Äldre svälter i sverige

Jag har gjort studiebesök vid äldreboende och inspekterat maten.

Det är svältkost som gäller!

En kvinna ska enligt Livsmedelsverkets rekommendationer äta 2500 kcal/dag.

Kostservice i Mora levererar 1600 kcal/dag i form av A-kost. Vid besöket bjöds det på A-kostlunch bestående av 41 g rimmad oxbringa (två tunna skivor om 20,5 g styck, 0,33 normalportion enligt dataprogrammet DietistXP som hämtat sin information från Livsmedelsverkets kostdatabas från 2010), 71 g pepparrotssås (1,01 portion), 104 g potatis (0,69 portion), 46 g ärter (0,46 portion), 66 g mandariner (0,52 portion), 33 g vispgrädde (1,32 portion). Det blev 503 kcal eller 80 % av Livsmedelsverkets normalenergirekommendation för lunch för kvinnor och 63 % för män. För hela dagen blev det sammanlagt 1 586 kcal eller 63 % av energibehovet för kvinnor och 50 % för män.

 

SLVs råd är 600-875 kcal till lunch eller middag. Middagen visade sig ge 300 kcal och den sammanlagda energin för lunch och middag blev 800 kcal mot SLVs rekommendation om 1 250-1 750 kcal/dag.

 

Så patienter och boende som serveras kommunal "mat" får svältportioner i Mora och det är likadant i Vännäs, där jag också har räknat på kosten. Det torde vara samma över hela landet.

Totalmängden energi med frukost,lunch, middag och mellanmål borde ha uppgått till 2 500 kcal (kvinnor) eller 3 200 kcal (män) men det blev bara 1 600 kcal, alltså bara två tredjedelar av rekommendationen för kvinnor och 50 % av rekommndationen för män, 3 200 kcal/dag.

 

Tjänstemännen hävdar att de "bara lyder order" från Livsmedelsverket och att de följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

Det är bevisat att tjänstemännen inte följer rekommendationerna men det saknas kontrollmöjligheter i organisationen.

 

Därför svälter patienter i vården, de får för litet och usel mat.

Ingen verkar bry sig. Men omsättningen av patienter ökar.