Fjorton forskare synes sakna kunskap

Replik på en desinformativ debattartikel i Dagens Nyheter ”Nu krävs kraftfulla åtgärder mot nötkött och flygresor”
http://www.dn.se/debatt/nu-kravs-kraftfulla-atgarder-mot-notkott-och-flygresor/
Tyvärr ville DN inte ta in min replik

Jag vill peka på två allvarliga fel som författarna hävdar. Och det finns fler fel.

”När det gäller mat kommer växthusgasutsläppen i huvudsak från nötkötts- och mjölkproduktion i form av utsläpp från kornas magar och från foderproduktion. …. [M]otsvarande siffra för baljväxter är ungefär hundra gånger lägre än för nötkött.”

Låt oss se på två höbalar om 30 kg torrsubstans. De innehåller då 30 kg kolhydrater i form av cellulosa som människan inte kan spjälka eller förbränna.

Den ena balen får ligga på åkern och ruttna. Hälften blir metan och hälften blir koldioxid. Och det blir ungefär 22,4 kubikmeter ”växthusgaser”.

Alla har sett bilder på kor med gasuppsamlingsballong på ryggen. Den ballongen rymmer uppskattningsvis 100-150 L. Så när en ko äter den andra höbalen bildas det bara omkring 150 L ”metan”.
 
Vart tar resten av de dryg 22 250 L gas vägen? Jo, det blir mjölk och det blir ko. Detta eftersom korna kan förvandla cellulosa till korta fettsyror som sedan kan användas för att kon ska kunna ge mjölk (det går åt omkring 20 kg hö för att producera 20 L mjölk) och att kon ska överleva till nästa dag. Sedan ger kon stora mängder kött för oss att äta.

Baljväxter kräver enligt WWF lika mycket fossilt bränsle per kg bönor som naturbeteskött per kg. Eftersom bönor enligt Livsmedelsverket har halva proteinmängden eller mindre per kg jämfört med kött krävs det dubbelt eller mer så mycket bönor som kött.
 
Sedan har protein från bönor begränsningar då det gäller livsnödvändiga aminosyror, proteiners byggstenar. Därför behövs ytterligare protein från bönor jämfört med kött, det behövs 10-20 gånger mer bönor än kött för att tillgodose behovet av livsnödvändiga aminosyror. Kor är självgående automatgödslande gräsklippare som bygger mull medan bönor kräver ändliga resurser av fossilbaserad konstgödsel som tär på jorden.

Så kor (gräsbetare) är mycket mer klimatsmarta än bönor.
 
Tillägg 2017-09-09:
Läs http://kostkunskap.blogg.se/2017/july/kott-ar-mycket-klimatsmartare-an-bonor.html
 
För att ersätta protein från 200 g animalisk mat (kött, fisk, ägg) behöver man äta 8 000 g (8 kg) kokta bruna bönor för att få tillräckligt med livsnödvändiga enskilda aminosyror. Då tvingas man äta 1 344 g kolhydrater, 72 g fett, 700 g vegetabiliskt protein innehållande 10 700 kcal
Slut tillägg /

Nästa problem är flygtrafiken.
”När det gäller flyget sker klimatpåverkan inte bara genom att flygbränslet förbränns och omvandlas till koldioxid. Flyget orsakar också kondensstrimmor på hög höjd vilket förstärker den globala uppvärmningen.”

Tänk om de fjorton forskarna hade haft kunskaper i grundskolans fysik. Då hade de vetat att moln och kondensstrimmor på himlen reflekterar solens värmande strålar och ljus rakt ut i rymden.
 
De hade vetat att under ett moln så är det mycket kallare än i solskenet utanför molnskuggan sommartid.
 
De borde ha läst att det finns de som har föreslagit att skicka upp satelliter som sprider ut stora vita plastschabrak i geostationära banor runt jorden för att minska den globala uppvärmningen genom att reflektera solljuset.

Blir det varmare ökar avdunstningen av dihydrogenoxid från jordens yta och täcker delar av himlen med stora vita kondensat som sänker temperaturen på jordytan. Då sjunker avdunstningen av dihydrogenoxid som minskar kondensaten på himlen som då släpper igenom mer värme från solen som värmer upp jorden igen och så vidare.
 
Det är ett självstabilt system med negativ återkoppling.

Ett annat namn på dihydrogenoxid är vatten, H2O, som utgör 95 % av växthuseffekten enligt SMHI…….
 
Slutsats: Vi måste flyga mera så att det blir mer kondensstrimmor på himlen som reflekterar solljuset ut i den kalla rymden och minskar uppvärmningen av Jorden. Då slipper vi IPCCs felaktiga datormodeller som hittills visat sig inte stämma med historiska data till idag. Det har gått en sjättedel av detta sekel men temperaturen har inte stigit med en sjättedel av två grader (0,3ºC) och havsnivån har inte stigit med 0,3 m. Alltså är IPCCs falska datormodeller felaktiga.

Mora 2015-03-01

Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik vid Strömstad Akademi
Filosofie licentiat i biokemi