SLV, det SvarsLösaVerket

Intressant med bloggar, en ganska ny blogg är Livsmedelsverkets nya blogg http://maltidsbloggen.blogspot.com/ 

Ännu mer intressant är vad man skriver och mest intressant vad man inte skriver.

Det man skriver om är kosten och hur man gör runt om i landet. Men inte vad man kan äta för att må bra.

Senast var man i Östergötland. Man var på ett seminarium om offentlig upphandling av lokalproducerad mat.

"Jag fanns med på den avslutande seminariedagen för att informera om oss och väcka lite tankar kring hur viktigt det är hur måltidsverksamheten är organiserad i en kommun – är den organiserad på ett sätt som ger de bästa förutsättningarna för utveckling och helhetssyn?"

Så spännande! Men Livsmedelsverket informerade inte om att barrn och äldre behöver E-kost med mycket animaliskt fett eftersom de med nuvarande SLVs standardkost riskerar undernäring på grund av för litet fett, vitaminer och mineraler i maten. Dessutom minskar kommunens kostnader för inköp av råvaror om man minskar på dyra, voluminösa, vattenrika och energisnåla grönsaker och i stället lagade god mat med mycket smör, grädde och ister.

Betänk att paprika och gurka kostar mer än oxfilé per 100 kcal. 100 kcal räcker ungefär en timme för en 15-åring eller vuxen kvinna (2 400 kcal/dygn).

Smör 100 kcal (=14 g) kostar ungeför 72 öre, vispgrädde 93 öre för 100 kcal medan potatis kostar 115 öre för 100 kcal, paprika 1 428 öre för 100 kcal.

Varför ska vi äta närinsfattiga grönsaker när det finns bättre och billigare alternativ?

Men den frågan lär jag aldrig få svar på från Livsmedelsverket.

Öppnar man en blogg får man också besvära sig med att svara på frågorna som ställs. Nu verkar det som om Livsmedelsverket duckar och hoppar undan så fort det kommer en fråga. Inte verkar det bli några svar från andra än de tuffa brudarna som vågar driva bloggen.

Annars blir man som det SvarsLösa Verket, SLV, a.k.a. Livsmedelsverket.

Björn Hammarskjöld
Kreativ kostkonsult och kostexpert
#1 - - Piltson:

Har man inga svar, så har man inga. Stephan Rössner var rättfram nog att säga att han inte avsåg förklara sina gåtfulla uttalanden, vi försökte 4-5 gånger i det förflutna, fick aldrig svar. Men den här gången fick vi i varje fall ett klart uttalande att han inte avsåg svara eller kommentera! Det är arrogant, men det är ändå rättframt.



Med "Kompetenscentret" är läget ett annat. Där uppstod en ansats till debatt på en av trådarna (i nov: "Från råd till lag"), man den har nu avstannat. Min senaste kommentar har stoppats, fast man förklarat att allt som inte är "kränkande"

släpps igenom. Det är "kränkande" att SLV tvingas läsa sakuppgifter som inte passar dess förprogrammering.



Det har gjort "Måltidsbloggen" skäligen ointressant, eftersom deras egna inlägg består av allmänna fraser och innesnack byråkrater emellan.

#2 - - Björn Hammarskjöld:

Även tre av mina senaste kommentarer har stoppats.

Det ser ut som om någon högre upp finner att denna blogg kommer med för mycket sanning som klär av Kejsaren dennes kläder.

Men så är en BARNdoktor inblandad i Livsmedelsverkets klädpoker (HC Andersen var bra!)



Jag trodde inte att denna Livsmedelsverkets blogg skulle bli långlivad.



Nog bäst att kopiera ned bloggen på sin egen dator innan den försvinner helt.

#3 - - Piltson:

Nej, jag tar tillbaka lite av ovanstående. Våra påpekanden om Nyckelhålet har nu släppts igenom, fast med påfallande fördröjning. Dessvärre aviserar bloggvärden inte nya kommentarer till tidigare inlägg, så intressenter måste målmedvetet leta. Samma sak gäller Rössners blogg, därför har jag lagt en permanent direktlänk dit på "Piltson".

#4 - - Björn Hammarskjöld:

Nu, sent på kvällskvisten, har ytterligare tre av mina kommentarer kommit in på Maltidsbloggen. Men det tog bara en halv vecka innan de hade modrerats färdigt.

Det är OK, de kan ju inte arbeta dygnet runt eller ens mer än 5 dagar i veckan.

Men svar på frågor saknar jag fortfarande.

Så läckert det vore om GeneralDirektören skulle tillåtas att svara!