DNs nya skräckrubrik.

Tänk att våra myndigheter är så skrämda av naturlig mat.

"LCHF den farligaste modedieten vi haft"

Mai-Lis Hellenius i DN

"LCHF den farligaste modedieten vi haft"

"I en koststudie i Uppsala, där 1.138 70-åriga mäns matvanor följdes i 12 år, visade det sig att medelhavsdieten var bättre för livslängden, tillägger hon.

– De som åt medelhavslikt med mycket grönsaker och omättade fetter, de levde mycket längre. De som följde en strikt lågkolhydratdiet, där fettet var animaliska fetter, hade en förhöjd risk att dö. Den svenska lågkolhydratdieten är tyvärr den sortens fett, säger Mai-Lis Hellénius."

 

Livsmedelsverket rekommenderar många olika koster som verkar sakna en enhetlig vetenskaplig bakgrund och som helt verkar sakna samstämmighet.

 

Intressant att studien Hellenius refererar till rekommenderar "medelhafskost". Den kosten fanns inte vid studiens början för många år sedan. Livsmedelsverkets "medelhafskost" har inget med medelhavet att göra och innehåller fortfarande 50-60 E% kolhydrater som nästan alla andra SLV-koster innehåller.

 

På ett ställe står det att man rekommenderas att äta 50-60 % av all energi (E%) i form av kolhydrater, på ett annat ställe (SNÖ) står det att man ska äta högst 13-14 E% kolhydrater.

 

Genom bristen på vetenskap bakom kostråden, pinsamt nog visat av SBU 2010, bryter Livsmedelsverket mot grundlagen, Regeringsformen 1 kap 9 §

 

Regeringsformen 1 kap 9 §: Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Lag (2010:1408).

 

Grundlagen gäller även Livsmedelsverket liksom alla andra myndigheter i Sverige. Men saklighetsrekvisitet  och opartiskhetsrekvisitet verkar inte upprätthållas inom alla delar av Livsmedelsverket enligt SBUs rapport Mat vid diabetes från 2010.

 

Mai-Lis Hellenius verkar glatt blanda samman mättat fett med animaliskt fett. Vi består till minst 10 % av vår vikt i form av animaliskt fett som består av nappt 50 % mättat fett, knappt 50 % enkelomättat fett och omkring 5 % fleromättat fett.

 

Våra bytesdjur, gräsätarna, omvandlar cellulosa till fett och protein, äter alla vitaminer och mineraler som de och vi behöver.

 

Vore animaliskt ett farligt skulle vare sig vi eller vår mat, som består av likartat animaliskt fett, ha överlevt.

 

Vissa vegetabiliska oljor med mycket omega-6 ökar risken för bröstcancer. Men Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta mer omega-6-oljor! Livsmedelsverkets tjänsteman är andreförfattare:
Wirfält, Mattisson et al Cancer Causes Control 2002.

 

Varför undersöks inte Livsmedelsverkets uppenbara brott mot Sveriges grundlag?