Koka soppa på en nubb

Jag har läst en artikel

Darshana Durup et al, A reverse J-shaped association between serum 25-hydroxyvitamin D and cardiovascular disease mortality – the CopD-study.  

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

DOI: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2014-4551

 

Oj så mycket fel man kan göra i en respekterad medicinsk tidskrift.

 

Vitamin D3 är ett livsviktigt vitamin/hormon. Det finns mer än ett par tusen kemiska reaktioner som är beroende av vitamin D3.

 

Denna studie visar att endast 27 % uppnår gränsen för de klinisk kemiska laboratoriernas normalnivå av vitamin D3 om minst 75 nmol/L. Så 73 % har brist på vitamin D3 enligt studien om man använder klinkemlabbens referenser.

 

Endast 1,5 % av hela populationen har mer än den fysiologiska koncentrationen av vitamin D3 om minst 125 nmol/L. Det innebär att 98,5 % av de undersökta har en visad brist på vitamin D3. Se diagram nedan.

 

Den fysiologiska nedre gränsen är 125 nmol/L. Under den nivån skickar en ammande kvinna inget vitamin D3 med bröstmjölken till barnet. Under den nivån är paratyroideahormon förhöjt vilket tyder på dålig benhälsa. Kallas för Engelska sjukan hos barn där bentätheten blir för låg beroende på för litet kalcium i kroppen. Detta kalcium som tas upp i mag-tarmkanalen med hjälp av vitamin D3 som också hämtar tillbaka kalcium från utsöndringen i njurarna. Hos vuxna kallas samma sjukdom för benskörhet eller osteoporos.

 

Dessa siffror om brist på vitamin D3 som kommer fram i denna artikel verifieras av en studie över samtliga vitamin D3-prover som tagits på 30 275 individuella personer under 2013 vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. (Kallner, Estonius, En retrospektiv studie över beställningsmönster för mätning av D-vitamin. Klinisk biokemi i Norden 3, 2014 s 26-33 http://kbn.nfkk.org/kbn_2014_3/#26 )

 

Även i denna studie från KS visade det sig att medelvärdet låg på 50 nmol/L och mer än 80 % hade vitamin D3-nivåer under 75 nmol/L och uppskattningsvis omkring 1 % som hade mer än 125 nmol/L. Det finns ytterligare studier som visar samma sak.

 

När man se på förevarande studie finner man konstigheter under rubrikerna uppföljningstid och medelålder vid dödsfallet.

 

Uppföljningstiden (som definieras som tid mellan provtagning och död) ökade med ökande nivåer av vitamin D3. Ingen J-kurva där. Och uppföljningstiden är kort, bara mindre än tre år, för att kunna se några resultat. Är man omkring 50 år vid början av studien och dör vid omkring 80 har en uppföljningstid på 3 år inte mycken betydelse.

 

Medelåldern vid dödsfallet, omkring 80 år, ökade med ökade nivåer av vitamin D3. Ingen J-kurva där heller.

 

Bara dessa två faktorer visar att författarna synes sakna grundläggande kunskaper i statistik för att på ett otillbörligt sätt lyckas vinkla informationen.

 

Dessa två faktorer måsta kompenseras för på ett statistiskt korrekt sätt, annars blir resultaten som i detta fall helt missvisande. Men det ska en bra statistiker göra

 

Man förstår att författarna inte redovisar nivåerna över 125 nmol/L i lika täta steg om 25 nmol/L från 125 nmol/L upp till 250 nmol/L som är den övre normala gränsen för vitamin D3 enligt kemlabben. Det var för få personer för att över huvud taget göra statistik på.

 

Sammanfattningsvis så visar denna studie på klassiskt forskningsfusk samtidigt som den intressant nog bekräftar flera andra studier. Det är visat i ett flertal olika studier att nivåerna av vitamin D3 hos befolkningen ligger allvarligt lågt (omkring 50 nmol/L) och långt under det fysiologiska lägsta acceptabla nivån om minst 125 nmol/L. Se diagram nedan.

 

 

Att 98,5 % av befolkningen har nivåer av vitamin D3 under nivån för att en ammande kvinna ska kunna ge livsnödvändigt vitamin D3 till sitt ammade barn är ur folkhälsosynpunkt förskräckligt och oacceptabelt. Inte undra på att sjukdomar som benskörhet, sockersjuka och många andra sjukdomar, där en fysiologisk nivå av vitamin D3 krävs, ökar kraftigt. Benskörhet är det namn man gett barnsjukdomen engelska sjukan då samma sjuka drabbar vuxna.

 

Sedan är det så lätt att hjälpa befolkningen. Ge alla en lagom dos vitamin D3, förslagsvis 600 000 IE (15 000 µg) som engångsdos och sedan underhållsdos om minst
5 000 IE (125 µg) dagligen eller 50 000 IE (1 250 µg) var vecka. Se Cipriani C et al Effect of a Single Oral Dose of 600,000 IU of Cholecalciferol on Serum Calciotropic Hormones in Young Subjects with Vitamin D Deficiency: A Prospective Intervention Study. J Clin Endocrinol Metab. 2010 Jul 21. 

Livsmedelsverkets rekommendation för barn under två år är 10 µg eller 400 IE. Räknar man om den dosen som en nyföding får, 10µg till vad en vuxen bör äta.

 

En nyföding om 2,8 kg ska enligt Livsmedelsverket ha 10 µg/dag (400 IE) redan under första veckan efter födelsen.

 

Låt oss då räkna:

En nyföding väger 2,8 kg.  

400 IE/2,8 kg=143 IE/kg                  10 µ/2,8 kg =3,6 µg/kg

En vuxen väger omkring 70 kg 

143 IE/kg*70 kg=10 000 IE             3,6 µg/kg*70=250 µg

 

Vuxna bör ha 10 000 IE som motsvarar 250 µg om de ska få lika mycket vitamin D3 som en nyföding. Det finns flera studier som visar att 1 µg vitamin D3 på sikt ger en ökning av 1 nmol/L i blodet hos en vuxen.

Detta innebär att 125 µg (5 000 IE) på sikt ger en nivå om 125 nmol/L av vitamin D3

 

Björn Hammarskjöld

Assisterande professor i pediatrik vid Strömstad Akademi.

 

Kommentar: Denna kurva visar på en kraftig snedhet i fördelningen.

Det är problematiskt ur folkhälsosynpunkt att 98,5 % av befolkningen har nivåer av vitamin D3 under den fysiologiska normalgränsen om 125 nmol/L. Att befolkningen visar sig ha ett medelvärde om 50 nmo/Lsom är förskräckligt lågt jämfört med den fysiologiska normalgränsen om 125 nmol/L

 

Källa:Modifierad efter Darshana Durup et al, A reverse J-shaped association between serum 25-hydroxyvitamin D and cardiovascular disease mortality – the CopD-study.

 

#1 - - Bo Blomberg:

Mycket bra, tack. Tur att det finns såna som du Björn!Jag har funderat på om mina 5000IE om dan är mycket men nu känner jag mig lugnad... än en gång tack! Sen undrar man ju hur vi ska få majoriteten av människor, åtminstone här i Sverige, att förstå detta. Jag har flera vänner som säger att dom förstått att D3 är viktigt och att dom tar det. Det visar sig då att många av dom håller sig till 400IE om dan, det som apotekets tabletter innehåller och där det står att man inte ska "överdosera"...man baxnar!