Nätläkare ger billig vård för vårdcentral.

Det kom en nyhet från SVT

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/natlakartjansterna-kostar-nylands-halsocentral-en-underskotersketjanst

”Nätläkarna en dyr historia för Nylands hälsocentral

Publicerad 7 oktober 2019

Kostnaderna för privata nätläkartjänster skenar för hälsocentralerna i länet. I Nyland beräknas merkostnaden bli runt 400 000 kronor under nästa år. Det motsvarar nästan en underskötersketjänst.
– Många har nog inte klart för sig vilka konsekvenser nätläkarbesök får för den egna hälsocentralen, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör i region Västernorrland.”

Intressant att vårdcentralen klagar över att patienterna söker nätläkare i stället för en fysisk läkare på vårdcentral. Detta problem går att se från minst två olika sidor. De två sidorna är kostnader för vårdcentralen och besparingar som vårdcentralen kan göra.

 

Det ger upphov till några frågor.

Den första frågan är om hälsocentralen har tillräckligt med resurser för att ta emot även den patient som annars söker nätläkare?

Det verkar röra sig om hittills mindre än 3,5 patienter per vecka vid Nylands hälsocentral. Jag har inte sett några uppgifter om hur många patienter som hälsocentralen kan ta emot per vecka, hur lång väntetid det är för ett nybesök och det går därför inte bedöma om hälsocentralen har tillräcklig kapacitet.

Nästa fråga blir om hälsocentralen har kapacitet och resurser att ta hand om alla vårdsökande patienter som söker under varje enskild dag.

Fråga tre blir vad är kostnaden för ett fysiskt besök på hälsocentral jämfört med nätläkare?

Hälsocentralens egentliga kostnad för ett läkarbesök är normalt mer än 4 000 SEK per läkarbesök (källa: Region Dalarnas hälsovalsbudget för 2019).

Patient som söker vård hos en hälsocentral i annan region än vid sin egen hälsocentral kostar den egna hälsocentralen 1 800 SEK enligt Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) taxa, en besparing för den egna hälsocentralen om mer än 2 200 SEK/läkarbesök.

Om hälsocentralen kan överlåta de ”enkla” besöken till nätläkare har hälsocentralen en kostnad om 650 SEK enligt direktiv från SKL i stället för att ha en kostnad om mer än 4 000 SEK för ett fysiskt läkarbesök. Hälsocentralen sparar mer än 3 350 SEK för varje nätläkarbesök.

Nylands hälsocentral och Region Västernorrland ska vara glada att patienter vågar söka nätläkarvård, det ger en bra resurstilldelning till hälsocentralen som under de första 8 månaderna har ”sluppit” omkring 0,7 läkarbesök per dag och därmed sparat mer än 2 345 SEK per dag eller mer än 600 000 på årsbasis och samtidigt fått en marginellt bättre arbetsmiljö för personalen som då kan ägna sig litet mer åt de patienter som har mer komplicerade sjukdomar.

Som hälsocentralschef skulle jag vara glad att patienterna får, kan och vågar söka nätläkarvård. Varje nätläkarvårdsbesök sänker hälsocentralens kostnader.

Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik vid Strömstad Akademi
F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi