Det kom en kommentar om mat i skolan

Pierre Hanell skrev en kommentar här:

 http://kostkunskap.blogg.se/2013/june/begaran-om-mat-till-skolelev-och-patienter.html 

Mitt svar blir en egen krönika som jag skriver här

 

Dessa antioxidanter har i de flesta fall visats sakna effekt. Den absolut bästa antioxidanten i våra celler är Coenzym Q10 (CoQ10). Äter man antioxidanter så minskar egenproduktionen av kroppens egna antioxidanter. Så det är i de flesta fall värdelöst att äta frukter med antioxidanter eftersom mängden fruktos i frukt begränsar intaget till högst en lagom frukt om dagen.

 

Att injicera kött med vatten och kemikalier är oredlighet och kan bara stoppas genom att vi själva begär kött utan vatten ch kemikalier Livsmedelsverket är annars den myndighet som skulle upprätthålla redligheten inom livsmedelssektorn. Ensilage/hösilage är gräs med lätt syrning och mer vatten än hö. Men alla former av gräs innehåller alltid tillräckligt mycket salter och vitaminer eftersom kon äter stora mängder gräs i alla dess former. Allt överskott av salter utsöndras omedelbart via njurarna för att alltid upprätthålla homeostasen, reglerområdet, i kroppen.

 

Att bönderna ger majs och soja och annat kraftfoder är helt onödigt och ger ökade kostnader för djuruppfödaren jämfört med att ge gräs och baljväxter. Kraftfoderfödda kor producerar inte mer mjölk än kor utan kraftfoder, visat på 70-talet.

 

Animaliska proteiner innehåller tillräckligt med de omkrng 10 essentiella aminosyrorna som man inte kan producera själv. Vegetabiliskt protein saknar nästan alltid lysin i tillräcklig mängd, alternativet är att ge 5-10 gånger mer protein. Se på naturbeteskött där det räcker med 250 g kött per dag medan det krävs ungefär 5-10 gånger mer bönor för att få tillräckligt med lysin. Med tanke på att WWF har påstått att ett kg bönor och ett kg kött ger lika stora miljöavtryck så krävs det alltså 5-10 kg bönor för att ersätta ett kg kött.

 

Klart att ungdomarna lider av energibrist då de får socker i stället för fett som energikälla. Om de finge tillräckligt med fett i kosten (det vill säga mellan 500 och 600 g animaliskt fett per dag om de tränar som eliten) så behöver de inte äta mer än max 100 g kolhydrater och 250 g kött per dag. Sedan rekommenderar RF ungdomarna att äta kolhydrater som energikälla i stället för att äta fett. Kolla på Vasaloppet, där har man ½ kg glykogen i lever och muskler hur mycket man än kolhydratladdar. Allt överskott på kolhydrater omvandlas till fett. Den mängd glukos som finns i blodet hos en 70 kg människa är omkring 2,5 g, räcker 1/100 timme eller 36 sekunder då du anstränger dig maximalt (1 000 kcal/h). Halvkilot glykogen räcker till Evertsberg, ungefär halvvägs. För att ta dig i mål behöver du dricka ”bara” 5 L blåbärssoppa. . . .

 

Om man i stället låter bli kolhydrater och äter fett i stället så kan man åka hela Vasaloppet om 9 mil på 440 g fett och ha kvar allt sitt glykogen i kroppen. Den mängd fett en normal 70 kg person bär på är omkring 15 kg, det räcker att anstränga sig maximalt (1 000 kcal/h) oavbrutet i knappt sex dygn. Jämför med kolhydratdriftens maximala 2 h.

 

Med tillräckligt med fett och högst 100 g kolhydrater i maten så slipper ungdomarna offra muskelmassa för att få tillräckligt med energi.

 

Vi har ätit mer kött förr i världen då man var jägare. Se på samer och eskimåer på traditionell kost, de åt bara kött, fisk, fågel, eventuellt mjölk. I säsong kunde de äta bär och ägg. En del kolhydrater har de fått i sig genom att äta bytesdjurens tarminnehåll. Men västerländska civilisationssjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar saknade de.

Samma är visat vid mitten av förrförra seklet, alla kolonialläkare fann att urbefolkningen var i stort sjukdomsfri så länge de åt sin traditionella kost medan de som börjat äta västerländsk kost drabbades av civilisationssjukdomar på samma sätt som den vita befolkningen i samma koloni.

 

Även sockersjuka, ADHD, allergier med mera brukar bli bra på kolhydratfattig kost.

 

Vi vet att glukos (som man mäta med glukosmätare) kan människan ta hand om och överleva tack vare insulin. Men glukos kan kandera proteiner och få proteinets funktion förstörd. Fruktsocker (som man inte kan mäta med glukosmätare) är 5-10 gånger giftigare än glukos, har en helt annan metabolism via omvandling till fett i levern. Överskott på fruktos (mer än 10 g fruktos per dag) är orsaken till icke alkoholorsakad leverförfettning.

 

Sammanfattningsvis så är vår artegna kost bestående av animaliskt protein, animaliskt fett (raps- oliv- och kokoolja duger men övriga är direkt farliga för oss) samt max 100 g kolhydrater varav högst 10 g får vara fruktos.

 

Då mår vi människor som bäst, slipper de flesta civilisationssjukdomar.