Diabetesparadoxen (Hammarskjölds brev nr 2) till SLVs blogg

Denna text har nu kommit in på Livsmedelsverkets blogg 7/12 kl 17
http://maltidsbloggen.blogspot.com/2011/11/den-nya-skollagen-vacker-kanslor.html 
Inlägget är skrivet den 3 december, innan Socialstyrelsen gav ut sin vägledning Kost vid diabetes den 5/12.

Anonym sa den 25 november följande

” 4) "Diabetesparadoxen."

Kostråden vid diabetes rekommenderar patienten att äta större andel kolhydrat.
Varför är kostråden utformade så att diabetiker rekommenderas mer av det ämnen kroppen inte tål?”

Kära/e Anonym!

Detta är ingen paradox. Det är något som kallas PK (kan uttydas på två sätt: 1. Politiskt Korrekt eller 2. Politiskt Korrupt och som jag ser det så är tolkning 1=tolkning 2).

Går vi tillbaka litet i tiden till förslagsvis 2 000 år före Kristus till de gamla egyptierna så visste de hur man behandlade en patient med diabetes. Lågkolhydratkost. Kliver vi sedan fram till århundradet före Kristus så visste Hippokrates hur man behandlade en patient med diabetes. Lågkolhydratkost. Kliver vi ännu längre fram i tiden till 1921, samma år som insulinet upptäcktes, så visste Julius Lagerholm, läkare vid Flottans sjukhus i Karlskrona, den högste medicinskt ansvarige i Flottan, hur man behandlade en patient med diabetes. Lågkolhydratkost. De fick äta stekt fläsk med gräddstuvad vitkål. Och många av dem med diabetes typ 1 och alla med diabetes typ 2 överlevde och mådde bra.

SBU har i sin rapport Mat vid diabetes funnit att de nuvarande kostråden vilade på synnerligen bräcklig grund. 

Det är helt naturligt att kostråden saknar vetenskaplig grund eftersom de är politiskt utformade av en arbetsmarknadsjournalist/vegan under den amerikanske senatorn McGovern 1977.

Vidare har man alltsedan insulinets upptäckt blivit alltmer förlåtande att patienter med diabetes kan äta mer kolhydrater, det finns ju insulin som hjälper oss att överleva!

Kring 1920 åt en patient med diabetes 8 % av energin (E%) i form av kolhydrater, 1980  rekommenderade myndigheter och vården patienter med diabetes att äta extrema 55 E% kolhydrater! 

Patienter med diabetes måste få äta samma mat som alla andra, de skulle slippa vara avvikande. Men till priset av mer mediciner och ökad vikt. Alla dessa sockersvängningar gjorde att man måste ta mera insulin när sockret gick upp och sedan äta mera kolhydrater när sockret gick ned av för mycket insulin. Kolhydraterna och insulinet kunde inte alltid följas åt så perfekt som kroppen kan sköta det själv.

Den logiska och geniala slutsatsen hade givetvis varit att patienter med diabetes skulle äta precis som man hade gjort på 1920-talet, en lågkolhydratkost. Men då skulle sjukvården tvingats lägga ned stora delar av vården, livsmedelsindustrin skulle få minska avsevärt och läkemedelsindustrin skulle gå under eftersom läkemedelsbehovet och omsättningen skulle minska.

Så kostråden är PK.