Kött är mycket klimatsmartare än bönor.

Veganernas intåg på kostarenan genom att införa Köttfri måndag kan förstöra våra barn. Utan kött får man bristsymtom förr eller senare. Det brukar ta omkring 20 år innan alla bristsjukdomarna kommer som ett brev på Postnord. 


Vegetabilier innehåller bara bråkdelar av vitaminer och mineraler jämfört med kött. Protein i vegetabilier saknar en del aminosyror (proteinbyggstenar) i tillräcklig mängd. Fettet i vegetabilier är undermåligt på grund av för mycket fleromättat fett av omega-6-typ jämfört med animaliskt fett. 

Och Världsnaturfonden, WWF, hävdade på sin hemsida:

”Naturbeteskött – bra för naturen, miljön och klimatet!”  Energisnålt  Att äta naturbeteskött är ett bra sätt att spara energi! Det går åt mindre energi att producera naturbeteskött än annat nötkött. Att producera kött med hjälp av kraftfoder, vilket är det vanliga sättet numera, kräver 5–8 gånger mer energi. För 1 kg naturbeteskött går det inte åt mer energi än att odla 1 kg bönor.” 

(Denna info är tyvärr numera borttagen från WWF:s hemsida)

OK, låt oss då jämföra bönor och nötkött i form av entrecôte. 
Bondbönor, gröna, kokta vs entrecote enligt Livsmedelsverkets databas: 
Bönor innehåller 67 kcal/hg medan 
entrecôte innehåller 165 kcal/hg. 

Låt oss då först omvandla hur många hg det går på 100 kcal. Då behövs det 1,5 hg bönor som kan jämföras med 0,6 hg entrecôte, båda innehåller 100 kcal. 

Om nu 1 kg bönor kräver lika mycket energi som 1 kg entrecôte så behövs det 1,5/0,6=2,5 gånger mer energi för att göra 100 kcal bönor jämfört med att göra 100 kcal entrecôte. 

Köttet är alltså mer än 2,5 gånger mer klimatsmart än vegetabilier. På köpet fås ett hållbart jordbruk. 

Räknar man på mängden protein i stället så behöver en 70 kg människa minst 0,5 g animaliskt protein per kg eller 200 g kött, fisk per dag.

Bönor innehåller mindre än hälften så mycket vegetabiliskt protein per 100 g jämfört med kött. Dessutom saknar vegetabiliskt protein en del livsnödvändiga aminosyror varför man måste äta omkring 5 gånger mer protein för att (nästan) tillgodose det livsnödvändiga behovet av aminosyror.

Lägger vi ihop alla dessa uppgifter så innehåller 200 g kött tillräckligt med protein för att en människa ska må bra. Men det går åt 0,5 kg torkade bönor för att få lika mycket protein som kött.

 

Till det kommer att man måste äta minst 5 gånger mer bönor än kött för att få tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror (proteinbyggstenar). Ja då blir det till att äta minst 0,5*5=2,5 kg torkade bönor per dag för att få tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror.

 

Men torkade bönor är oätliga, de måste blötläggas över natten och kokas två gånger för att få bort en del giftiga antinutrienter. Då blir det minst 8 kg kokta bönor att äta per dag.

 

Bönor innehåller 45 g kolhydrater per 100 g torkad vikt. Då tvingas man äta 45*25 hg=1 125 g kolhydrater per dag eller 2,3 gånger mer kolhydrater per dag än Livsmedelsverkets rekommendationer om 480 g kolhydrater per dag till man.

Blodet innehåller 1,5-3 g glukos totalt, är det mer än 25 g glukos i blodvolymen dör man i akut glukosförgiftning.

 Så bönor stressar kroppens försvarssystem mot hyperglykemi alldeles förskräckligt och i inödan.

 

Med andra ord går det åt omkring 12,5 gånger mer bönor än kött. 

Så det behövs alltså mer än 10 gånger mer fossil energi att äta vegetabiliska bönor än att äta riktigt animaliskt kött.

 

Äter man andra grönsaker med mindre mängd protein och energi än bönor så krävs det ännu mycket mer fossil energi

 

Sedan tillkommer ett annat problem med vegetabilier, de kräver mer konstgödsel (=fossilt bränsle) medan korna är självgående gräsätare med automatgödselfunktion. Korna kan återställa våra jordbruksmarker medan vegetabilierna förstör jorden de odlas på.

Slutsatsen blir: Ät mera kött och rädda planeten!

#1 - - Anonym:

Vad är dina källor till den här informationen? Den känns ju inte så trovärdig eftersom den enda källan du nämner inte längre finns tillgänglig. Jag skulle vilka påstå att det här är dina åsikter, inte riktig fakta

Svar: 1. Varför är du anonym?2. Det finns fler refernser so Livsmedelsverkets men litet får du leta efter själv
3. jag baserar mig på kontrollerbara fakta och den kunskap jag har.
Björn Hammarskjöld

#2 - - Trött på Män:

Här har du lite fakta på var en finner vitaminer och mineraler.
https://www.apoteket.se/tema/fordjupning/fakta-vitaminer-mineraler/

Du skriver inte fakta, min vän. Du skriver om dina orsaker. Vad är det för fakta du fått detta ifrån, säger du? Jag har kollat på LMV och finner inte det du säger. Vad är det för form av sjukdomar och bristsjukdomar du talar om?

Gå och lägg dig.

Svar: Dina "fakta" är tyvärr bara bludder utan substans från läkemedelsindustrinGå in på Livsmedelsverkets databas om näringsinnehåll och jämför vitamininnehållet i gurka och lever.
Veganer får alltid brist på vitamin B12 och alltför många veganer dör i förtid som Steve Jobs på grund av näringsbrist och alltför mycket giftiga ämnen i växter. Växterna vill inte bli uppätna så de gör vad de kan för att försvara sig.
Björn Hammarskjöld

#3 - - Micke Håkansson:

Är du lobbyist för köttindustrin?

Svar: Nej.Jag är helt oberoende och presenterar bara hittills känd kunskap
Björn Hammarskjöld

#4 - - Tomas Jallén:

Dina beräkningar är ostrukturerade och svåra att hänga med i. Men en sak är tydlig. Du räknar först på proteinmängd i kokta bönor. Längre ner tar du den bönmängden och ökar för att torkade bönor behöver kokas. Det gör att beräkningen blir helt felaktig.

En annan sak, vet du vilken grupp som lever längst i usa? Det är sjundedagsadventister som äter vegetariskt. De lever tydligen länge trots alla giftiga växter de äter.

Svar: Sjundedagsadventisterna (vegetarianer) lever 6,5 år längre medan mormonerna /karnivorer) lever 10 år längre än medelamerikanen.Slutsats: Köttätare lever längre än vegetarianer.
Beräkningarna är helt korrekta. 2,5 kg torra bönor blir 8 kg kokta bönor på grund av tillsatt vatten (energilöst enligt Livsmedelsverket). 12,5 gånger mer viktmässigt än samma mängd essentiella aminosyror.från kött.
Glöm inte heller att man måste äta 1 125 gram kolhydrater vilket motsvarar 4 500 kcal och motsvarar en 45 faldigt dödlig dos av kolhydrater (mer än 25 g glukos i blodet leder till akut död i glukosförgiftning)
Jag vägrar begå självmord à la Livsmedelsverket.
Björn Hammarskjöld

#5 - - Marcus :

Grymt skrivet! Är det någon annanstans man kan läsa mer om det du skriver eller är det bara här?
En fråga till överbarnläkaren: Hur viktigt är det med mössa på spädbarn i vagn? Fått skäll av många mammor att vi inte har mössa på henne när hon ligger i vagnen. Det är ju så otroligt hett i vagnen ändå, så känns onödigt med mössa nu i sommarvärmen? Vad säger du?
Tack för allt du delar med dig av.

Svar: Känn efter hur varm ett barns hand är. Är den kallare än din hand behöver barnet mer kläder inklusive mössa.
Är den varmare än din hand så har barnet för mycket kläder på sig och ta av mössan, huvudet är en bra kylande kroppsdel
Är handen lika varm som din hand är det lagom med kläder på barnet och är det sommar behövs ingen mössa.
Njut av ditt barn, det är bara idag som det är så här stort, i morgon är det större.
Björn Hammarskjöld

#6 - - Marcus :

Vår dotter på 3 veckor går inte upp i vikt så Bvc är nöjda. Föddes 3524, legat på 3400 tills igår 3580. Skillnaden är att vi blev tillsagda att börja med ersättning. Vad har du för åsikt om det? Känns ju så fel med ersättning, men verkar vara enda som barnet går upp i vikt med... Trevlig helg Björn!

Svar: De traditionella råden är att amma högst 5 minuter per bröst en gång per timme. Detta för att inte trötta ut vare sig barn eller mor Då brukar mjölken komma igång ganska snabbt., inom ett par dygn. Kolla vitamin D3 hos mamma, det ska vara minst 125 nmol/L i blodet för att ha tillräckligt med vitamin D3 i mammans blod.
1947 skrev dr Obermer i Storbrittannien rekommenderade att alla gravida skulle äta 10 000 IE per dag under de första sju månaderna av graviditeten och 20 000 IE (=500 µg) per dag under de sista två månaderna.
Läs mer här
http://kostkunskap.blogg.se/2013/june/vitamin-d3-till-nnr5.html
och här
http://kostkunskap.blogg.se/category/vitamin-d3.html
För att snabbt få upp koncentrationen av vitamin D3 så tar man en startdos som visats här
http://kostkunskap.blogg.se/2014/january/vitamin-d3-startdos.html

Fråga gärna mer via e-post
[email protected]
Lycka till!
Björn Hammarskjöld

#7 - - Per:

Allt som Björn Hammarskjöld skriver ovan om kött versus bönor är sant och så bra formulerat att jag blir glad, det finns trots allt fortfarande människor som vet vad de pratar om.

Många låter idag lura sig av veganlobbyn, förstår inte att kött är en fullvärdig proteinkälla, medan bönor, ärter och linser oftast ligger mer än 40 procent för lågt i en eller annan aminosyra och därför absolut inte kan kallas fullvärdiga proteinkällor.

Dessutom innehåller naturligt, ekologiskt kött viktiga fettsyror och andra mikronäringsämnen som baljväxterna saknar.

Att baljväxterna dessutom är sockerbomber är också ett mycket viktigt argument.

Samtidigt bör det nämnas att en betydligt bättre aminosyraprofil och därmed proteinvärde kan uppnås, om man kombinerar baljväxten med framför allt någon av de två, i det svenska klimatet helt exotiska sesamfröna och/eller paranötterna.

På detta sätt kan man komma upp i en aminosyraprofil som nästan motsvarar köttets. Å andra sidan är det fortfarande svårare för människokroppen att tillgodogöra sig näringsämnena ur det vegetabiliska alternativet.

Detta problem kan man till stor del kringgå genom att före tillagning grodda baljväxten i flera dagar och därefter syra den, i från några dagar och upp till flera veckor. På så sätt blir man av med en stor del av antinutrienterna och sockret, samt ökar vitamininnehållet.

Sesamfröna kan, om de är levande, det vill säga ej förstörda genom uppvärmning, också groddas. Annars är blötläggning av nöten eller fröet över natten ett alternativ, om än inte lika bra.

För att ytterligare förbättra upptaget av makro- och mikronäringsämnen ur den här kombinationen av vegetabiliska proteinkällor, så kan man lägga till en liten mängd animaliskt protein av hög kvalitet, som naturligt, ekologiskt kött; eller dito ägg, helst med rå gula; eller opastöriserade mjölkprodukter; eller småfisk, som sill.

Människans förmåga att tillgodogöra sig näring som protein ur vegetabiliska proteinkällor ökar nämligen dramatiskt vid samtidigt intag av just åtminstone en liten mängd animaliskt protein.

Kommentar till "Anonym", "Trött på Män", "Micke Håkansson", "Tomas Jallén":

Ni behöver inte oroa er för att Björn Hammarskjöld skulle vara köttlobbyist och far med osanning, han vet faktiskt exakt vad han skriver om.

Kommentar till "Trött på män":

Kvinnor är inte mer högtstående än män, det är vedervärdigt av dig att generalisera på det sättet. Skäms.

Tack, Björn, för din fina redogörelse ovan, det är uppenbart att du är väl insatt i ämnet.

#8 - - Nicklas Wahlgren :

Nu 1,5 år senare kan vi se hur fel Björn Håkansson har. Förstår att du inte har skrivit någon artikel på länge.
2014 skrev du Citat "Det går åt mer än 10-20 gånger mer fossilt bränsle att förse en vegetarian med tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror då hon äter vegetabilisk mat jämfört med en som äter animalisk mat." Även då refererade du till en "borttagen artikel på WWFs hemsida. Jag har jobbat där i 9 år och har aldrig hört talas om denna artikel som Björn pratar om. Har även försökt att hitta en o våra datasystem men utan resultat.

/ Nicklas Wahlgren på WWF

Svar: Hej Nicklas!Läs http://kostkunskap.blogg.se/2019/march/var-radd-om-vara-kor.html för svar
Vänligen
Björn
Björn Hammarskjöld

#9 - - Mycket bra skrivet! Gällande WWF och naturbeteskött: har de förklarat varför de tagit bort denna kommentar? :

Mycket bra skrivet! Gällande WWF och naturbeteskött:har de förklarat varför de tagit bort denna kommentar?

Svar: Självfallet inte
Björn Hammarskjöld