Redlighet och rent mjöl i påsen

Livsmedelsverket propagerar för Redlighet.

De pratar hela tiden om Redlighet då det gäller mat.

 

Förr i världen så pratade man om mjölnaren hade ”Rent mjöl i påsen”.

 

Vad betyder att ha rent mjöl i påsen? Jo, det betyder att man inte ska lura andra eller ljuga för andra.

Det var ju så att det fanns enstaka mjölnare som förutom nymalet mjöl så lade de även agnar och boss i mjölpåsen för att dryga ut mjölet och därmed lura kunden. Mjölnaren var oredlig.

 

Vad består då agnar och boss av? Jo det är det skal av extra hård cellulosa som sitter som skydd runt varje spannmålskorn. När man tröskar spannmål så blir man av med dessa agnar, det är det som dammar så förskräckligt.

Livsmedelsverket anser att vi ska äta mer fibrer, det vill säga agnar och boss. Så då föreslår Livsmedelsverket att vi ska äta mer agnar och boss i maten. ”Vi vet alla att fibrer är nyttiga.”

 

Förra gången det var påbud att äta agnar och fibrer var för ett par hundra år sedan. Den tid som geologerna kallar för Lilla istiden, 1650 till slutet av 1700-talet. Då växte inte grödorna på sommaren eftersom det var ett par grader kallare än nu. Man hade inte uppfunnit den globala uppvärmningen än.

 

Men människor tvingades av sin fattigdom att gå ut i skogen och barka träden för att komma åt innerbarken som torkades och maldes och användes som mjöl. Man blandade bark i brödet.

 

Idag blandar vi bark (=fibrer) i brödet, pastan och filmjölken. ”Mjölnaren” tar dubbla priset på pasta med fibrer jämfört med pasta utan fibrer. ”Mjölnaren” är alltså oredlig och har inte rent mjöl i påsen längre.

 

Den enda slutsats jag kan dra av detta är att vi måste vara fattigare nu än vad vi var på 1700-talet!