Ibland funderar jag
Jag råkade gå in på Diabetesportalen vid Lunds Universitet och finner följande:
Besvarad fråga
Ketoner i blodet trots bra sockerkontroll
Fråga: Jag är en något överviktig diabetiker som försöker gå ned i vikt. Jag ”tokbantar” inte på något sätt, men äter nyttigare och mindre kolhydrater och motionerar mer. Detta gör att mitt insulinbehov minskar väldigt mycket och det händer att en promenad ibland räcker för att ta bort kolhydraterna från en måltid och att jag får lov att hoppa över måltidsinsulinet för att inte få insulinkänning.
Mitt blodsocker ligger bättre än någonsin, men jag får små utslag av ketoner (0,1-0,2) i blodet när jag mäter det. Inte alltid, men ofta. Min fråga är: Är det farligt för kroppen att ligga på ett litet ketonutslag under en längre tid? Jag har en väl fungerande insulinpump.
Anders Rosengren, forskare på Lunds universitets Diabetescenter och läkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö, svarar:
Som du säkert vet kan ketoner bildas om man har för lite insulin eller har stort pådrag av till exempel stresshormoner. Det är ofta en känsligare markör än blodsockret och även om man har till synes bra blodsocker kan stegrade ketonnivåer ändå vara tecken på att du inte är optimalt inställd i insulinbehandlingen.
Om du ligger för pressat i blodsocker kan du få ökad påslag av glukagon och stresshormoner. Detta kan ge en så kallad rekyleffekt på blodsockret men ger i ditt fall kanske bara subtila förändringar på ketonnivåerna.
Även om du inte har några särskilt höga ketonnivåer borde du ändå prata med din läkare eller diabetessjuksköterska om man ska justera doseringen. Man kan mäta glukos tätt under dygnet för att se om du har perioder med för lågt blodsocker som sedan ger små rekyler.
Lösningen här är inte helt enkel, eftersom en ökning av insulinet kan ge mer rekyleffekter medan en minskning kan göra att du får för lite insulin och därmed ännu mer ketoner. Det handlar alltså inte bara om mängden insulin utan schemat för hur det ges, och det måste anpassas noga utefter din blodsockerprofil.
Min kommentar:
Här visar patienter (tyvärr ger han inte ålder eller vilken typ av diabetes han har eller hur många kg han har gått ned) hur snyggt som helst att han genom att minska kolhydraterna kan minska insulinet.
Standardsvaret för denne patient hos sin diabetesläkare blir givetvis att han måste öka mängden kolhydrater så att han kan öka insulinet igen. Då blir han av med fettförbränningen och ketosen och börjar bygga om kolhydrater till fett igen med viktuppgång som följd.
Insulin, ett anabolt (kroppsuppbyggande) hormon, blockerar ”alla stresshormoner” som även kallas katabola eller nedbrytande hormoner.
Något laktatvärde kommer man givetvis inte att ta för att visa att han är i ketos (normaltillstånd vid fettförbränning), inte ketoacidos som beror på för mycket kolhydrater och för litet insulin.
Jag tycker att det är beklagligt att experterna helt verkar sakna grundläggande kunskaper i fysiologi, biokemi, hormonlära samt även diabetes historia.
Tänk om han hade fått rådet att minska kolhydraterna än mer och följa efter med insulinet. Som typ 1 så behöver han litet insulin, som typ 2 kan han skrota insulinet om han inte fått en typ 1 av långvarig medicinering.
Björn Hammarskjöld