”Det här inte bara dumt. Det är fullkomligt vansinnigt."

Jag håller med Stefan Svensson:

http://www.svt.se/opinion/svensson-om-veganmat

”Det här inte bara dumt. Det är fullkomligt vansinnigt. Det behöver inte vara så här.”

 

Men hans lösning om att alla ska äta veganmat är tyvärr helt fel.

 

Följande fakta är grundstenarna till kosten.

 

Protein och fett är livsnödvändiga liksom mineraler och vitaminer. Även Livsmedelsverket uppger att kolhydrater = socker helt saknar livsnödvändighet för rovdjur som människa.

 

Protein är livsnödvändigt för människan, det är alla överens om. Men man behöver bara omkring 1 gram animaliskt protein per dag och kg kroppsvikt.

 

Vegetabiliskt protein saknar många av de för människan livsnödvändiga byggstenarna, aminosyrorna. Då måste man äta fem till tio gånger (viktmässigt) mer protein vid vegetarisk mat. Visserligen innehåller de av Livsmedelsverket älskade bönorna upp till lika mycket protein som kött, omkring 20 % protein. Men det gäller torkade bönor. För att få dem ätbara för människan kokar man bönorna med vatten och ökar volymen ungefär trefaldigt.

 

Av bruna bönor krävs det bara 500-1 000 g torkade bruna bönor för att ersätta 100 g kött. Men där finns 225-450 g socker i form av stärkelse.

 

Så i stället för att äta 0,1 kg kött måste man äta 1,5 till 3,0 kg kokta bruna bönor. Och men får i sig mycket mer än dagsbehovet av kolhydrater.

 

Alla andra grönsaker och frukter innehåller mycket mindre mängd protein. Gurka innehåller 0,81 gram protein per 100 gram eller 1/25 av vad kött innehåller. För att få tillräckligt med de livsnödvändiga aminosyrorna behöver man äta 125-250 gånger mer gurka än kött. Så för att ersätta proteinmängden i 0,1 kg kött krävs 12,5 kg till 25 kg gurka.

 

Då kommer fettet härnäst.

 

Det har visat sig under evolutionen att människan mår bäst av animaliskt fett, det fett människan liksom alla varmblodiga djur innehåller till normalt minst 10 % av kroppsvikten.

 

Animaliskt fett är livsnödvändigt ur mer än två synpunkter.

1. Animaliskt fett, till skillnad från vegetabiliska fetter, innehåller långa fettsyror av omega-3 som människan normalt har svårt att tillverka själv.

2. Fett behövs som energikälla. Det krävs ungefär 200-300 g animaliskt fett för att förse oss med den dagliga energin.

3. Animaliskt fett har rätt smälttemperatur för rätt funktion i kroppen.

 

Animaliskt fett är smör, vispgrädde, tran, ister och talg. En del fett finns också redan i kött, fisk och ägg.

 

Vegetabiliska fetter, utom kokos och olivolja, innehåller för mycket fleromättade omega-6-fetter som är inflammationsdrivande och canceframkallande i större dos än 20 g per dag.

 

Vegetabilier kan människan äta till viss liten del. Det beror på att alla växter är uppbyggda av socker = kolhydrater och det ”näringsämnet” bör alla personer med övervikt och andra ämnesomsättningssjukdomar som sockersjuka låta bli. Socker är giftigt i större mängd än 3 gram i blodvolymen i kroppen. Mer än 25 g glukos i blodet leder till död i akut glukosförgiftning.

 

Så då går vegetabilier bort som proteinkälla men de är utmärkta som mineralkällor.

Till detta kommer att vegetabilier kräver dyrbar jordbruksmark och konstgödsel medan animalisk föda är självgående automatgödslande gräsätare som klarar sig på ängs- och skogsmark. 

 

Så den optimala kosten för 70 kg människa är minst 2 hg kött, fisk och ägg per dag och sedan mellan 200-300 g animaliskt fett per dag.

 

Kosten blir då energität så att även personer med dålig aptit orkar äta maten. I tillägg kan man äta grönsaker efter smak och lust.

 

Den kosten blir mycket billigare och godare än vegankosten och alla kan äta den om man utesluter mjölkprotein.  25 kg gurka kostar omkring 500-1 000 SEK medan 200 g oxfilé kostar omkring 50-70 SEK Och det finns mycket billigare kött av god kvalité.

 

 

#1 - - Effie:

Jag håller med dig I sak. Men argumentet med gurka...ingen skulle väl ens I sin vildaste fantasi komma på idén att täcka sitt proteinbehov med gurka! Och då är det ju irrelevant vad det kostar. Vore inte ett argument med en rimlig vegankost effektivare? 25 kg gurka - det kan man ju avfärda direct, och då tar man inte till sig resten av resonemanget heller.

Svar: Hej Effie!
Det är det vanligt att använda extremer för att visa skillnader mellan olika förhållanden. Därav exemplet gurka. Men jag jämförde också bönor med kött och fann att inte det heller gick att äta. Det finns inga planer då att kunna använda några som helst veganmatsedlar utan tillskott av kött och animaliskt fett. Med andra ord, människan är ett rovdjur och ska äta rovdjursmat även kallat bytesdjurSå det gäller att äta kött, fisk, ägg i lagom mängd, omkring 200 g per dag, lägg till animaliskt fett (200-300 g/dag) och de grönsaker du vill äta så blir maten både billig och bra.
Björn Hammarskjöld

#2 - - Daniel:

Jag misstänkte inledningsvis att detta var ett skämt och efter att ha läst igenom texten några ggr så känner jag en viss risk för att jag fallit för ett Trollolloll.

Basbehovet av protein för en vanlig Svensson ligger runt ,5 - ,6 gram per kilo. Tränande ligger runt 1 - 1.8 (approximativ) (detta stöds av forskning)
Allt växtlighet har en komplett aminosyreprofil (om man äter så mycket att den täcker ditt dagliga proteinbehov) dessutom så tillverkar kroppen själv de icke essentiella aminosyror som du behöver ( hur får en gräsätande ko i sig nog med protein om växtrikets protein är inkomplett?)
Om vi ska snacka om praktiska exempel så följer man receptet på ICAs ekologiska ärtor så genererar ca 500 gram ärtsoppa ca 24 gram protein dvs nästan halva behovet för en vanlig Svensson samt ca 70 gram kolhydrater, 2 gram fett.
Animaliskt kött innehåller minimalt med omega 3, skrattretande lite. Däremot mycket Arakedonsyra som är pro-inflammatorisk och detta är pga det foder djuren får, hade djuren enbart ätit gräs och sådan naturlig föda så hade de haft en högre andel omega 3. Kliniska studier visar att en diet hög på fett tenderar att få blodkropparna att klumpa sig och viskositeten i blodet minskar.
Animalisk fett är till störta del mättat som ökar produktionen av kolesterol samt att köttet i sig innehåller kolesterol och kolesterol är den enda faktorn som måste finna för att få arterioskleros.
Den mängd kolesterol kroppen behöver för att fungera producerar kroppen själv.
Visst, processat fet (oljor) är mer cancer "uppmuntrande" än animaliskt fett och det beror på att det just är, processat. I sin naturliga form så är det enbart nyttigt.
Orsaken till typ 2 diabetes är när muskelcellerna inte släpper in sockret trots att insulinet signalerar, detta är pga det fett som cellen är fullproppad med (du kan vara smal och ändå ha fet i dina muskelceller)
Så optimal kost är ca 1,4 kg kött i veckan? Trots att alla inklusive WHO säger att man bör minimera sin kött konsumtion till mellan 300-500g i veckan pga ökad risk för cancer, diabetes etc?

Vegetarisk mat är mycket billigare, tar mindre resurser och mycket nyttigare än animalisk föda, påstår du något annat så är du en lögnare!!!

Jag måste säga att allt du har skrivit är vilseledande och totalt befängt.

Jag äter en wholefood planbased kost. Jag ligger runt 100 - 160 gram protein om dagen. Alla vitaminer och mineraler ligger jag på 150 - 400% av rdi. Snittar 30-40 mg järn, 1000g kalcium, 1000mg magnesium, närmare 100 mg selen, 20 mg zink 80-100 gram fiber och detta på en 2000kcal diet
Jag har spenderat hundratals och åter hundratals timmar på att gå igenom studier, obervations, kliniska, randomiserade etc och slutsatsen är i total kontrast till vad du förespråkar!

Att man kan gå ner i vikt på lchf (har själv gått på keto-diet way back when) eller liknande råder det inget tvivel om, men konsekvensen i långa loppet är något helt annat. För att inte tala om slöseri med naturens resurser.

Svar: Hej!Tack för din kommentar. Svaret blev så långt att jag ärt tvungen att skriva ett nytt inlägg på bloggen
Vänligen
Björn
Björn Hammarskjöld

#3 - - Ullwi:

Hans lösning var inte att alla skulle äta vegan mat utan att man skulle laga veganmat istället för en massa olika specialkoster och att man sen kompletterar med kyckling, fisk eller annat kött. Det skulle spara tid i köken.Ett rationellare arbetssätt.

Svar: Stefan lagar en massa veganmat och tillsätter "litet" animalisk föda. Men det stora problemet är att han inte visar på energikällan fett, animaliskt fett. Att försöka laga veganmat kostar stora resurser och pengar medan ren animalisk mat är billigt, energitätt och ekologiskt riktigt
Björn Hammarskjöld

#4 - - Göran:

@Daniel

Tufft att öppna en kommentar med "Trollolloll", speciellt när du inte själv avviker från ytterligheter. Ditt resonemang om hur mycket omega-3 det finns i kött är inte relevant, eftersom det är förutsatt att kött i en artikel som ovan är kött från gräsbetande djur och inte från djur som är uppfödda på vegetabiliskt foder typ majs eller fisk.

Om du har ägnat så mycket tid åt studier kan du gott slänga in en länk till en studie som visar att cancerrisken ökar när man äter gräsbetat kött och köttet dessutom inte är tillagat med olja utan med smör och därtill att det inte är tillagat med hög temperatur, samt att köttet inte är processat med tillsatser. Studien ska även vara gjord på folk som inte äter socker eller en massa kolhydrater.

"Orsaken till typ 2 diabetes är när muskelcellerna inte släpper in sockret trots att insulinet signalerar, detta är pga det fett som cellen är fullproppad med"

Och orsaken till detta fett?

Till slut vill jag bara nämna att vid isotopmärkning av socker visar det sig att detta märkta socker ansamlar sig i tumörer hos patienter med cancer. Höga halter av insulin är bevisat trigga prostatacancer.

Ett bra sätt att få cancer är att sätta ner immunförsvaret genom att äta inflationsdrivande kost och samtidigt ge tumörerna deras favoritenergi - socker.

Svar: Tack Göran för din kommentar.
Björn Hammarskjöld

#5 - - Daniel:

@Göran

Jag tyckte inte in öppning var särskilts tuff utan mer beskrivande av vad jag trodde när jag läst innehållet i bloggen

Nu är det fakta att merparten av boskap är fodrade med annat än gräs. Råden som man ger här går därför ej att leva efter, eller hur?
Boskap uppväxt på gräs innehåller en "naturlig" nivå av transfetter, som vi alla vet är skadliga.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157598905701
Wanders, Anne, et al. "Very High Intakes of Conjugated Linoleic Acid, a Trans Fat From Milk and Meat, Raise LDL and Lower HDL Cholesterol in Humans." Circulation 118.18 Supplement (2008): S_1123.

Hurvida jag skall bevisa något med citat så skulle jag vilja vända på frågan. Borde inte den som aktivt sprider information lägga fram källmaterial eller länka till studier. Låter inte det mer logisk åsido från att föröka diskreditera mig?

Att bla cancer av många andra celler livnärar sig på glukos råder det inget tvivel om men det betyder inte att man skall hålla sig ifrån kolhydrater.

Studier visar på bla reumatiska patienter att en vegankost(jag betonar whoolefood plantbased) agerar anti-inflammatorisk enligt studier

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/107555302753507195
http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/40/10/1175.short
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(91)91770-U/abstract?showall=true=

Med vänlig hälsning Daniel

#6 - - Mikael Nordström:

@ Daniel. I frågan från dig Daniel om att hur växtätande djur får i sig de essentiella aminosyrorna så är svaret enkelt. Alla djur jagar andra djur.

Det finns inget djur som inte äter andra djur. Du behöver bara gå till youtube så finns det massor med filmer som visar hur det ena efter det andra djuret tar andra djur.

Sedan kan vi konstatera att vi människor är rovdjur. Vår tarm är kort, väldigt kort. Samma som hundar, tigrar, lejon eller en hyena. Vår tarm har inte den längd som behövs för att växternas innehåll kan omvandlas till vår naturliga energiform som cellerna behöver. Vår tarm har inte den ställtid som krävs för att fermentera växter till fett. Vi tvingas ta in de giftiga kolhydraterna genom tunntarmen och tjocktarmen. Rent kemiskt är fett och kolhydrater ganska lika när man ser hur de är uppbyggda atommässigt.

Och som alla med kunskap har, inget djur lever på kolhydrater, Inga. Alla djur lever på fett, alla djur föder sina celler med fett, inte kolhydrater. Tar vi kor med flera magar så fermenteras växterna till medelkorta fettsyror som de göder cellerna med. Samma sker med apor, rådjur, älgar, elefanter. Det sker i deras långa tarmar. Alla fermenterar de växterna till fett. Och dessa långa tarmar har inte vi rovdjur. Vi göder våra celler med mättat fett från andra djur.

Och som de säger på zoo, göd inte aporna med frukt då det ger dem diabetes.

Innan vi fick de nya kostråden under 1970-talet var det ytterst få som hade alla de metabola sjukdomarna. Tittar du i dödsböcker under flera hundra år visar de väldigt få av dessa sjukdomar.

Och vad har hänt sedan dess, jo socker har tillkommit. Stora mängder socker. Och då vi vet att alla djur inklusive människan är fettförbrännare, vad har då hänt.

Ju mer växter i olika former vi äter tvingas vår kropp ta till alla de skyddsåtgärder vi har för att undvika glukosförgiftning. Alla vet att glukos förstör, alla vet det. Diabetiker med dödliga berg och dalbanor genom glukosätning får mängder av komplikation senare i livet. Som vi alla betalar genom höjda skatter.

Hur hanterar då kroppen denna invasion av glukos, jo genom insulin. Det är kroppens försvar mot glukosförgiftning i första steget. Genom evolutionens tidsvarv har vi burit med oss den cell som kom fram när livet på jorden utvecklades. Celler från växtriket som lever på glukos. Denna celltyp har då förmågan att bränna glukos och vi har denna funktion kvar också. Dock så tillkom en ny möjlighet att förbränna fett då den animaliska utvecklingen började. Och där är vi nu. Vi människor har ställt oss upp och bara animalisk föda kan ge den energi vi behöver utan att vår kropp skadas.

Jag hade samma tro på forskning som du har. Att den var sann. Det har snabbt byts mot, oh, den är till mestadels falsk. Falsk för att fylla någons syfte. Hela den förfalskning av hur människan skall födas har i steg förfalskats genom tiderna. Och det är olika skeenden i historien som gjort detta. En händelse som skedde var runt 1910-talet då vegetabiliska oljor flödade in som ”nyttiga” fetter. Vad var då orsaken. Jo, den elektriska glödlampan. Då Edisons glödlampa kom till världen dog marknaden för vegetabiliska oljor, en olja som brände oljelampor. En giftig olja som inte går att äta. Det är vad den ”kallpressade vegetabiliska oljan” är. Och de som med kemikalier lyckades få bort den del av giftet var företaget Proctor and Gamble. Deras kemister lyckades omvandla oljan så den gick att äta. Ironi här, hur naturligt är detta. Den produkt de tog fram lanserade de genom ett nytt företag de startade med namnet Coscos. Och produkten var Margarine (1918).

Och efter denna började hjärt och kärlsjukdomar att öka.

I slutet av 1960-talet skedde en annan ”utveckling” som skulle hjälpa bönderna att slippa missväxt av vete. Amerikanska forskare tog då fram i Mexico en ny vetesort som kunde stå emot alla väder och både i varmt och kallt klimat. Plantan blev mindre men kraftigare. Och den fick mycket mer gluten i sig. Om du passerar en veteåker och ser om plantorna är upp till dina höfter så vet du att det är den superve