Det är fantastiskt!

Läste just ett referat av en studie som visade att de diabetiker som åt en lågkalorikost på 500 kcal/dag slapp sitt insulin.

http://www.diabetesincontrol.com/articles/53-diabetes-news/11835-cutting-calories-to-500-per-day-reduces-need-for-insulin

 

Jaha, 500 kcal per dag innebär 250 kcal kolhydrater. Enligt mellanstadiets matematik så motsvarar det 250 kcal kolhydrater/4 kcal/g =63 g kolhydrater.

 

Om man äter en LCHF-kost om 2 500 kcal med 10 E% blir det med samma mellanstadiets matematik 250 kcal kolhydrater/4 kcal/g=63 g kolhydrater.

 

Här har man gått ned från 102 kg till 79 kg på fyra månader men man gick upp igen så att patienterna efter ytterligare 14 månader vägde 92 kg.

 

Viktnedgången blir lika stor men svältkostaren är hungrig i fyra månader medan den som äter riktig mat mår bra.

 

Det intressanta är att försöksledaren anser att patienterna slapp sitt insulin från första dagen enbart beroende på den minskade kolhydratbelastningen. Men han verkar inte dra någon slutsats av det konstaterandet! I stället står det så här:

"For the first days, coming off insulin is an effect of the diet itself," Hammer said. "But afterward, it is an effect of losing weight."

”Att slippa insulin under de första dagarna är en effekt av kosten” sägen Hammer. ”Men efteråt är det en effekt av att de minskat i vikt”

 

Det är onekligen fantastiskt att denne Hammer har sanningen liggandes framför sina ögon men ändå ser han den inte. Kolhydrater är giftiga och orsakar vid överskott både övervikt, hjärtsjuka, diabetes, cancer och demens.

 

 

Jag läste ett annat referat av en studie som visade att överviktiga patienter med diabetes mådde bättre på två dagars lågkolhydratkost per vecka.

http://www.diabetesincontrol.com/index.php?option=com_content&view=article&id=11895&catid=1&Itemid=17

 

Man tappade 4 kg på 4 veckor med

en lågkolhydratkost (max 50 g kolhydrater) med energibegränsning till 600 kcal två dagar per vecka eller

en lågkolhydratkost (max 50 g kolhydrater) utan energibegränsning två dagar per vecka.

Kontrollgruppen fick medelhafskost och minska energin till 1 500 kcal och de gick ned 2 kg på 4 veckor.

 

Slutsats av detta senaste försök:

Så det spelar ingen roll om man har en energibegränsning eller inte då man minskar kolhydraterna.

 

Det är onekligen fantastiskt att denna Michelle Harvie har sanningen liggandes framför sina ögon men ändå ser hon den inte. Kolhydrater är giftiga och orsakar vid överskott både övervikt, hjärtsjuka, diabetes, cancer och demens.

 

Vilket är visat ett otal gånger tidigare. När ska Livsmedelsverket och Socialstyrelsen ta till sig denna kunskap?

 

Björn Hammarskjöld

Kreativ kostkonsult och kostexpert.