är därmed fem till tio gånger giftigare än glukos.

Måttliga mängder glukos kan kroppen hinna ta hand om utan att P-glukos stiger så mycket med hjälp av insulins många olika sätt att normalisera P-glukosvärdet. Vi kan mäta P-glukosvärdet med en så kallad blodsockermätare.

Men P-glukosmätare kan inte mäta mängden fruktos i blodet. Fruktos tas upp direkt från tarmen utan begränsning av insulin. Fruktos går raka vägen till levern som måste avgifta blodet från fruktos på liknande sätt som från alkohol.

I båda fallen nybildas fett som ger upphov till leverförfettning som kan ge leverförstöring (levercirrhos). Överdos av fruktos är orsaken till Icke Alkoholorsakad FettLever (IAFL eller NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease) som numera är betydligt vanligare än AFL (Alkoholorsakad FettLever).

Sammanfattning: Överdos av kolhydrater orsakar övervikt och sockersjuka typ 2. För att slippa symtom på övervikt och sockersjuka typ 2 måste man låta bli att äta mer än högst 25 g kolhydrater per dag. Genom att salta mera på maten slipper man att må dåligt på grund av saltbrist och förhöjt blodtryck.

Allt detta visste man för 100 år sedan. Rekommendationen som fick patienterna att må bra var att äta stekt salt och fett fläsk med gräddstuvad vitkål och andra delikatesser.

 Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik vid Strömstad Akademi

#1 - - Marcus :

Perfekt. Givande läsning! Längtar efter mer artiklar!
SKRIV GÄRNA OFTARE!

#2 - - Anna Bonsér :

Så himla bra skrivet! Att inte fler förstår det här att vi måste dra ner på kolhydraterna. Har märkt så mycket stor skillnad vid lchf kost.

Svar: Tack för berömmet och grattis till din bättre hälsa!
Björn Hammarskjöld