GMO-etiketter i USA

 Jag har läst att man i USA börjar få upp ögonen för GMO i USA.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/01/gmo-eradication.aspx

 

 Där får man tala om att en vara är GMO-fri.

 

Och alla mammor, hundägare och alla andra som ser till miljön för framtiden kommer att läsa etiketten och alltid välja GMO-fritt.

 

Glyfosat (Round Up®) är ett vanligt växtgift som dödar de flesta växter och anses brytas ned snabbt. Men växter som sprutas med glyfosat tar up det och det lagras i växten.

 

Monsanto och andra genteknologiföretag som tillverkar GMO-utsäde använder sig av en glyfosatresistensgen som gör att växten blir resistent mot glyfosat, man kan spruta hur mycket som helt och växten dör inte. Men växten tar upp glyfosat och lagrar det.

 

Men alla andra ickeresistenta växter (”ogräs”) dör eller utvecklar med tiden själva en resistens mot glyfosat. Det innebär att bonden tvingas att använda ännu mer glyfosat för att försöka hålla glyfosatresistenta ogräs borta från åkern.

 

Hur får växten en glyfosatresistens? Man kan injicera resistensgenen i växtens frön och sedan låta fröna gro och växa. Då får man en salig blandning av plantor, resistenta eller känsliga för glyfosat. Sedan sprutar man glyfosat och alla känsliga plantor dör och bara den eller de plantor som tagit upp genen som överlever. Sedan är det bara att odla fram tillräckligt med utsäde och börja sälja det. Men alla generationerna måste behandlas med glyfosat för att inte den normala vildtypen ska ta över och GMO-resistensen kastas ut.

 

Ogräs kan pollineras med pollenkorn från GMO-växten och sedan kan växten råka ta upp GMO-genen och införliva i sin egen arvsmassa och lyckas bli resistent. Så detta ogräs har då en klart större överlevnadspotential än allt annat ogräs. Men detta, på egen hand, genmodifierade ogräs har också en större tillväxtpotential än Monsantos egen planta, annars skulle bonden inte behöva spruta bort ogräset.

 

Så Monsanto lyckas få naturen att bli Round Up Ready® på egen hand!

 

Alltså kan man inte använda Monsantos utsäde, det påverkar naturen på ett farligt sätt.

 

Mekanismen för glyfosat är oklar enligt vad jag har läst. Det finns de som hävdar att glyfosat binder kopparjoner (Cu), ett mineralspårämne, och därmed hämmar tillväxten av växter och andra organismer utom däggdjur.

 

Men bakteriers ämnesomsättning med tillverkning av för oss livsnödvändiga aminosyror påverkas av glyfosat. Människor som äter glyfosatbehandlade växter får i sig okända mängder av glyfosat. Och människan har bakterier i sig och på sig som påverkas av glyfosat. Så människan kan vara känslig för glyfosat även om det påstås vara ofarligt för människa.

 

Kul!

 

Det finns bara ett sätt att bli av med GMO.

 

Välj själv att låta bli att äta GMO-innehållande föda.

 

  1. Om det står att varan innehåller GMO, låt bli att köpa!

 

  1. Om det inte står något så kontakta leverantören och fråga om det ingår GMO i produkten eller om produkten har fötts upp på GMO-innehållande föda.

    Kan leverantören inte ge svar, tala om att du inte tänker köpa eftersom leverantören inte kan garantera GMO-frihet.

 

Om nu alla gör detta i affären via våra telefoner så kommer det inte att dröja länge förrän all mat är GMO-fri.

 

Läs mer om GMO här:

http://kostkunskap.blogg.se/2010/november/antibiotikaresistens-strama-och-gmo.html

http://kostkunskap.blogg.se/2012/april/kottfri-mandag-i-dagens-medicin.html

http://kostkunskap.blogg.se/2012/may/gmo-i-honung.html

http://kostkunskap.blogg.se/2012/june/fakta-om-gmo.html

 

 

Kommentera här: