Livsmedelsverket bloggar!

Kul att Livsmedelsverket har börjat blogga!
Så jag kunde inte låta bli att fråga på denna modererade blogg:

"Anna-Karin Quetel.

Tack för ditt raka och korrekta svar. "Det är sant att alla barn behöver fett för att växa och må bra."

Då blir nästa fråga:

Vilka fetter består människans fett av?

Nästan hälften är mättat fett, nästan hälften är enkelomättat fett och resten, omkring 5 %, är fleromättat fett. Det är med andra ord ett klassiskt animaliskt fett, samma fettblandning som alla andra varmblodiga djur har, beroende på att fettets smälttemperatur är densamma, omkring 37ºC. Vid fel smälttemperatur fungerar inte cellmembranen så då dör vi.

Äter vi mindre mättat fett sänker vi smälttemperaturen, äter vi cancerframkallande omega-6 (Malmöstudien 2002 med SLVs tjänsteman IM som andreförfattare) så sänker man smälttemperaturen ännu mer.

Slutsats: Vi bör äta fett med liknande sammansättning som vi har själva för att med minsta energiförluster omsätta våra fettreserver om minst 10 % av kroppsvikten.

Nästa fråga 2:

Varför ska vi begränsa fettintaget som är livsnödvändigt ur energisynpunkt och för att hjärnan ska utvecklar och underhållas normalt?

Nästa fråga 3:

Varför ska vi äta kolhydrater som Livsmedelsverket själva på minst 10 olika sidor kallar ”Tomma kalorier”?

Nästa fråga 4:

Varför ska vi äta kolhydrater när kroppen, om den får protein och framför allt fett, kan tillverka varenda sockermolekyl vi någonsin kan behöva?

Nästa fråga 5:

Varför ska vi äta kolhydrater när kroppen hamnar i kaos när blodglukosnivån stiger över 7 mmol/L (= 7 gram glukos hos en 70 kg människa)?

Slutsats:

Vi måste äta protein och fett som är livsnödvändiga och innehåller alla de livsnödvändiga vitaminerna och mineralerna.

Vi får gärna äta grönsaker i fri mängd men vi behöver inte.

Vi får gärna äta rotfrukter i nästan fri mängd men vi behöver inte.

Vi får gärna äta frukt i mindre mängder eftersom de innehåller fruktsocker som är mer skadligt än glukos.

Vi får gärna äta spannmål om vi tål det men bara i små mängder.

Vi får gärna äta raffinerat socker i mat men bara i små mängder.

Vi bör äta tillräckligt med salt för att undvika sjukdom och skada. Tillräckligt med salt är minst 9 g per dag. Men mer än 100 g per dag kan skada oss."

http://maltidsbloggen.blogspot.com/2011/11/fran-rad-till-lag-nya-krav-pa-skolmaten.html#comment-form

 

Så njut av en riktig naturlig mat utan tillsatser.

Med andra ord, ät gourmetmat! Det kallas den gamla svenska husmanskosten eller det gamla franska köket.

MUMS!

Nu ska jag ner och äta efterrätt med kaka/paj med röda vinbär och kanel samt hemlagad vaniljsås (2 ägg, 2 msk socker och 1 msk potatismjöl vispas medan 6 dL vispgrädde kokas upp och då vispar man ned äggen i grädden, sjuder upp igen och sedan kyls till mindre än 50ºC då 2 msk vaniljsocker tillsätts, kyl till lagom temp och njut)