Livsmedelsverkets Måltidsblogg

Livsmedelsverkets måltidsblogg har kommenterat NNR5 (numera omdöpt till NNR2012) att alla var rörande överens.
Men man kan fråga sig vad man var överens om. Alla fakta på bordet saknades.
Man har bara orkat skriva kapitel 1 och kapitel 3 men kapitel 2 och referenserna saknades. Så jag kunde bara inte låta bli att kommentera. Min kommentar ligger för närvarande och väntar på moderering så vi får se om den kommer in före eller efter midsommar.
http://maltidsbloggen.blogspot.se/2012/06/samlade-kompetensen-rorande-overens.html#comment-form

Hej Anna-Karin!

Jag väntar gärna! Men problemet är att allt material skulle ha varit färdigt till Nordiska mötet i Reykjavik i början av juni. Det var då de skulle ha godkänts av mötet och skickats på remiss så att remisserna skulle kunna beaktas vid fastställandet och publiceringen av NNR2012 under hösten.

 

Chapter 1 och Chapter 3 finns men ej Chapter 2 eller de vetenskapliga referenserna. De redan publicerade kapitlen är bara grovt skissade men de riktiga råden i siffror saknas liksom referenserna. Det som tar tid är att kontrollera referenserna så att de stämmer med slutsatserna.

 

Hittills har NNR4 och Livsmedelsverket bara funnit 80 referenser om fett och där det var två som med välvilja kunde stödja Livsmedelsverkets råd om fett, övriga talade emot.

 

Likaså ger Livsmedelsverket två referenser om saltbegränsning,

1.                   EFSA. Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the Tolerable Upper Intake Level of Sodium. Adopted on 21 April 2005. The EFSA Journal (2005) 209, 1-26.

 

Här skriver man att det saknas data för att besluta om en övre intagsgräns för natrium.

 

2.                   Vidare visar Stolarz-Skrzypek K, et al; European Project on Genes in Hypertension (EPOGH) Investigators. Fatal and nonfatal outcomes, incidence of hypertension, and blood pressure changes in relation to urinary sodium excretion. JAMA. 2011;305:1777-85. http://jama.ama-assn.org/content/305/17/1777.full.pdf+html?etoc

 

Här visas att ju mindre salt man äter desto mer ökar CVD signifikant.

 

Dessa två referenser motsäger Livsmedelsverkets råd om minskning av salt i maten. Och Livsmedelsverket hävdar felaktigt motsatsen! Det står till och med i Livsmedelsverkets protokoll att referens 2 ovan stödjer Livsmedelsverkets saltåd.

 

All gammal hederlig fysiologisk forskning visar att man dör av att äta för litet salt medan det är ofarligt att äta mer än 10 g salt per dag.

 

Så det är bara att konstatera att NNR2012 inte har klarat sitt uppdrag i tid. Alltså kan man inte publicera texterna utan att det har varit ett transparent förfarande enligt Nordiska ministerrådets beslut:"Established criteria for evaluating the methodological quality of the included studies and the overall strength of the scientific evidence will be used and the work process will include several stakeholders in a transparent process."

 

Sedan är det intressant att länken till Nordiska ministerrådet på http://www.slv.se/en-gb/Startpage-NNR/General-information/  ger följande svar:"Siden blev ikke fundet

Vi beklager, men siden eksisterer ikke…"

 

Nästa fråga blir då: Existerar NNR5 (eller omdöpt till NNR2012)?

 

Jag blir litet fundersam.