Vitamin D3 startdos

Det kommer in fler och fler rapporter att de allra flesta av oss nordbor har brist på vitamin D3. Det kan ge en mängd sjukdomar som benskörhet, hypotyreos, depression, ökad infektionsbenägenhet och mycket annat. Det finns åtminstone ett par tusen reaktioner i kroppen som är beroende av vitamin D3.

 

Det har tidigare visats att den fysiologiska nivån av vitamin D3 är minst 125 nmol/L. Under den nivån har mammors bröstmjölk för låg koncentration av vitamin D3 för att det ammade barnet ska få något vitamin D3 via bröstmjölken.

 

Våra gamla klinkemlab har som ”optimal” nivå 75-250 nmol/L baserat på mätningar av ”normalbefolkning”, inte på fysiologiska kunskaper.

 

Nu finns det sedan 2010 vetenskapligt bevisad möjlighet att snabbt få upp koncentrationen av vitamin D3 inom tre dagar [1].

 

Här visade man att friska unga hade en nivå av vitamin D3 på 40 nmol/L, det är en tredjedel av den lägsta fysiologiska nivån av vitamin D3.

 

När de fick 600 000 IE vitamin D3 som engångsdos så steg nivån av vitamin D3 till knappt 200 nmol/L då man tog nytt prov efter tre dagar.

 

En månad senare hade nivån sjunkit till 160 nmol/L och efter två månader hade nivån sjunkit till 107 nmol/L, under den fysiologiska nivån om 125 nmol/L.

 

Nivåerna av kalcium, fosfat och magnesium hölls normala oavsett nivå av vitamin D3.

 

Nivån av paratyroideahormon (PTH), som reglerar bentätheten i skelettet, sjönk från 6 pmol/L till omkring 4,4 pmol/L och den nivån höll i sig i minst tre månader.

 

Med andra ord det finns nu en bra och utvärderad metod att snabbt höja nivån av vitamin D3: Ät 600 000 IE (15 000 µg) som engångsdos och inom tre dagar har man uppnått mer än fysiologisk dos av vitamin D3. Underhåll sedan den nivån med att äta 50 000 IE (1 250 µg) vitamin D3 per vecka.

 

Men hur får man fatt på vitamin D3 i denna mängd?

 

Enklast från USA, sök på nätet eller använd denna länk: (uppdaterad 2017-09-03)

https://se.iherb.com/pr/Bio-Tech-Pharmacal-Inc-D3-50-Cholecalciferol-100-Capsules/55186

 

Kostar omkring 25 USD för 100 kapslar om 50 000 IE vitamin D3 inklusive frakt  om man tar högst två burkar brukar man slippa tull.. Det blir omkring 2 SEK per vecka per person

 

Sedan gäller ”Lustoptimering”[1] Cipriani et al Effect of a Single Oral Dose of 600,000 IU of Cholecalciferol on Serum Calciotropic Hormones in Young Subjects with Vitamin D Deficiency: A Prospective Intervention Study.J Clin Endocrinol Metab. 2010 Jul 21 http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2010-0502

#1 - - Lekman:

Vad säger du om 32*nmol/L för en fullvuxen man?

Svar: Det är på tok för lågt för en människa oavsett storlek.Om jag vore du skulle jag åka söderut och solbada för att få upp koncentrationen till över 125 nmol/L.
Alternativt är att äta en startdos av vitamin D3, det är något billigare och nästan lika snabbt sätt att få upp koncentrationen till minst 125 nmol/L
Björn Hammarskjöld

#2 - - Lekman:

Vad tror du kan hända om man går omkring med så lågt värde? Hur tar kroppen stryk? (Det gäller inte mig själv).

Svar: Man mår inte bra, ökar risken för benskörhet, infektioner cancer, diabetes och en massa annatJag skulle höja nivån på vitamin D3 så snart som möjligt
Björn Hammarskjöld

#3 - - Lekman:

Om möjligt lite förenklat:
Om optimal nivå enligt klinkemlab är 75-250 nmol/L baserat på normalbefolkning, vilka fysiologiska kunskaper behövs (för en lekman)? Vikt? Längd? Ålder? Eller?

Svar: Kem labs "optimala" nivå är för låg. En ammande kvinna behöver minst 125 nmol/L för att barnet ska få vitamin D3 via bröstmjölken. Så 125 nmol/L är minsta fysiologiska nivån, inte 75. Det finns många studier som visar att om man äter X µg vitamin D3 så får man X nmol/l och att det är ett ungefärligt linjärt dos-responsförhållande.
Så en normal person behöver ungefär 125 µg (5 000 IE) per dag för att uppnå ungefär 125 nmol/L i blodet. Detta gäller en normal 70 kg person. Längd och ålder är inget man behöver bry sig om, det räcker med vikten.
Björn Hammarskjöld

#4 - - Lekman:

Från vilken ålder/månad börjar man med D-droppar till spädbarn? Hur många droppar rekommenderas? Hur länge rekommenderas D-droppar till små barn? Mitt eget minne till egna barn var upp till 2-års ålder, men jag kanske minns fel? (barn födda på 80-talet).

Svar: Man ger från första veckan 10 µg/dag till alla barn till minst 2 års ålder.10 µg till en 2,8 kg nyföding motsvarar (10/2,8*70=) 250 µg till vuxen om 70 kg.
Så att så länge barnet väger mindre än 5,6 kg så får det tillräckligt med vitamin D3 motsvarande 125 µg till vuxen om 70 kg. Härefter blir det allt mindre vitamin D3 för att som vuxen få endast 10 µg vilket på sikt ger brist på vitamin D3 och ökad ohälsa.
Björn Hammarskjöld

#5 - - Lekman:

Ditt svar här ovan:
..."125 µg (5 000 IE) per dag för att uppnå ungefär 125 nmol/L"...

Går det att säga hur länge man behöver ta 5000 IE för att uppnå 125 nmol/L? (dvs om man tar det som tillskott)

Svar: Finns inga studier på ur lång tid det tar. Men om man ser på andra saker man äter så tar det ungefär 7 halveringstider innan man uppnår steady state. Med tanke på att halveringstiden för vitamin D3 anges till 1-2 månader så tar det ett halvår till ett år att uppnå rätt nivå.
Då är det enklare och snabbare att ta en vetenskapligt visad startdos för att snabbt uppnå en bra nivå av vitamin D3.
Björn Hammarskjöld

#6 - - Lekman:

..."Nivåerna av kalcium, fosfat och magnesium hölls normala oavsett nivå av vitamin D3"...

Betyder detta att dessa nivåer var normala redan då brist,40 nmol/L, förelåg?

Svar: Troligtvis. Men kroppen är enorm på att hålla alla nivåer i kroppen inom reglerområdet. Så det håller på att gå helt fel så snart man är utanför reglerområdet/homeostasen.
Björn Hammarskjöld

#7 - - Lekman:

..."Nivån av paratyroideahormon (PTH), som reglerar bentätheten i skelettet, sjönk från 6 pmol/L till omkring 4,4 pmol/L och den nivån höll i sig i minst tre månader."...

Fattar inte! Sorry.
Är det bra eller dåligt att PTH sjönk?Svar: Finns det för litet D-vitamin eller för litet kalcium eller båda i kroppen stiger PTH Så genom att PTH sjunker litet är det bra.
Kalcium tas upp med hjälp av vitamin D3 dels i tarmen och dels återupptag i njurarna.för att få rätt nivå an Ca i blodet och i kroppen
Björn Hammarskjöld

#8 - - Lekman:

Kan man säga att vid stor brist på D3 så borde Calcium- och PTH-prov vara självklart?

Svar: Nej, det behövs inte, tillför inte mer info. Men man tar inte D-vitamin då man har avvikande Ca och PTH vilket man borde.. Ca och PTH är mycket billigare än vit D3.
Björn Hammarskjöld

#9 - - Ulltuss :

Hur mycket av apotekens d-vitaminer (barndropparna) ska man ta? Dos/vecka?

Svar: Det behövs 2 mL av Apotekets D-vitamin (80 IE/dr) för att få i sig 5 000 IE/125 µg per dag.Startdos 600 000 IE715 000 µg då behövs bara 8 flaskor om 25 mL
Så det är bättre och billigare att köpa vitamin D3 per postorder från USA.
Björn Hammarskjöld

#10 - - Nadja :

Hur mycket och hur ofta bör jag ge mina barn? De är 9 och 6 år och väger ca 33kg & 23kg? Tack på förhand!

Svar: Ungefär 1 kapsel om 50 000 IE vitamin D3 varannan vecka skulle jag ge mina barn
Halv startdos räcker, 6 kapslar på en gång.
Björn Hammarskjöld

#11 - - suss:

Om min läkare inte vill ta prov på D-vitamin, kan det finnas risk för överdosering då? Jag menar, jag har ju inte fått konstaterat att jag faktiskt HAR brist och de doser du rekommenderar är ju rätt höga? Jag äter vitamintilskott från apoteket nu och där är D3-dosen 7.5 ug, vilket de påstår är 150 % av RDI?!

Svar: Livsmedelsverkets RDI idag är 10 µg.Så länge man äter mindre än 2 500 µg per dag saknas helt risk för överdosering. Enligt senaste forskning har 99,3 % av alla som tagit D3-nivå på KS en nivå som understiger 125 nmol/L som är den fysiologiska nedre gränsen.
Björn Hammarskjöld