Sockersjuka orsakas av socker!

Äntligen!

 

Nu finns det en utmärkt studie med populationsdata som hävdar att sockerkonsumtionen är en linjär dos-svar funktion för sockersjuka.

 

Ju mer socker man äter desto större frekvens av sockersjuka.

 

Det är Robert Lustig från UCSD som är en av författarna till en ny studie som är publicerad i PLOS One den 27 februari 2013.

 

The Relationship of Sugar to Population-Level Diabetes Prevalence: An Econometric Analysis of Repeated Cross-Sectional Data

Sanjay Basu, Paula Yoffe, NancyHills, Robert H. Lustig

 

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0057873

 

Det räcker med 150 kcal socker (=37,5 g socker) mer per dag för att öka förekomsten av sockersjuka med 1,1 % med ett p-värde (sannolikheten att slutsatsen skulle vara fel) på p<0,001. Sannolikheten att slutsatsen är korrekt är då mer än 99.9 %.

 

Likaså minskar man förekomsten av sockersjuka med 1,1 % för varje 37,5 g socker man låter bli att äta per dag. (under noll gram per dag kan man givetvis inte komma).

 

Slutsatsen av Lustigs med flera författare är att man ska minimera mängden socker man äter för att slippa få sockersjuka typ 2.

 

Så nu är det bara att vänta på nästa studie där det visas att överskott på kolhydrater orsakar sockersjuka. Den linjen är nog litet flackare än linjen för socker eftersom socker (sackaros, HFCS (High Fructose Corn Syrup) och modifierad majsstärkelse) innehåller fruktos (fruktsocker) som är 5-10 gånger giftigare än glukos.

Jag äter minimalt med socker och äter helst under 100 g kolhydrater per dag. Tänk om alla skulle göra det, overvikt, sockersjuka skulle minska en hel del.