NNR5 NNR5 kolhydrater

NNR5 del 1 om kolhydrater

NNR5 del 1: om kolhydrater

http://www.slv.se/upload/NNR5/NNR5%20Carbohydrates.pdf

 

Jag har gått igenom .pdfen med kolhydrater och finner att det inte är stora ändringar, detta trots SBUs rapport Mat vid diabetes från 2010, den rapport som sågade Livsmedelsverkets och NNR4s kostråd straxt under fotknölarna såsom att vetenskapen bakom kostråden var synnerligen bräcklig. Med andra ord saknades det helt vetenskap bakom NNR4s kostråd.

 

Det NNR5 tar upp i kostråden då det gäller kolhydrater:

1.       Ingen specifik mängd kolhydrater anges.

                      NNR4 anger 50-60 E% kolhydrater

2.       Mängden fibrer anges till omkring 3 g/MJ (16 g/1000 kcal) för vuxna och

         2-3 g/MJ hos barn.

3.       Tillsatt socker högst 10 E% samma som tidigare

4.       Inget införande av GI-rekommendationer

 

Detta är allt man lyckats komma fram till under 2 års tids ”forskning”. Trots att man hade SBUs Rapport Mat vid diabetes från 2010 tillgänglig.

 

Mina kommentarer till vad man kommit fram till:

 

Ad 1. Nu har man kommit fram till att kolhydrater kanske inte är så bra. Men man vägrar erkänna det uppenbara: Kolhydrater bör begränsas. Då blir det helt gränslöst i stället. Ingen gräns uppåt, ingen gräns nedåt.

 

Ad 2. Fiberintaget är möjligen en aning lägre eller oförändrat. Men små barn tål inte fibrer, NNR rekommenderar 2-3 g/MJ till barn över 2 år. Mild fullkornsvälling Findus för barn över 8 månader innehåller likväl 3,3 g/MJ.

 

Ad 3. Under socker så står det:

Begränsning av intaget av tillsatt socker av särskilt sockerhaltiga drycker och socker-rika livsmedel rekommenderas för att minska risken för typ 2-diabetes, viktökning och karies.

• En begränsning av intaget av tillsatt socker är också nödvändigt att säkerställa ett tillräckligt intag av viktiga näringsämnen och kostfibrer, speciellt hos barn och vuxna med lågt energiintag.

 

Tänk om de hade bytt ut ordet socker mot synonymen kolhydrater. Tänk så rätt det blivit!

 

Begränsning av intaget av kolhydrater av särskilt kolhydrathaltiga drycker och kolhydrat-rika livsmedel rekommenderas för att minska risken för typ 2-diabetes, viktökning och karies.

• En begränsning av intaget av kolhydrater är också nödvändigt att säkerställa ett tillräckligt intag av viktiga näringsämnen och kostfibrer, speciellt hos barn och vuxna med lågt energiintag.

 

Hade man begränsat mängden kolhydrater till mindre än 10 E% hade många jublat. Fast inte livs- och läkemedelsindustrin.

Nu kommer man så långt som att "Therefore, a specific recommendation for carbohydrate intake (as E%) is not given in NNR 2012" (Därför ges ingen specifik rekommendation i E% för kolhydratintaget)

 

Ad 4. GI ger ingen skillnad i mängden kolhydrater, enbart en liten skillnad i upptagshastigheten av kolhydrater som vid lågt GI kan hjälpa en trött betacell så att den hänger med litet till. Men ytan under kurvan är lika stor, mängden insulin som krävs lika stor. Men tiden med förhöjd insulinnivå ökar och därav följer att tiden för kolhydraters ombyggnad till fett ökar liksom fettupplagringen.

 

Sammanfattningsvis, de går med myrsteg åt rätt håll om man är positiv. Men att NNR5s experter fortfarande verkar sakna ens basala kunskaper i fysiologi, biokemi, endokrinologi är inget annat än oursäktligt.

 

Det blir bra kostråd när NNR5:s experter, tjänstemän/befattningshavare har tillräckliga kunskaper i fysiologi, biokemi, endokrinologi.. Men experter, tjänstemän/befattningshavare vid NNR5 och Livsmedelsverket verkar göra allt för att förneka kunskapen. Det är den enda slutsats jag kan dra av alla nonsens- och ickesvar jag hittills fått från Livsmedelsverket.

 

Med den kunskapen vet även NNR5:s experter, tjänstemän/befattningshavare det som den gamle grisbonden visste för flera hundra år sedan. Den kunskapen har många gånger både förr och senare verifierats och klarlagts ur fysiologisk, biokemisk, endokrinologisk och även ner på cellnivå och molekylärbiologisk nivå. 

 

Kunskapen är att grismat med kolhydrater i överskott gör grisen fet. Det grisen får för att bli fet är med Livsmedelsverkets moderniserade terminologi fiberpasta, strips och lättmjölk i stället för bondens terminologi gröpe, potatis och kärnmjölk.

 

Det är visat och även Livsmedelsverket har helt rätt i att protein och fett är livsnödvändiga, essentiella, ämnen. Välj i första hand animalisk föda, den passar oss perfekt, vi består själva av animala proteiner och animala fetter.

Kolhydrater saknar livsnödvändighet, vilket även Livsmedelsverket vet och visar, det saknas kolhydrater bland de livsnödvändiga livsmedlen som Livsmedelsverket anger på sin hemsida..

 

 Slutsatsen av den powerpointpresentation om kolhydrater som lagts upp på NNR5s hemsida är att vetenskapen bakom NNR5s kostråd rörande kolhydrater helt verkar saknas.

 

Helt i analogi med SBUs rapport om NNR4.

 

NNR5 har kapitalt misslyckats med sitt arbete om resten är i analogi med kapitlet om kolhydrater (som inte ens kan betraktas som kapitel, några usla powerpointpresentationer i stället för en snygg rapport).

 

 I det militära fick jag en gång lära mig:

 

GÖR OM! GÖR RÄTT!

 

Mahatma Gandhi sa en gång följande:

 

“När jag förtvivlar kommer påminner jag mig att genom historien har sanningen och kärleken alltid vunnit. Det har funnits tyranner och mördare och för en tid tycks de oövervinnerliga men slutligen faller de alltid – tänk på det, alltid.”

 

Uppdaterat 2012-07-09