Allmänt, Kost, Livsmedelsverket, NNR5 Kostråd, Livsmedelsverket

Desinformation om Livsmedelsverkets kostråd.

I Lund har man publicerat en artikel rubricerad Scoring models of a diet quality index and the predictive capability of mortality in a population-based cohort of Swedish men and women

 

Där påstår man felaktigt och utan bevis att om man följer Livsmedelsverkets kostråd så lever man längre.

 

Denna artikel är baserad på felaktiga premisser. Det saknas helt signifikanta resultat då man går igenom artikeln. Det går inte av artikeln att utläsa de resultat de påstår i sammanfattning eller slutsatser.

 

Artikeln är helt undermålig ur vetenskaplig synpunkt och borde aldrig ha publicerats

 

Som syns av tabellen så är beräkningarna synnerligen slumpmässiga.

 

Modell 1 och modell 2 är simplistiska. Uppfyller man det godtyckliga kravet så får man poäng, annars inte.

Det man mäter är mättat fett, PUFA, sjömat, fibrer, fruktogrönt samt sackaros. Mat är något annat än dessa godtyckliga parametrar och består av de livsnödvändiga makronäringsämnena protein och fett samt icke livsnödvändiga kolhydrater.

 

Tabellen tar upp endast delar av vad man äter.

 

Man mäter mättat fett och PUFA men utesluter MUFA som också alltid finns i fett, man mäter protein från fisk och skaldjur men inte annat animaliskt och vegetabiliskt protein och mängden fett i fisk är försumbar.

 

Kolhydrater mäter man bara sackaros och den lilla mängd kolhydrater som finns i fruktogrönt. Man utesluter alla andra kolhydrater som enligt Livsmedelsverket utgör knappt 50 E%. Totala mängden kolhydrater bör uppgå till 480 g enligt Livsmedelsverket.

 

Man baserar sina siffror på 4 gram protein av totalmängden 80-160 g protein per dag, det vill säga 3%, omkring 20 % av totalmängden kolhydrater om 480 g och sedan 80 % av 107 g fett.

 

Slutsatsen är att urvalskriterierna för vad som ingår i mätmetoderna är kraftigt skeva,

 

Sedan räknar man ihop om personen har ätit över eller under en helt godtycklig gräns.

 

Det intressanta är modell 3.

 

Här delar man in personerna i fem lika stora undergrupper för varje parameter, det blir sammanlagt 30 undergrupper och varje enskild individ tillhör sex olika undergrupper. Undergrupperna i mitten brukar vara inom snäva gränsvärden medan de två extremgrupperna brukar ha vida gränsvärden eftersom individerna och parametrarna brukar vara fördelade enligt den normala Gauss-kurvan

 

Sedan kommer det roliga!

 

Om person A äter mycket mättat fett får han 1 poäng och äter han också litet sackaros får han 5 poäng, summa sex poäng för en klassisk LCHF-kost.

 

Om person B äter litet mättat fett får han 5 poäng och mycket sackaros så får han 1 poäng, summa sex poäng för en klassisk hamburgare med strips och läsk.

 

Så A och B får precis samma poäng trots diametralt olika kost. Hur kan man då påstå att en viss kost är bättre än annan kost?

 

Övriga faktorer är lika skeva. Se på fibrer, i stort sett utan all form av näring, innehåller gifter som fytiner, ger skavsår på insidan av tarmen med mera. Äter man mycket fibrer ökar risken för grovtarmscancer.

 

Fruktogrönt innehåller mest vatten, kolhydrater och sparsamt med vitaminer och mineraler jämfört med animalisk föda.

 

Ät mer än 20 g omega-6 per dag ökar risken för bröstcancer enligt Irene Mattisson på Livsmedelsverket. Här rekommenderar man 36 g PUFA.

 

Livsmedelsverkets kost är inte ofarlig.

 

Björn Hammarskjöld

F.d. överläkare I pediatrik

Filosofie licentiat i biokemi

 

 

Table 1 Cut-off criteria and scoring used for the diet quality index (DQI-SNR) in the Malmo¨ Diet and Cancer cohort (in 17 126) using predefined cut-offs (DQI-SNR Model 1), median-based cut-offs (DQI-SNR Model 2) and quintile-based cut-offs (DQI-SNR Model 3)

 

 

 

 

 

 

 

 

   

DQI-SNR Model 1

DQI-SNR Model 2

DQI-SNR Model 3

Component

 

Cut-off

Score

Cut-off

Score

Lowest Q

Highest Q

SFA

(E %)§

<14

1

<median

1

5

1

PUFA

(E %)

5–10

1

>median

1

1

5

Fish and shellfish

(g/week)*

>300

1

>median

1

1

5

Dietary fibre

g/MJ

2,4-3,6

1

>median

1

1

5

Fruit and vegetables

g/d #

>400

1

>median

1

1

5

Sucrose

E%

<10

1

<median

1

5

1

Total score range

 

 

0–6

 

0–6

 

6–30

§ E%, energy percentage.

*Fish and shellfish in g/MJ per week for DQI-SNR Model 2 and DQI-SNR Model 3.

# Fruit and vegetables in g/MJ per d for DQI-SNR Model 2 and DQI-SNR Model 3.

 

http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPHN%2FS1368980012002789a.pdf&code=1143074b54618f5b3395fd739ff44a29