Äldre behöver inte svälta i vården.

Det står mycket fint och bra om mycket i Socialstyrelsens nya rapport av 2011-09-01

"Näring för god vård och omsorg

en vägledning för att förebygga och behandla undernäring"

 

Först i rapporten står följande citat:

”Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom

och återvinna hälsa. Alla individer, friska, sjuka, unga och gamla har

rätt att erhålla en adekvat, till individen och dennes (sjukdoms-) tillstånd

anpassad näringstillförsel”

Näringsproblem i vård och omsorg, Socialstyrelsen, rapport 2000:11”

 

Detta är den portalparagraf som ska leda vården rätt i näringsdjungeln. Denna portalparagraf bör sitta på den mest lästa platsen inom alla vårdenheter och den måste följas.

 

I Nämndens för kostsamverkan mellan Landstinget Dalarna och Mora kommun protokoll av den 16 november 2011 framgår av §56 följande:

 

"Nämnder ansvarar för att samverkansavtalet uppfylls."

 

Enligt samverkansavtalet ska nämnden via Landstinget Dalarnas KostService leverera mat till Mora lasaretts avdelningar samt till boende inom Mora kommuns äldreboende i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer.

 

Omedelbart uppstår då frågan om vilka av Livsmedelsverkets rekommendationer som bör gälla eftersom Livsmedelsverket har många olika rekommendationer.

1.                   Normal mängd mat i form av kcal/dag. Här finns dels Livsmedelsverkets rekommendationer om 2 500 kcal per dag för kvinnor och 3 200 kcal per dag för män från 2007-02-13   samtidigt som Livsmedelsverkets ESS-grupp redan 2003 angav att sjuka patienter endast ska ha 2 200 kcal per dag trots ofta betydligt större energibehov beroende på sjukdomen. ESS-rapporten från 2003 är numera indragen från Livsmedelsverket.

2.                   Livsmedelsverket rekommenderar idag flera olika koster som normal SLV-kost, Medelhafskost, A-kost och E-kost. Socialstyrelsen rekommenderar i sin Vägledning Mat vid diabetes av 2011-12-05 ytterligare tre koster, Måttligt kolhydratreducerad kost, SLV-kost med lågt GI samt även en extrem (fysiologisk) lågkolhydratkost

 

Enligt punkt 1. ovan så bör Livsmedelsverkets energirekommendationer väljas, ESS-gruppens förslag är tillbakadraget från Livsmedelsverket och gäller inte längre varför det måste bortses ifrån. Livsmedelsverkets förslag, det vill säga 2 500 kcal per dag för kvinnor och 3 200 kcal per dag för män är därför det enda kvarvarande alternativet.

 

Sedan kommer nästa problem som måste lösas. Det är matens fördelning över dygnet. Även här har Livsmedelsverket flera olika rekommendationer. Men i huvudsak går dessa rekommendationer ut på att de tre huvudmålen (frukost, lunch och middag) tillsammans ska ge 70-95 % av dagens totala energi. Frukosten, som, i likhet med mellanmål, inte ingår i nämndens åtagande, bör utgöra 20-25 % av dagens energitillskott. Tyvärr har nämnden enligt avtal ingen kontroll över eller ansvar för frukost och mellanmål.

 

Det blir då 50-70 % av den dagliga energin kvar att fördela på de två huvudmålen. Lunch och middag bör då tillsammans innehålla 1 250-1 750 kcal för kvinnor och 1 600-2 240 kcal för män. Det blir då 625-875 kcal per mål för kvinnor och 800-1 120 kcal per mål för män.

 

En följd av bristen på kontroll över frukost och mellanmål måste då bli att lunch och middag strävar efter att uppnå 875 kcal per mål för kvinnor och 1 120 kcal för män.

 

Idag serverar KostService A-kost innehållande endast omkring 400 kcal per mål enligt sina egna redovisningar. Det är mindre än hälften av energin för kvinnor och endast en tredjedel av energin för män vid lunch och/eller middag tillsammans.

 

Även om frukost och mellanmål inräknas så finns det inga som helst möjligheter att uppnå ens det obsoleta målet 2 200 kcal per dag, patienter och boende får endast ungefär 1 600 kcal per dag, om ens det.

 

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer Mat för äldre bör boenden i äldreboenden äta E-kost eftersom alla studier visar att mer än 90 % av de boende har eller riskerar undernäring. De senaste rapporterna från Uppsala och Vännäs i oktober 2011 visar en fortsatt svält för de äldre.

 

Patienter och boende orkar av många olika anledningar inte äta så stora matportioner varför de bör ha mat med hög energitäthet.

 

Den vanliga A-kosten och SLV-kosten brukar hålla maximalt 1 kcal/g mat, E-kost bör ha en energitäthet på minst 2 kcal/g mat. Det innebär att E-kosten har högst halva volymen jämfört med SLV- och A-kost och möjligheten att patienten orkar och hinner äta upp maten vid mattillfället ökar.

 

I Nämndens protokoll av den 16 november 2011 framgår av §56 följande:

 

Nämnder ansvarar för att samverkansavtalet uppfylls.

 

Vi kan bara konstatera att KostService inte uppfyller samverkansavtalet.

 

Vi vet hur man ska lösa problemet. Ge patienter och boende riktig mat baserad på livsnödvändigt animaliskt protein och animaliskt fett och minska maximalt på de tomma kalorierna från växter för att uppnå målet minst 2 kcal/gram mat.