"Modedieter" jämförs i TV

Källa: SVT.se (se även faktarutor)

.

Det är alltid lika kul att räkna. Jag har använt DietistXP programmet för att räkna ut ungefärligt innehåll av makronäringsämnen i de olika kosterna efter uppskattade normalportioner enligt Livsmedelsverkets databas. Jag har genomgående använt söndagen som räkneexempel eftersom vanligtvis har menykreatören börjat tröttna ur då det gäller variation och fantasi när man gör en veckas matsedel.

  • ISO-kosten hade 1160 kcal/dag och kostade 700 kr/vecka
  • Medelhafskosten hade 1184 kcal/dag och kostade 450 kr/vecka
  • LCHF-kosten hade 1854 kcal/dag och kostade 630 kr/vecka.

Det är faktiskt ren svältkost som medelhafs- och ISO-kosten rekommenderar, mindre än 1 200 kcal/dag. LCHF-kosten är bättre med knappt 1 900 kcal/dag men inte heller den är optimal enligt Livsmedelsverkets rekommendationer om 2 500 kcal/dag för kvinnor och 3 200 kcal/dag för män.

Räknar vi om vad maten kostar en kvinna som enligt Livsmedelsverket ska äta 2 500 kcal/dag blir det:

  • ISO-kosten 1 509 kr/vecka

  • Medelhafskost 950 kr/vecka

  • LCHF-kosten 850 kr/vecka.

Så LCHF-kosten är klart bättre men fram för mer animaliskt fett i maten så att man får upp energiinnehållet.

Proteinmängden är lägst i LCHF. Kvinna äter 81 g protein i LCHF mot 138 g i Medelhafskosten och 225 g protein i ISO-kosten. Livsmedelsverket rekommenderar 1-2 g/kg kroppsvikt. Detta innebär att diskussionen om att LCHF äter mer kött än andra koster numera är motbevisad och död.

Den moderne grisbonden ger grisen sojaprotein och vegetabiliska oljor för att få grisen mager och den hinner inte bli så speciellt sjuk av soja och omega-6 eftersom grisarna slaktas ganska unga nuförtiden.

Så det bästa med LCHF är att var och en äter det den tycker om med tillräckligt litet kolhydrater och tillräckligt mycket animaliskt fett så att var och en själv får bestämma sin kost och därmed sin vikt.

- ◊ -

Det enda vi bör vara medvetna om är att den gamle grisbonden fick sin gris fet genom att ge gröpe (grovmalen spannmål) och kokt potatis. Det vill säga Medelhafskost nytt namn på Livsmedelsverkets standardkost i lätt förklädnad med 55 E% kolhydrater.

 

Den gamle grisbonden skulle kalla Medelhafsmaten för grismat.

Björn Hammarskjöld
Kreativ kostdebattör och kostexpert
#1 - - Stefan Sandberg, PT:

Mycket bra skrivet Björn, tack för det! :D