NNR5 och salt inte bra

Äntligen har NNR5 släppt remissversionen av några ämnen.

Jag har hunnit att läsa om C-vitamin och salt.

 

Saltet är intressant.

 

Fysiologin som de beskriver njurarnas saltfysiologi stämmer dåligt. Nu har man med hela 47 referenser från detta sekel av alla 95 referenserna.

 

Första stycket är helt korrekt att salt är livsnödvändigt. Salt behövs i massor av ämnesomsättningsprocesser och är inblandat i syra-bas-balansen, osmotiska trycket i vätskan utanför cellerna, i nervcellernas funktion och mängder med andra reaktioner i kroppen.

 

Även nästa stycke är väsentligen korrekt, vi har omkring 100 g natrium eller 250 g salt i kroppen varav omkring 150 g salt finns i extracellulärvätskan.

 

Sedan kommer en massa vinklad information.

 

Man ”glömmer” att njurarna utsöndrar 0,7-1,4 gram salt per minut. Eller 1-2 kilogram salt per dygn. Så det finns ingen som helst möjlighet att ha kvar salt i blodet och därmed kroppen. Det stora problemet är att få tillbaka upp till 99,5 % av 1-2 kg. Då går det åt renin, angiotensin och aldosteron, samtliga hjälper till att ta tillbaka natrium från primärurinen. Men renin, angiotensin och aldosteron kan höja blodtrycket. Räcker inte mängden renin, angiotensin och aldosteron för att upprätthålla 141 mmol/L av natrium i blodet så minskar njurarna på vattenvolymen i blodet och kroppen för att öka koncentrationen av natrium.

 

Men då kickar antidiuretiskt hormon (ADH ) igång eftersom blodvolymen är för liten och späder därmed ut natriumkoncentrationen igen. Läs mer här: . http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/08/01/livsmedelsverkets-saltrad-gor-att-100-dor-varje-dag/

 

 

Så Livsmedelsverkets experter verkar inte ha en susning om njurarnas fysiologi och natriumhomeostasen.

 

Ät lagom med salt, minst 10 gram per dag, och drick vatten när du är törstig så mår du bra

 

Då slipper man läsa resten av Livsmedelsverkets experters dravel om att om man mäter blodtrycket då man äter 9 g salt om dagen och sedan när man äter bara tre gram salt så har blodtrycket sjunkigt med några få mm kvicksilver på grund av hypovolemin, den minskade blodvolymen som behövs för att öka koncentrationen av salt i blodet..

 

Men alla dessa ”försök” saknar den tredje armen, den med att äta 30 gram salt per dag. Hade de haft med den tredje armen så hade dessa personer haft samma blodtryck som de som åt 9 gram salt per dag. Överskott på salt höjer inte blodtrycket.

 

Sedan kommer ännu mer dravel om saltberäkningar baserade på uppskattade intag. Det är bara att gå till närmaste klinkemlab och kolla vad normalvärdet av d-U Na ligger (d-U betyder dygnsmängd i urin). Här anges 150-300 mmol/dygn. Så multiplicera sedan med salts molekylvikt, omkring 59, så blir det 9-18 g salt som enligt nästan alla våra klinkemlab anger som normal utsöndring.

 

Om vi inte äter precis lika mycket salt som vi kissar ut så drabbas vi alltid av natriumbrist och riskerar att dö.

 

I Falun så har medianvärdet av natrium i plasma sjunkigt från 141 mmol/L till 139 mmol/L vilket är ett allvarligt tecken på att patienterna på populationsnivå äter för litet salt.

 

Läs mer här http://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelverkets-rad-bor-intas-med-en-nypa-salt/

 

Sammanfattningsvis så visar Livsmedelsverkets och NN5 saltepos att man synes sakna basal kunskaper i fysiologi.

#1 - - Lekman:

Salt med eller utan jod:
Jag har läst eller hört att storköksindustrin inte använder salt med jod för att jod ger en bismak till industriproducerad mat, till t ex äldrevården. Har du någon uppfattning om det?

Svar: Det är billigare med ojoderat salt. Jod ger ingen bismak i de uselt små mängder jod de gamla får. Någon som vill flytta fokus från det som är viktigt
Björn Hammarskjöld

#2 - - Lekman:

Då kan man undra hur gamla människor i offentlig vård och omsorg får i sig tillräckligt med jod, då det vanligtvis inte finns något saltkar på matbordet ens. I den oftast processade maten finns det kanske inte så mycket naturligt jod heller.

Med tanke på att det är mycket vanligt att gamla intar vätskedrivande mediciner så kanske salt- o jodbristen ligger i farozonen. När det gäller vätskedrivande mediciner så hade jag ett samtal med en geriatriker, om man möjligen kunde minska på det vätskedrivande läkemedlet, eftersom det var besvärligt för gamla att ständigt kissa på sig. Svaret jag fick var att man fick välja, endera kissa på sig, eller få vatten i lungorna, eller ödem.

Gamla undviker också gärna att dricka, då det är besvärligt att få hjälp till toaletten, vilket tillsammans med vätskedrivande ger uttorkning.