Hur mycket omega-6 behöver vi?

De fleromättade fettsyrorna i omega-6- och omega-3-grupperna är något vi inte kan tillverka själva, de är därför livsnödvändiga eller essentiella.

Hur mycket behöver vi av fleromättade fettsyror?

De uppgifterna varierar stort, se på AHA (American Heart Association) som hävdar: "In summary, the AHA supports an omega-6 PUFA intake of at least 5% to 10% of energy in the context of other AHA lifestyle and dietary recommendations."

Även Livsmedelsverket (SLV) hävdar att vi ska äta mer omega-6, 5-10 % av energiintaget. Det blir 28 g omega-6 om dagen och eftersom vi ska äta 1 % omega-3 så blir det 3 g om dagen.

 

Sedan kan vi se på hur ser fördelningen av fetter hos våra bytesdjur. Här är det bara att gå till Fineli:s hemsida och se på lamm, de får mjölk och gräs utan tillsatser (vanligtvis).

 

5 % fleromättat fett varav omega-6 dubbelt så mycket som omega-3. Det finns 72 E% fett och 28 E% protein.

 

Normalt har alla däggdjur samma fördelning av fetter i kroppen. Detta beror på att vi alla har en temperatur på omkring 37ºC, fetterna i våra cellmembran måste då ha rätt smälttemperatur för att cellmembranen ska fungera på rätt sätt.

 

Vi har alla omkring 48 % mättat fett, 48 % enkelomättat fett och 4 % fleromättat fett.

 

Ser vi på mig som väger 70 kg har jag ungefär 15 kg fett ombord. Räknar vi om procentsatserna till kg så finner jag följande 7,2 kg mättat fett, 7,2 kg enkelomättat fett och 0,6 kg fleromättat fett varav 0,4 kg omega-6 och 0,2 kg omega-3.

 

Men om jag ska äta så mycket mer fleromättat fett som SLV vill så blir fördelningen med tiden annorlunda. Mängden omega-3 kommer att sjunka ned mot 1 % eller 0,15 kg medan omega-6 kommer att stiga uppemot 10 % eller 1,5 kg. Samtidigt måste mängden mättat fett öka för att vi ska få behålla rätt smälttemperatur på cellmembranerna och det blir, med vilda men inte orimliga skattningar, att det mättade fettet måste öka till omkring 60 % eller omkring 9 kg och därmed måste enkelomättat sjunka till nedåt 4,5 kg. Funktionen försämras eftersom mättade fettsyror är raka, enkelomättade ser ut som en bumerang och fleromättade som en boll med ett par skaft på. Förhållandet mellan fettsyrorna är nu inte som evolutionen provat fram, den är garanterat sämre.

 

Det är intressant att en av SLVs framträdande nutritionister var andreförfattare på artikeln som visade att mycket omega-6 leder till en ökad bröstcancerfrekvens enligt Malmöstudien 2002.

 

Så dessa margariner med mycket omega-6 som SLV rekommenderar oss att äta gör att vi mår sämre på grund av ökad inflammation och ökad antal fall av bröstcancer.

 

Som däggdjur med konstant temperatur ska vi nog äta fetter med samma sammansättning som vi själva och våra bytesdjur har. Ät gärna 1-3 E% fleromättade fetter, ungefär lika delar omega-3 som omega-6. Det blir 2-5 g fleromättat fett per dag, inte 30 g per dag som SLV förordar.

 

Så jag fortsätter att äta smör, laga mat med vispgrädde och creme fraiche och äta god mat baserat på rena råvaror som kött, fisk, ägg och fett. Även kallad gourmetmat. Dekorera gärna maten med olika grönsaker men du slipper äta dem.

Kommentarer:

1 My:

skriven

Bra blogg du har! Jag har kollat igenom några av dina andra inlägg och jag diggar vad jag ser :).

Kommentera här: