Hur ska vi få tillräckligt med animaliskt omega-3?

Idag äter man för mycket omega-6 i förhållande till omega-3. Så därför ”måste” man äta omga-3 för att kompensera det hög omega-6-ätandet.

 

Låt oss börja tänka.

 

Jaha, då måste man äta omega-3 från andra källor. Vad finns det för andra källor?

 

Fisk!

 

Där finns det mycket animaliskt omega-3 enligt Livsmedelsverket!

 

Slutsats: Alltså fiskar vi ut haven på fisk för att komma åt fiskens omega-3.

 

Men detta är inte en hållbar politik. Utan fisk svälter först andra rovfiskar ihjäl och sedan svälter även människan ihjäl på sikt.

 

Verkar inte vara någon höjdare.

 

Låt oss börja tänka igen.

 

Var får fisken sin omega-3 ifrån?

 

Jo, alger och krill!

 

Bra! Då kan man ju fiska ut både alger och krill vilket innebär att fiskarna inte får mat och först svälter algätande fiskar och valar ihjäl, sedan kommer andra rovfiskar att svälta ihjäl och sedan svälter även människan ihjäl på sikt.

 

Attans! Verkar inte vara någon höjdare den idén heller.

 

Låt oss börja tänka på allvar och utanför den berömda lådan.

 

Första frågan: Vad är människans naturliga föda?

 

Svar på den första frågan är att människans artegna föda består av animaliskt kött, animaliskt fett och animaliska kolhydrater.

 

Andra frågan: Varför äter människan omega-6?

 

Svar på den andra frågan är att människan luras av myndigheterna att äta billiga vegetabiliska oljor rika på cancer- och inflammationsdrivande omega-6.

 

Tredje frågan: Hur löser man problemet?

 

Den geniala lösningen är den enklaste tänkbara lösningen. (The K.I.S.S! principle)

 

1. Låt bli att äta omega-6-rika vegetabiliska oljor.

2. Ät animaliskt kött, animaliskt fett och animaliska kolhydrater, alltså artegen kost.

 

Låt våra bytesdjur äta bra oljor som är omega-6-fattiga och omega-3-rika som raps- , linfrö- och olivoljor. Våra bytesdjur, ko, gris, höna, älg med flera, är duktiga på att omvandla vegetabiliska korta fleromättade fettsyror till animaliska längre fettkedjor. Människan är dålig på den omvandlingen. Nu finns det ”rapsgris” med ”nötsmak” på grund av rapsoljan i grisens mat.

 

Vi behöver äta små mängder, inte ens ett gram, omega-3 och omega-6 per dag, i ungefär likstora mängder.

 

Lax innehåller 2,3 g omega-3 per 100 g varav 2,1 g är animaliskt omega-3. Man behöver äta fisk 1 gång per vecka. Det blir 0,3 g omega-3 per dag enligt Livsmedelsverkets egna rekommendationer.

 

Sidfläsk innehåller omkring 0,3 g omega-3 per 100 g.

 

Så det räcker att äta något hg sidfläsk per dag för att tillgodose behovet av animaliskt omega-3 eftersom förlusterna är små, man gör allt för att behålla de fleromättade fetter som behövs samtidigt som man förbränner dem som finns i överskott.

 

Så man behöver inte äta fisk för att få i sig tillräckligt med omega-3, det räcker med sidfläsk eller annat animaliskt fett.

 

Det är precis det som är människans artegna kost. Den kost vi har ätit för att överleva och föröka oss till dags dato.

 

Det räcker att äta vanlig, artegen mat för att man ska behålla ett jordklot i balans för att säkra våra barns framtida mat.