”Det här inte bara dumt. Det är fullkomligt vansinnigt."
Jag håller med Stefan Svensson:
http://www.svt.se/opinion/svensson-om-veganmat
”Det här inte bara dumt. Det är fullkomligt vansinnigt. Det behöver inte vara så här.”
Men hans lösning om att alla ska äta veganmat är tyvärr helt fel.
Följande fakta är grundstenarna till kosten.
Protein och fett är livsnödvändiga liksom mineraler och vitaminer. Även Livsmedelsverket uppger att kolhydrater = socker helt saknar livsnödvändighet för rovdjur som människa.
Protein är livsnödvändigt för människan, det är alla överens om. Men man behöver bara omkring 1 gram animaliskt protein per dag och kg kroppsvikt.
Vegetabiliskt protein saknar många av de för människan livsnödvändiga byggstenarna, aminosyrorna. Då måste man äta fem till tio gånger (viktmässigt) mer protein vid vegetarisk mat. Visserligen innehåller de av Livsmedelsverket älskade bönorna upp till lika mycket protein som kött, omkring 20 % protein. Men det gäller torkade bönor. För att få dem ätbara för människan kokar man bönorna med vatten och ökar volymen ungefär trefaldigt.
Av bruna bönor krävs det bara 500-1 000 g torkade bruna bönor för att ersätta 100 g kött. Men där finns 225-450 g socker i form av stärkelse.
Så i stället för att äta 0,1 kg kött måste man äta 1,5 till 3,0 kg kokta bruna bönor. Och men får i sig mycket mer än dagsbehovet av kolhydrater.
Alla andra grönsaker och frukter innehåller mycket mindre mängd protein. Gurka innehåller 0,81 gram protein per 100 gram eller 1/25 av vad kött innehåller. För att få tillräckligt med de livsnödvändiga aminosyrorna behöver man äta 125-250 gånger mer gurka än kött. Så för att ersätta proteinmängden i 0,1 kg kött krävs 12,5 kg till 25 kg gurka.
Då kommer fettet härnäst.
Det har visat sig under evolutionen att människan mår bäst av animaliskt fett, det fett människan liksom alla varmblodiga djur innehåller till normalt minst 10 % av kroppsvikten.
Animaliskt fett är livsnödvändigt ur mer än två synpunkter.
1. Animaliskt fett, till skillnad från vegetabiliska fetter, innehåller långa fettsyror av omega-3 som människan normalt har svårt att tillverka själv.
2. Fett behövs som energikälla. Det krävs ungefär 200-300 g animaliskt fett för att förse oss med den dagliga energin.
3. Animaliskt fett har rätt smälttemperatur för rätt funktion i kroppen.
Animaliskt fett är smör, vispgrädde, tran, ister och talg. En del fett finns också redan i kött, fisk och ägg.
Vegetabiliska fetter, utom kokos och olivolja, innehåller för mycket fleromättade omega-6-fetter som är inflammationsdrivande och canceframkallande i större dos än 20 g per dag.
Vegetabilier kan människan äta till viss liten del. Det beror på att alla växter är uppbyggda av socker = kolhydrater och det ”näringsämnet” bör alla personer med övervikt och andra ämnesomsättningssjukdomar som sockersjuka låta bli. Socker är giftigt i större mängd än 3 gram i blodvolymen i kroppen. Mer än 25 g glukos i blodet leder till död i akut glukosförgiftning.
Så då går vegetabilier bort som proteinkälla men de är utmärkta som mineralkällor.
Till detta kommer att vegetabilier kräver dyrbar jordbruksmark och konstgödsel medan animalisk föda är självgående automatgödslande gräsätare som klarar sig på ängs- och skogsmark.
Så den optimala kosten för 70 kg människa är minst 2 hg kött, fisk och ägg per dag och sedan mellan 200-300 g animaliskt fett per dag.
Kosten blir då energität så att även personer med dålig aptit orkar äta maten. I tillägg kan man äta grönsaker efter smak och lust.
Den kosten blir mycket billigare och godare än vegankosten och alla kan äta den om man utesluter mjölkprotein. 25 kg gurka kostar omkring 500-1 000 SEK medan 200 g oxfilé kostar omkring 50-70 SEK Och det finns mycket billigare kött av god kvalité.
Jag håller med dig I sak. Men argumentet med gurka...ingen skulle väl ens I sin vildaste fantasi komma på idén att täcka sitt proteinbehov med gurka! Och då är det ju irrelevant vad det kostar. Vore inte ett argument med en rimlig vegankost effektivare? 25 kg gurka - det kan man ju avfärda direct, och då tar man inte till sig resten av resonemanget heller.